Tomek Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Mam problem z regulatorem Tower Pro 70A Regulator przestał się odzywać (silnik się nie odzywa), nawet nie pipnie. Pomierzyłem co się dało i wszystko jest ok. Diody na wejściu zasilania regulatora,tranzystory mocy (sporo ich) , na procesor też dochodzi 5V. Na wyjściach na silnik między nimi a masą jest 0 ,między wyjściami na silnik też jest 0. Elektroniką zajmowałem się dawno temu i mam tylko zwykły miernik elektroniczny. Regulator był sprawdzany z identycznym regulatorem silnikiem i baterią i ten drugi w takim zestawie działa bez problemów, więc na pewno to problem z regulatorem. I mam pytanie , wiem ,że trochę na ładne oczy, ale czy jest możliwość naprawy takiego regla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyCopter Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Oczywiście, że można naprawiać, jest to tańsze niż zakup nowego. Wyszukaj blisko siebie elektronika z serwisem, a wymieni Ci uszkodzone elementy. Możesz także wysłać, ale koszty przesyłki tam i z powrotem, mogą być droższe od kosztu naprawy, zwłaszcza jeśli miało by się jeszcze zamawiać części. Niemniej jednak, można i warto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 29 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Boje się że to procek padł, bo wszystkie elementy półprzewodnikowe sprawdziłem (tranzystory i diody) , można jakoś miernikiem sprawdzić czy nie jest spalony/uszkodzony? np. jakieś odpowiednie napięcie na której nóżce? A przy okazji po dokładnych oględzinach nie znalazłem ani jednej uszkodzonej mechanicznie, spalonej części. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrEryk Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Dokładne sprawdzenie procka, zwłaszcza w układzie, nie zawsze jest możliwe. Wymiana nie problem, tylko żeby ktoś wsad udostępnił. To jest Atmega 8? Pozostaje sprawdzenie zasilania i masy, a potem podłazenie do programatora, czy w ogóle podejmie rozmowę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oko Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Atmega8, jak najbardziej. http://www.avrfreaks.net/forum/atmega8-dead Sensu ekonomicznego wielkiego naprawa nie ma, zwłaszcza że niezawodność może być gorsza. Ale sens edukacyjny jak najbardziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 29 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Jeśli padł procek to regiel zostanie na części ,czasami padnie 1 tranzystor mocy i cały regiel leży a tak się przylutuje (tyle dam sobie sam radę.) Mam pytanie czy te 3 układy jakoś można zmierzyć miernikiem czy są dobre? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micro Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 W załączniku poglądowy schemat jaki odtworzyłem takiego regulatora.Może będzie pomocny Elte60sch.pdf. Procesor to chyba ostatnia rzecz ,do padnięcia w tego typu regulatorach. Poniżej regulator Elte60A i złącze ISP ATMega8. W Elte60 też nie było nic widać, a jednak znalazłem uszkodzone dwa mosfety ( nie miały pełnego zwarcia, coś ok. 6R), oraz driver IRS2003. Trochę mała rozdzielczość tego zdjęcia i trudno jest odczytać co to za scalaki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oko Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Procesor to chyba ostatnia rzecz ,do padnięcia w tego typu regulatorach. Padają, miałem już chyba dwie takie sytuacje. Gdy się psują MOSFETy czy inne elementy mocy, to często kończy się to dymem i bez problemu widać co się spaliło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi