TomekP Opublikowano 29 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2008 Witam! Od jakiegoś czasu próbuję ulotnić i wyregulować model elektroszybowca. Został zmieniony kąt zaklinowania płata i chciałbym też trochę przesunąć ŚC do przodu. Podpowiedzcie, jak powinienem wyważyć model ze zbieżnym skrzydłem? Krawędź spływu jest prosta, zbieżna jest tylko krawędź natarcia. Czy mierzyć odpowiednią odległość od krawędzi spływu? Czy może trzeba zrobić jakąś wartość średnią? Liczę na jakieś podpowiedzi P.S. Co prawda w moim modelu tego nie ma, ale może kiedyś trafię na coś takiego. Jak powinno się postąpić, gdy zbieżne są obie krawędzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 29 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2008 www.piotrp.de program SP a dokładniej http://www.piotrp.de/MIX/sp.htm I masz problem z głowy. Ps. SC ustawia się zawsze od krawędzi natarcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekP Opublikowano 29 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2008 Rafał, środek ciężkości wyliczyłem właśnie za pomocą programu ze strony Piotra. Wyszedł 9mm bliżej niż zaleca instrukcja. Chodzi o to, jak go prawidłowo ustawić. Czy skoro krawędź natarcia jest zbieżna, to zawsze mam obliczać od niej te 58mm? Niezależnie od tego w jakiej odległości od kadłuba podeprę model? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 29 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2008 Bierzesz pod uwagę zawsze krawędź natarcia na średku płata, czyli w osi kadłuba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekP Opublikowano 30 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2008 Nie rozumiem..krawędź natarcia na środku płata? Można trochę jaśniej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojak Opublikowano 30 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2008 Nie rozumiem..krawędź natarcia na środku płata? Można trochę jaśniej? Ja to rozumiem tak: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 30 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2008 Dobrze rozumiesz, Wojak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekP Opublikowano 30 Lipca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2008 No i teraz wszystko jasne.. Czyli jednak dobrze kombinowałem Dzięki za wyjaśnienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.