Tomek Opublikowano 30 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2016 Witam. Mam masę gratów w modelarni i postanowiłem , że trzeba coś z tego zrobić albo wyrzucić. Poszperałem trochę po modelarni i wygrzebałem kadłub laminatowy su-26, który już leżakuje kilka lat. Miałem też do niego rozpoczęte skrzydła, ale szperając dalej znalazłem skrzydła od su-26 1,8m benzynki , która zaliczyła kreta niszcząc kadłub, a zostały skrzydła i stery. Stery pasowały niemal idealnie i po jednym wieczorku siedziały na swoim miejscu. Skrzydła to trochę zabawy wymagają , musiałem skrócić je o 5cm celem dopasowania do obłości kadłuba oraz zmienić pochwy na rurę , nowa rura jest sporo szersza. Mogłem zmienić tylko pochwę w kadłubie na mniejszą, ale takiej rurki nie miałem , a model postanowiłem zrobić z tego co mam w modelarni. Jedno skrzydło już jest dopasowane do kadłuba , zajęło mi to 2 wieczory, dziś walczyć będę z drugim skrzydłem. Dodatkowo czeka mnie zrobienie maski , bo oryginalną gdzieś posiałem. Model będzie ważył ok 3,3-3,5kg . Przewidywany silnik to Dualski 4260 regulator HK 100A trochę na wyrost ale taki mam. pakiet 18V 3300mA Serwa tp 996r Zastanawiam się jeszcze czy na stery wysokości nie dać jakiś 28gr , mam korony, ale muszę najpierw sprawdzić i policzyć czy wyrobią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 30 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2016 Silniczek nie za mały do ponad 3kg akrobata? Piszą, że największe śmigło do tego Duala to 15x8... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 30 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2016 4,5kg ciągu do 3D to stanowczo za mało, ale do polatania powinno wystarczyć, ale faktycznie gdzieś pod czaszką chodzi zakup większego silnika. Mam jeszcze jeden taki silnik i zastanawiam się też na ich połączeniu w jeden. Silnik to jeszcze kwestia otwarta, może skończyć się też na benzynce 20cc, ale to ostateczność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 30 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2016 4,5 kg to i tak bardzo dużo z takiego silnika, więc moim zdaniem jest nieźle, no ale tu faktycznie dużo zależy od indywidualnych preferencji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 1 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2017 Dziś dokończyłem przeróbkę drugiego skrzydła. Jutro biorę się za montaż serwa kierunku i wysokości. na razie wychodzi mi waga do lotu 3,3kg ,ale wiadomo, zawsze coś doleci i wyjdzie więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 9 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Model niemal gotowy do lotu. Zostało dorobić maskę. Waga w tej chwili to 3600g, czyli już więcej niż myślałem , a maska jeszcze pewnie 200gram dorzuci. Próba silnika pokazała że jest trochę więcej mocy niż waga modelu, planuje jeszcze sprawdzić większe śmigło, silnik i regiel po próbie były zimne. na razie wygląda to tak: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 5 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Budowa Su dobiegła końca. No prawie , bo muszę zamówić większy silnik, ten będzie wykorzystany w następnym projekcie. Maskę zrobiłem metodą traconego styropianu, wyszła bardzo dobrze jak na nie ciśnieniowa robotę. Waży 160g i jest dość elastyczna, ale najważniejsze ,że ładnie pasuje do kadłuba. Waga gotowego do lotu wyszła 3650g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 6 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 Wydaje się bardzo długa choć to może wrażenie . Fajne to wyszło ,ciekawe jak będzie latać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 6 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 Faktycznie na tym zdjęciu maska jest za długa . Ale nie zrobiłem fotki po skróceniu. Skrócona jest o jakieś 4,5 cm. Wymiary wziąłem z przeliczeni długości oryginału i teraz wygląda o.k. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noker Opublikowano 6 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 no to dawaj nowe zdjęcie //EDIT Pamiętasz co Ci pisałem o zakończeniu kadłuba? Maskę też skróciłem /na oko/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 7 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 Faktycznie fajnie wygląda zakończenie kadłuba w twoim projekcie. Tak zrobię. Tylko niech wszyscy wybędą z domu bo mnie gonią za smród farby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi