Matijus Opublikowano 23 Czerwca 2017 Autor Opublikowano 23 Czerwca 2017 Może ja czegoś nie wiem ale dlaczego jest jedna lotka ? drugie skrzydło jeszcze nie jest do końca zrobione Lotka wycięta będzie później Mateusz, zdecydowanie styrodur. Szkoda Twojej pracy ze styropianem. Ok to kupię styrodur
Viking Opublikowano 8 Lipca 2017 Opublikowano 8 Lipca 2017 Witam. Kolega Matijus tak mnie zainspirował, że też zabrałem się za budowę. Najpierw zamówiłem odpowiednie numery modelarza, bo nie co miesiąc kupuję. Potem zacząłem gromadzić materiały i przenosić plany do postaci cyfrowej. Przez ostatnie 2 dni po trochu na swoim maleńkim CNC ciąłem elementy. Praktycznie wszystko już gotowe, ale dzisiaj w nocy okazało się, że przy dwóch elementach coś spaprałem i wycięły się za małe. No ale cóż. To pierwszy model robiony z planów. Wcześniej zestawy ARF, potem kit, a teraz pora na walkę od podstaw. Przyznam szczerze, że podziwiam kolegę Matjusa, za cierpliwość w wycinaniu elementów. Kiedy zobaczyłem jakie to wszystko delikatne po prostu zszokowany byłem ile cierpliwości trzeba do ręcznego cięcia. O ile balsa to przyjemność, to cięcie cieniutkiej sklejki już uważam za wyzwanie. Zresztą i tak nie obyło się bez obróbki pilniczkami. Tak człowiek uczy się na swoich błędach. Jak skończę, to poprawię co nieco w plikach CAD. Poniżej na zdjęciach efekty moich wypocin. Na dniach zabieram się za klejenie. 1
Matijus Opublikowano 8 Lipca 2017 Autor Opublikowano 8 Lipca 2017 O elegancko U mnie niestety chwilowy przestój, robię prezent dla taty (ostatnio mi wysiadł telewizor i kupił nowy, tak więc trzeba się odwdzięczyć, w ogóle poprzedni miesiąc jakiś pechowy.... najpierw auto potem TV i pod koniec miesiąca telefon jak się rypie to wszystko ... a co się będą szczypać :V ). Ogólnie to inny temat założę ale to jak skończę już.
Viking Opublikowano 12 Lipca 2017 Opublikowano 12 Lipca 2017 Dzisiaj zasiadłem do skrzydła. Znalazłem chwilę i o dziwo dało się poskładać bez większych problemów. Przy kadłubie musiałem więcej z pilnikiem posiedzieć, żeby części do siebie pasowały. Oto jedna połówka skrzydła. Matjus. Nie przejmuj się. Zwykle sprzęty lubią psuć się parami. Także po burzy wyjdzie słońce i zasiądziesz do dalszej budowy. Jak widzisz ja też nie należę do szybkich budowniczych. Pozdr,
Bonczek Opublikowano 13 Lipca 2017 Opublikowano 13 Lipca 2017 Nie mogę się doczekać waszych relacji z lotów!
jędrek Opublikowano 16 Lipca 2017 Opublikowano 16 Lipca 2017 Modelik świetny, na pewno przyjemnie latający, ale... Mam sporą niechęć do napędów elektrycznych, w związku z czym mam pytanie, chyba głównie do konstruktora: Panie Andrzeju, czy model ma szansę wytrzymać napęd żarowy, 1,5ccm na przykład? Pewnie wytrzyma , ale można i mniejszy założyć.
Matijus Opublikowano 16 Lipca 2017 Autor Opublikowano 16 Lipca 2017 Modelik świetny, na pewno przyjemnie latający, ale... Mam sporą niechęć do napędów elektrycznych, w związku z czym mam pytanie, chyba głównie do konstruktora: Panie Andrzeju, czy model ma szansę wytrzymać napęd żarowy, 1,5ccm na przykład? A też mnie to ciekawiło ale stwierdziłem teraz latam na żarowym (raczej kolejne też będą) i zrobię sobie jednego elektryka dla lotów rekreacyjnych, tak aby nie trzeba było odprawiać "rytuału spalin" przed i po
Matijus Opublikowano 23 Lipca 2017 Autor Opublikowano 23 Lipca 2017 Jako że coś mi się stało z aparaturą (tak znowu coś ja już się z tego śmieje ) mam trochę czasu na budowę. Oczywiście kabinka będzie bardziej dopasowana. Wagowo myślę że też nie ma tragedii 149g całość póki co. I jeszcze jedno pytanie, czy mogę jakieś małe ubytki balsy itp zaszpachlować ? Oczywiście szpachlą do drewna.
poharatek Opublikowano 23 Lipca 2017 Opublikowano 23 Lipca 2017 Nie wiem co tam Ci się podziało, ale ubytki w balsie najlepiej się wypełnia balsą Bierzesz kawałek miękkiej balsy odcinasz wiórek, wklejasz na CA tam, gdzie się szkoda podziała, a potem szlifujesz na gładko. Jeśli się natomiast porobiły wgniecenia - to łatwo je zlikwidować poprzez zwilżenie i przeprasowanie żelazkiem. Tak lekki model będziesz pewnie oklejał transparentną folią, więc szpachlowanie raczej odpada, bo po oklejeniu będzie to bardzo mocno widoczne. 1
Matijus Opublikowano 23 Lipca 2017 Autor Opublikowano 23 Lipca 2017 Hmm no właśnie chodzi o takie wgniecenia w balsie. W opisie budowy jest folia termokurczliwa Solite. Nie wiem jak z tym będzie bo jeszcze nie oklejałem. Ok to się pobawię z tymi wiórkami w miejscach gdzie najbardziej tego potrzeba.
poharatek Opublikowano 23 Lipca 2017 Opublikowano 23 Lipca 2017 Jeżeli to są wgniecenia to najpierw spróbuj zwilżyć delikatnie wgniecione miejsce i przeprasuj żelazkiem - pod wpływem gorącej pary włókna balsy się wyprostują i wgniecenie zniknie.
Matijus Opublikowano 23 Lipca 2017 Autor Opublikowano 23 Lipca 2017 Jeżeli to są wgniecenia to najpierw spróbuj zwilżyć delikatnie wgniecione miejsce i przeprasuj żelazkiem - pod wpływem gorącej pary włókna balsy się wyprostują i wgniecenie zniknie. Działa Dziękuje Niby pierwszy model a już tyle się nauczyłem, a pewnie jeszcze nie jedno mi ktoś podsunie
jędrek Opublikowano 24 Lipca 2017 Opublikowano 24 Lipca 2017 Mateusz, wypełnij balsą przestrzeń w skrzydle między dźwigarami a kieszenią łącznika.
Matijus Opublikowano 24 Lipca 2017 Autor Opublikowano 24 Lipca 2017 Mateusz, wypełnij balsą przestrzeń w skrzydle między dźwigarami a kieszenią łącznika. hmmm Nie rozumiem ? Oglądam to wszystko i nie mogę sobie wyobrazić o co chodzi
poharatek Opublikowano 24 Lipca 2017 Opublikowano 24 Lipca 2017 Wklej balsę tam, gdzie jest zaznaczone na czerwono::
jędrek Opublikowano 24 Lipca 2017 Opublikowano 24 Lipca 2017 Wklej balsę tam, gdzie jest zaznaczone na czerwono:: pop.jpg Dokładnie o to chodzi , dzięki.
Matijus Opublikowano 24 Lipca 2017 Autor Opublikowano 24 Lipca 2017 Ahh ok Nie mogłem zrozumieć o co chodzi Dzięki
Rekomendowane odpowiedzi