Speedaco Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Próbuję się bawić z pixem w Mission Planner i go skonfigurować, ale ani Windows 10 ani Windows 7 mimo iż przekopałem neta w poszukiwaniu sterowników - nie widzi mojego pixa. Próbuję to robić tak jak tutaj: ale bez skutku. Zmiana kabelków USB na inne nie pomaga. Menager urządzeń nie pokazuje w żadnym z przypadków " PX4FMU " jako jednego z portów gdzie wpięty byłby mój pix. Może ktoś miał podobny problem i jakoś go rozwiązał? Proszę o pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oko Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Diody na piksie się świecą? Czy próbujesz tylko się podłączać do MP, czy także wgrywać soft z MP? Możesz spróbować z APM Plannerem, to alternatywny program o (trochę) mniejszych możliwościach, ale niekiedy działa tam gdzie MP nie chce. Sterowniki są tu: https://pixhawk.org/dev/usb_drivers a niekiedy windows samo chce coś instalować, niekiedy nie... z tymi windows to nigdy nic nie wiadomo, na linuksie działa i nic nie trzeba robić. Możesz spróbować jeśli masz możliwość. Jeżeli zupełnie nie będzie się chciał połączyć, to pozostaje próbować przez Bluetooth... przez port szeregowy... do telefonu z androidem przez USB-on-the-go... a jaki firmware jest wgrany na piksa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Speedaco Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Nieznane urządzenie wykrywa i pisze, że nie można znależć właściwych sterowników. Więc może gniazdo USB jest ok i kabelek też?edit: Zmieniłem kabel USB,odpaliłem QGroundControl i dopiero pod nim pojawił się port pixa i system zaczął go widzieć. Wygląda na to, że działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Nie pisałeś wcześniej że wykrywa nieznane urządzenie więc gniazdo jest OK. Pozostaje tylko dobrze zainstalować sterowniki z linku powyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Speedaco Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Jak można żle zainstalować sterowniki?? Można chyba co najwyżej zainstalować niewłaściwe stery... Nie pisałem wcześniej, że wykrywa nieznane urządzenie bo dopiero po wywaleniu/odinstalowaniu wszystkich portów i ponownym ich odszukaniu taki komunikat się pojawił. Stery spasowały z QGroundControl a dostałem jeszcze identyczne od kolegi i dopiero teraz jak pisałem - system zobaczył pixa! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Speedaco Opublikowano 30 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2017 Trochę z innej beczki, ale tutaj żeby nie zakładać odrębnego tematu... Czy ktoś z kolegów podpowie który parametr w Pixhawk 2.4.8 - odpowiada za prędkość w trybie auto? Czy jest może parametr o brzmieniu: CRUISE SPEED: Target cruise speed in auto modes ? W tłumaczeniu na ojczysty wychodzi : PRĘDKOŚĆ PRĘDKOŚCI: docelowa prędkość wycieczkowa w trybach automatycznych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi