rafał .k Opublikowano 27 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 Pamięta ktoś papier taki żółtawy prześwitujący dodawany do Czechosłowackich zestawów np. na CO2 czy go można gdzieś nabyć ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 27 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 Ja ci mogę wysłać zestaw japonki najcieńszej w różniastych kolorach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 27 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 Tomasz, tzn. o jakiej gramaturze ta japonka (ważyłeś)? Często w sklepach modelarskich podają, że to "cienka", a daleko jej do tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 27 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 Spróbuję to jakoś zważyć. Chwila. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 27 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 Złożyć wielkorotnie w kostkę, albo zwinąć w rulon arkusz taki jaki masz i na wagę kuchenną, a potem wyliczyć ile gram przypada na 1m2. Z tego co niby podają, że najcieńsza w naszych sklepach w necie to widziałem 12g/m2. Ciekawe, czy jest cieńsza japonka? Bo jeśli chodzi o te bardzo cienkie folie termo, to ceny są jakieś wyjątkowo astronomiczne i nie można ich nabyć w mniejszych ilościach! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 27 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 Przykładowy pomarańczowy arkusz 74cmx51cm waży 6,1g. Zwinięty w rurkę, ważony na jubilerskiej. Wychodzi circa 16g/m2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 27 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 No to to jest chyba ta "średnia", ale niech się fachowcy wypowiedzą, bo ja czterdzieści lat nie macalem japonki (dopiero co wróciłem do hobby ) i w moim lokalnym sklepie kupiłem tyż podobną jak twoja, a chciałbym też cieńszą gdzieś dostać, a nie bardzo w takim układzie wierzę w to co piszą. PS No i obleśnie się zrobiło :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 27 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 Cieńszej się chyba już nie kupi. Zachowam dla potomności i Kolegów-Amatorów. Jakbyco, to pisać na PW, trochę tego mam. Jakby ktoś chciał, to mogę zeznać technologię mikrofilmu wylewanego. 35 lat minęło, ale jeszcze coś tam pamiętam :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 27 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 Dawaj ten przepis na mikrofilm (pamietam, że coś z nitrocellonem się mieszało i na wodę wylewało??) tylko już bez obleśności Myśle, że wątek dobry i autor nie będzie miał nic przeciw temu. PS Jakie masz kolory tej japonki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 27 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 65% nitrocellonu, 30% prawdziwego rozpuszczalnika nitro, 5% olejku eukaliptusowego. Sezonujesz mieszankę minimum dwa tygodnie. Za 2 tygodni powiem Ci co dalej ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilDudek Opublikowano 27 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 A może chodzi o papier transformatorowy? Z tego co pamiętam jak robiłem orzeszki to tym się je pokrywało... Tylko nie wiem czy jeszcze coś takiego można znaleźć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafał .k Opublikowano 28 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 Witam !wszystkich ! bardzo mnie cieszą wasze wypowiedzi , np. wylewanie tego filmu szło mi średnio i chętnie zapoznam się z tą technologią na nowo .Wspomniany papier to nie transformatorowy ale bardzo swoją struktura doń podobny .W przeszłości budowałem małe wicherki ,szka i inne i ten papier świetnie się nadawał był w arkuszach B2 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek Sz Opublikowano 28 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 Mikromodele - sposób wykonania mikrofilmu. Mikro Modele - Mikrofilm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 28 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 65% nitrocellonu, 30% prawdziwego rozpuszczalnika nitro, 5% olejku eukaliptusowego. Sezonujesz mieszankę minimum dwa tygodnie. Za 2 tygodni powiem Ci co dalej ;-) Trzymam za słowo. Im więcej przepisów (i ich odmian), tym lepiej. Na pewno za jakiś czas będę eksperymentował z grubym mikrofilmem DIY. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 16 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 Jak najbardziej papier transformatorowy. Pamiętam jeszcze czasy kiedy taki papier czyściło się samodzielnie i odtłuszczało zanim dało się go użyć w modelarstwie. Mozna było też dostać w arkuszach ale to był rarytas. Ostatnio kupowałem papier specjalny do orzeszków w różnych kolorach ( Peck Polymers ). Nie jest to japonka ale bardzo ją przypomina tą z dawnych lat taką najcieńszą której obecnie nigdzie już nie ma. Jest jeszcze papier do maluszków firmy DUMAS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boogie Opublikowano 16 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 Nigdy z nich nie korzystałem, ale może coś takiego? http://www.modelmaking.pl/ires/oferta/2/10/212/ Ja do pokrywania modeli halowych stosowałem folię mylarową 5g/m2, ale miałem też do czynienia z 2g/m2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 17 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 Na allegro jest obecnie papier japoński 12g biały i 13g w kilku różnych kolorach. 10g też można dostać jak się przypilnuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 17 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 Piotr, chodzi o to, że ta gramatura podawana w handlu często z palca jest wyssana i niewiele ma wspólnego z rzeczywistością (czasami nieświadomie jeden handlarz powiela błąd od drugiego ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 17 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 Bibułki które ja kupowałem miały deklarowaną wagę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 16 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2017 Micron Wings Super sklepik specjalizowany z zaopatrzeniem tylko dla mini / mikro RC/FF, szkoda, że aż na antypodach (niemniej do Polski wysyłają). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi