Skocz do zawartości

Odbiornik HI-TEC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Mam pytanie do znawców tematu modelarstwa.W modelu RC który posiadam jest zamontowany odbiornik HI-TEC HP-2RNB X-TAL na nadajniku mam oznaczenia 27mhz.Odbiornik jest w stanie agonalnym i mam zamiar go wymienić na nowy,i taki sam odbiornik zamontować w blizniaczym modelu.Moje pytanie...czy jeśli kupię inny odbiornik 2 kanałowy będzie on działał z nadajnikiem?i pytanie nr 2,czy jeśli zamontuję identyczny odbiornik w innym modelu będzie go obsługiwał ten sam nadajnik?Dziękuję za odpowiedzi.

Opublikowano

Potrzebujesz odbiornik tej firmy. Do tego kanał taki sam jak nadajnik ma. Za pewne w twoim odbiorniku jest kwarc z kanałem. Jeżeli nie ma to potrzebujesz kupić odbiornik z syntezą w danej częstotliwości(w twoim przypadku 27mHz) lub odbiornik w danej częstotliwości na kwarce oraz parę kwarcy( nadawcza i odbiorcza) w danej częstotliwości. Jeżeli nie znajdziesz sprzętu w twojej częstotliwości to lipa. Pozostaje ci zmiana systemu nadawania. W tym przypadku jak to możliwe zmiana modułu nadawczego, lub zakup nowego nadajnika+ dedykowany odbiornik.

Opublikowano

Czyli lepiej kupić taki sam model odbiornika jak oryginalny do tego kwarc na częstotliwość 27mhz i po sprawie?nadajnik zostaje bez zmian?

Opublikowano

kwarc na 27 to tylko zgrubnie -tak naprawdę na 27 masz kilkanaście różnych częstotliwości --tzw. kanałów -kwarc nadajnika i odbiornika muszą być dokładnie na tą sama. 27 to tylko zakres przybliżenia -pasmo....

masz w modelarstwie bardzo stary zakres 27 -prawie wymarły może być trudno kupić  jakiekolwiek części czy odbiornik czy kwarce mogą być niedostępne -tego juz prawie nikt nie używa. 27  występuje jeszcze w taniutkich zabawkach dla dzieci -samochodzikach za kilkanaście zł.

Dalej masz "stary" system 35MHz -mniej popularny, wychodzący z użycia -ale jeszcze niektórzy używają i jeszcze dostępny jest osprzęt i urządzenia

-oraz nowy system 2,4 GHz -obecnie najpopularniejszy.

tak wiec na 27MHz -szukaj po allegro może znajdziesz pasujące używki -bardzo stare odbiorniki -albo już nie znajdziesz. Ogólnie totalnie nierozwojowe -obecnie ślepa uliczka.

27MHz ma sens tylko jeśli budujesz zabytek i chcesz mieć wszystko w stylu minionej epoki.

Opublikowano

Podobnie jak przedmówca. Tu http://www.ebay.com/sch/i.html?_odkw=corona+dsss&_osacat=0&_from=R40&_trksid=p2045573.m570.l1313.TR0.TRC0.H0.Xcorona+dsss+transmiter.TRS0&_nkw=corona+dsss+transmiter&_sacat=0 masz komplet i zamykasz temat jednego z najbardziej zaśmieconych pasm. 2,4GHz nie jest super, ale nie masz problemu z kwarcami, nie musisz sprawdzać czy kanał zajęty, bo to robi za ciebie link.

Można frsky, albo radiolink, ale to chyba wyjdzie drożej. Czasem coś używanego można trafić, ale 27MHz to w zasadzie dobre dla CB, albo retro.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.