M61 Opublikowano 29 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2008 Leżał zapomniany w piwnicy od 1974 roku. Może zacząć sklejać ? Ale w jakiej wersji ? Orginał sklejkowo - lipowo - sosnowy ? Przerobić na balsowo - sosnowy ? A może zachować dla potomności ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 29 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2008 Ja bym zrobił tak, jak przewidywał producent. Wersję balsową w każdej chwili można przecież wyciąć na podstawie planów. Jaki tam jest papier na pokrycie? Mam nadzieję, że japonka, a nie biały pakowy do zwijania drugiego śniadania? Bo jedyne tu sugerowałbym odstępstwo, gdyby papier okazał się śniadaniowym BTW ja mam chyba jeszcze niezłożoną Sowę u rodziców na strychu. Trochę części jest z balsy - ależ to był wypas!... Za to czasy dla odmiany straszne - żeby człowiek tak się jarał kawałkiem balsy, która teraz leży w każdym sklepie i jest tańsza od drewna krajowego, zwłaszcza wysokogatunkowego. Tfu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom.G.Raider Opublikowano 29 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2008 mam chyba jeszcze niezłożoną Sowę Jeżu kolczasty! Sowa! Ktoś to jeszcze pamięta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rzeźnik Opublikowano 29 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2008 Ja mam sowę ale po paru latach "nieholowania" wolnolotkow rozbilem ją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 29 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2008 Witam Jak miło zobaczyć znajome pudło od Feniksa. W połowie lat 80-tych go złożyłem. Jaki to był wówczas super model, zwłaszcza, że o samolocie na uwięzzi mogłem wówczas marzyć (o RC nie wspominam, bo był poza zasięgiem zakupu. Mogłem je oglądać tylko w prospektach). Zrób go tak jak podaje producent. Balsowy zawsze odtworzysz z planów. Jedyną przeróbkę jaką bym zrobił to okleił bym go folią. Podeślij foty jak go zrobisz. P.S. Mordęgą było dla mnie wycinanie żeber. Każde odrysowane na deseczce do nich przeznaczonej i wycinane piłką włośnicową (włosową) a potem złożenie w blok i doszlifowywanie. Teraz to zrobiłbym szablon z blaszki i heja, ale człowiek młody niedoświadczony wówczas... Miało to swój urok. Dwie listwy na krawędź natarcia, górny i dolny dźwigar plus dolne wzocnienie między dźwigarem a spływem... eh, aż łza w oku się kręci zwłaszcza, że mój kiedyś poleciał i do dziś nie wiem gdzie wylądował. Prawdopodobnie zawiódł autopilot. Dziś to i tak nie ma znaczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 29 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2008 Jedyną przeróbkę jaką bym zrobił to okleił bym go folią. A ja bym został przy papierze. Z folią zbyt laminarnie się jeszcze zrobi zrobi. No i z japonką wyjdzie bardziej klasycznie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 29 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2008 Witam Japonka będzie bardziej odwzorowywać oryginał ale folia da mu lepszy wygląd no i jest trochę wytrzymalsza od japonki :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 29 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2008 folia da mu lepszy wygląd no i jest trochę wytrzymalsza od japonki Ale, jak pisałem wyżej, jest bardzo gładka, co może skutkować opływem laminarnym profilu, który na pewno nie jest do tego przystosowany i w efekcie da lotność jaskółki europejskiej obciążonej orzechem ;-) . łza w oku się kręci zwłaszcza, że mój kiedyś poleciał i do dziś nie wiem gdzie wylądował. Nie zastosowałeś tego! http://allegro.pl/item409507073_determalizator.html :D Niesamowite rzeczy można wyhaczyć na Allegro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 29 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2008 Ładziak - chyba kokosem I pytanie czy 1 jaskółki czy pary... A co do modelu - oklejenie japonką, tylko i wyłącznie! To będzie wtedy prawdziwy oldschool Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 29 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2008 Pawel_W, orzechem! A że kokosowym... ;-) A co do modelu - oklejenie japonką, tylko i wyłącznie! No, przynajmniej tu jednoznacznie i jednogłośnie się zgadzamy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 29 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2008 Witam Ładziak jak sklejałem feniksa to Allegro (chyba) jeszcze nie istniało. Miałem autopilota na zasadzie, że jak wypnie (odczepi) się hol z haka to zwalnia naciągniętą linkę przymocowaną do steru kirunku z jednej strony, a z drugiej jego strony była przymocowana gumka, która miała go wychylić ale albo w trakcie holowania pękła gumka, albo na "oczku" przy belce kadłubowej zahaczyła się linka. Efekt był taki, że szybowiec zamiast zacząć zataczać kręgi leciał sobie prosto. A jak pięknie, majestatycznie szybował... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojak Opublikowano 30 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2008 mam chyba jeszcze niezłożoną Sowę Jeżu kolczasty! Sowa! Ktoś to jeszcze pamięta? Łza się w oku kręci. To był mój drugi model. Pierwszym była oczywiście Jaskółka. Sową byłem w 82 roku (w stanie wojennym) na zawodach w Rakowie koło Wrocławia. Pierwsze dwa loty takie sobie, a w trzecim złapałem maxa (180s), ale nie zadziałał lont (kto miał wtedy mechanizm zegarowy), model złapał komin i tyle go widziałem (goniłem go 2 kilometry ale był coraz wyżej). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_F3J Opublikowano 30 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2008 Ma ktos foto tej sowy?bo bardzo mnie ciekawi jak ona wygląda Powiem że też zaczynałem od jaskółki A później samoróbka tak zwana "ajedynka" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 30 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2008 Ło Matko Ale...... model, faktycznie łza się w oku wywraca. Feniksa nie miałem, ale Sowa to u mnie była pierwszego sortu. Pamiętam ją do dzisiaj, a jakoś tak uskuteczniłem ją w trakcie "wojny" 1981 roku. Końcówki uszu miałem pomalowane farbą wilbra, a żeby było lekko wilbrę nakładałem własnoręcznie zrobionym "aerografem", były w trzech odcieniach błękitu od jasnego do ciemnego. Zamiast lontu stosowałem 'komputer łańcuchowo zębatkowy" zrobiony z jakiegoś samowyzwalacza fotograficznego. Nawet raz startowałem nią na jakichś zawodach, bez większych zresztą sukcesów. To byli czasy, panie ten tego, teraz to panie panu mówię, takich modeli, to teraz panie ten tego nie robią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom.G.Raider Opublikowano 30 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2008 pomalowane farbą wilbra Kolejny eksponat do wirtualnego muzeum modelarskiego. Kto jeszcze pamięta (czyt. jest tak stary) Super Farby Wilbra?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojak Opublikowano 30 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2008 pomalowane farbą wilbra Kolejny eksponat do wirtualnego muzeum modelarskiego. Kto jeszcze pamięta (czyt. jest tak stary) Super Farby Wilbra?! Te do skór? Kolega malował nimi modele kartonowe kserowane wtedy i przemycane zza żelaznej kurtyny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojak Opublikowano 30 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2008 Pamiętam ją do dzisiaj, a jakoś tak uskuteczniłem ją w trakcie "wojny" 1981 roku. Czyli wtedy co ja Po ucieczce Sowy robiłem całobalsowo gumówkę F1B, ale skończyło się na pogotowiu (4 szwy na palcu serdecznym). Jej plany mam do dzisiaj (jako memento BHP) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rob Mc Fly Opublikowano 30 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2008 Kto jeszcze pamięta (czyt. jest tak stary) Super Farby Wilbra?! No jak to kto? :shock: - "Ryczące czterdziestki" :mrgreen: :devil: :wink: i "czterdziestki+" :lol2: . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomisław Piotr Opublikowano 30 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2008 Farbami Wilbra "odnawiałem" moje pierwsze "beatlesówy". W Krakowie była do dostania w sklepie Migdała na pl. Szczepańskim. Eh!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.