skippi66 Posted March 5, 2017 Share Posted March 5, 2017 Koledzy! Przykleiłem wilgotny górny keson ( balsa 1,5 mm ) na idealnie proste skrzydełko, wszystko przycisnąłem do deski jak się należy i poczekałem aż wyschnie. Okazało się że skrzydło wygięło się w banan. Dość dużo, zupełnie nieakceptowalnie. Co można z tym zrobić oprócz budowy nowego skrzydła? Szczęściem skrzydełko niewielkie i mało skomplikowane, więc nowe da się zrobić w try miga... ale nie o to chodzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TeBe Posted March 5, 2017 Share Posted March 5, 2017 Możesz spróbować zwilżyć bardzo mocno (spryskać) wodą amoniakalną, przycisnąć jeszcze raz i poczekać kilka dni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
skippi66 Posted March 5, 2017 Author Share Posted March 5, 2017 Tak właśnie zrobiłem, tyle że zwykłą wodą. Przycisnąłem do dechy, zostawiłem włączoną mocną lampkę żeby grzała delikatnie i czekam. Na razie do rana. Też mi się eksperymentów zachciało... Dzięki za podpowiedź. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TeBe Posted March 5, 2017 Share Posted March 5, 2017 Bez amoniaku szanse marne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
skippi66 Posted March 5, 2017 Author Share Posted March 5, 2017 Marne mówisz... Czyli co? Płyn do mycia okien może być? Link to comment Share on other sites More sharing options...
TeBe Posted March 5, 2017 Share Posted March 5, 2017 Tak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DARIUS1 Posted March 5, 2017 Share Posted March 5, 2017 Po takim zabiegu keson może się zapaść Link to comment Share on other sites More sharing options...
skippi66 Posted March 5, 2017 Author Share Posted March 5, 2017 Ano może. No nic, zobaczymy. Jeszcze raz dziękuję. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TeBe Posted March 5, 2017 Share Posted March 5, 2017 Może. Ale ponoć skrzydło i tak pójdzie w kosz :-) Można spróbować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
skippi66 Posted March 5, 2017 Author Share Posted March 5, 2017 Pójdzie to trudno. Za głupotę się płaci. Link to comment Share on other sites More sharing options...
skippi66 Posted March 6, 2017 Author Share Posted March 6, 2017 No i skrzydełko " wzięło " i się naprostowało. Prawie idealnie. W locie powinno być ok. Namoczyłem płynem do mycia okien, ino nie wiem czy tam był amoniak czy nie. Była natomiast bardzo ładna kompozycja zapachowa, bez z jaśminem na mój nos. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts