ANDY.57 Opublikowano 23 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Anulowałem,przepraszam,to zmęczenie po trasie. Tomasz D by to naprawił. Hihihi i tak wygrałeś. Nie doczytali do końca i dali plusy. Postaram się to Ci zrekompensować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Doczytali, doczytali. Marcinowi udał się żart Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANDY.57 Opublikowano 23 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Owszem,tym razem zrozumiałem,ale nikt nie potraktował moich przeprosin za popełniony błąd,nawet miłym słowem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 nikt nie potraktował moich przeprosin za popełniony błąd,nawet miłym słowem . Dalibóg, to było przemiłe z Twojej strony. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANDY.57 Opublikowano 23 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Dziękuję za miłe słowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcelizor Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Spoko, nie ma za co przepraszać. Mam raczej luźne podejście do wszelkich rankingów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANDY.57 Opublikowano 26 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2017 Przejrzałem polecony przez kol.marcelizor-a wątek i zrobiłem. Znalazłem fajny kawałek balsy(standart),ale dobrze wyginała się wzdłuż włókien. Wyciąłem paski,"ugotowałem",nawinąłem na szablony,wysuszyłem w piekarniku na 180 stopni Celsjusza. Wykleiłem fi 90 mm, to jest to po lewej stronie i okazało się,że pomyliłem się o 10 mm. Drugi pierścień muszę wykleić na fi 110 mm,a nie jak liczyem na 100 mm. Nie uwzględniłem cięgien(bowdenów). Dziś już nic nie wymyślę. Znajomi mają za zadanie znależć coś o średnicy 110 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 26 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2017 Ciekawy film o thrust vectoring Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANDY.57 Opublikowano 27 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2017 Dokładnie tak to ma wyglądać,tylko cięgna umieszczę między pierścieniami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANDY.57 Opublikowano 1 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2017 Uparłem się na zamontowanie dwóch turbin 12 łopatkowych fi 90 mm. Chcę zrobić podwozie i kila gadżetów. W dosyć prymitywny sposób(bo się nie znam) zacząłem liczyć i wyszło,że w tym wykonaniu jakie jest, będzie mógł latać z prędkością ... ,tylko ja go nie zobaczę. Powiększyłem plany o jedno oczko(210x297) wyszło,że kadłub będzie miał 471 mm. Nadal mam wrażenie,że to za mało. Nadchodzi weekend,jeśli znajdziecie chwilkę i poświęcicie ją temu projektowi będę zobowiązany. Powinienem dołożyć jeszcze jedno oczko? W weekend będę miał troszkę czasu na przeskalowanie. Nowe kartony na szablony już kupione,tusz w drukarce też,większa ramka do cięcia gotowa. Czekam tylko na wsparcie(myślę,że projekt jest wart uwagi i pomocy) Dziękuję za wszelkie uwagi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 1 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2017 No nie wiem, a pomyślałeś jak go będziesz zawozić na lotnisko? Robi się coraz większy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANDY.57 Opublikowano 1 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2017 Tym się będę martwił jak go zbuduję. Wezmę małą ciężarówkę z firmy. Nie o to pytałem. Transport to sprawa logistyki. Robię w tym to sobie poradzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 1 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2017 Kadłub 471mm długości? Średnicy? Ja bym model zrobił duży, na pewno powyżej 1m długości, najlepiej 1,4-1,6m. Dwie takie turbiny powinny spokojnie pociągnąć, nie? Większy ma sporo zalet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 1 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2017 Wg nomenklatury używanej w tym wątku 471 mm to szerokość kadłuba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 1 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2017 Dzięki, Stefan. Pozostaję przy swoich propozycjach wymiarowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANDY.57 Opublikowano 2 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 Dzięki za odpowiedzi. W tej skali wymiary są około: -szerokość kadłuba 470 mm -rozpiętość 1580 mm -długość(sam kadłub) 2060 mm Może wystarczy tego skalowania,zostanę przy tym powiększeniu. Jeszcze raz dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 2 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 To Ci poradziłem ! Sorry, nie doczytałem, że to takie wielkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANDY.57 Opublikowano 2 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2017 Sam nie zdawałem sobie sprawy,że to taki wielki model,ale przynajmniej go zobaczę. Jeśli możecie oszacować obciążenie skrzydeł(w przybliżeniu,raczej więcej). (Wymagam zbyt wiele?) i jakie dać podtrzymanie skrzydeł(węgiel czy alu?). Pytam na wyrost,ale być może coś się nie zmieści i potrzebna alternatywa. Wiem,Robert napisał,że jestem pionierem,ale nie w pewnych tematach. Bardzo liczę na pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANDY.57 Opublikowano 10 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2017 Zmiana skali zmusiła mnie do zmiany konstrukcji modelu. Jak zapewne się domyśliliście nie da się tego wyciąć z jednego bloku =120 mm. to zajmuje troszkę czasu(którym w tygodniu nie dysponuję). Myślenie ,zwłaszcza gdy trzeba przewidywać,jest bardzo czasochłonne. Myślę,że nikt nie myślał,że powstanie to 3 miesiące taki mały żart. Przez noc coś wytnę,pokażę jutro ,by nie zawieść i zdopingować kolegów do pomocy i współpracy. Chyba już czas powiedzieć prawdę bo nigdy nie doczekam się pomocy. Nie ja to wymyśliłem,wiecie kto. Pomysł wydawał się logiczny,model miał być jak najbardziej podobny(redukcyjny) do oryginału. Kto takie buduje? Koledzy kartonowcy. Marek postanowił przekonwertować,czy jak to się nazywa na grunt RC. Okazało się to bardziej skomplikowane niż sądziliśmy,a na pewno pracochłonne. Jedyny plus to,że mamy dużo zdjęć z budowy i możemy przewidywać. Pamiętajcie,że podwozie to jeden ze szczegółów. Model oparliśmy na tym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 10 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2017 Może zadaj pytanie/zdefiniuj problem w 1 zdaniu, bo na razie on tonie w potoku słów i dygresji:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi