Skocz do zawartości

Sterowanie dwoma silnikami zestawem Esky ET4 + mixer v-tail

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim,

Tak jak napisałem w powitalni, jestem w trakcie budowy (a właściwie modyfikacji) łódki zanętowej. Do tej pory łódka pływała na jednym silniku i sterze kierunku, postanowiłem dołożyć drugi silnik. Mam problem ze sterowaniem, a właściwie ustawieniem (a może podłączeniem) całości.

Składniki zestawu:

- 2x silnik szczotkowy GPX Extreme SWIFT 500

- 2x regulator dwukierunkowy AVT5190 BEC 5V prąd 20A (prąd chwilowy 40A) link: https://sklep.avt.pl/avt5190.html

- Nadajnik Esky czterokanałowy ET4 (od Big Lamy)

- Odbiornik Esky szesciokanalowy (również od Big Lamy)

- Mixer V-tail hobbyking

- 2x akumulator żelowy 12V 7Ah

- 2x serwo hitec hs-311 (do zwalniania zapadek komory zanetowej)

Przy jednym silniku nie ma żadnego problemu, sterowanie z pominięciem mixera działa wzorowo, oba regulatory są poprawnie złożone i działają. Nadajnik i odbiornik również działają poprawnie, testowałem nadajnik w FMS, odbiornik i nadajnik serwami i miernikiem. Poniżej link do filmiku, który nagrałem, na pewno lepiej zobrazuje problem niż opis, dodatkowo załączam zdjęcia zestawu.

Z góry dzięki na pomoc :)

Link do filmiku:

0900d4578732121e4e64bca1e52486c6.jpg

41c6b3a13be0612d0b83efc9659216e5.jpg

76588915e9a72b5d72cde2fa645e41de.jpg

2154e10aa622abb064f4522945c962e6.jpg

fbc64072f8e1b43af237c39ed8f1bd41.jpg8a9af92ee1719afd4b52a9d0b8a8914a.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Nie jestem w stanie odpowiedziec na to pytanie, próbowałem się tego dowiedzieć, ale nie mogłem znaleźć nic ciekawego w necie na ten temat. Kanały 1 i 2 mam w prawym drążku, 3 i 4 w lewym. Niestety pod obudowa nie ma jednego przełącznika jak w starszej wersji tego nadajnika tylko są dwa, przełączanie ich powoduje "zamianę kanałów na drążkach". Poniżej zdjęcie nadajnika (przełączniki w lewym dolnym rogu):

f117ed68d64eb90e6a09bedf6e1c4117.jpg

EDIT: mikser przyjechał jako nowy, fabrycznie zapakowany, dzisiaj rano...

EDIT2: podpiąłem serwa pod mikser, efekt na filmku:

Opublikowano

Napisałeś, że sprawdzałeś serwa, odbiornik, nadajnik. A sprawdziłeś mixer podłączając pod nie go po prostu serwa?

Wygląda na to, jak napisał TeBe, że mixer działa czkawką.

edit:

Filmik z serwami zatrzymuje się w połowie. Tak szybko machasz drążkiem, że trudno zaobserwować, czy równo ruszają serwa.

Czy masz wyzerowane trymery na odpowiednich, użytych kanałach?

Wygląda, że chodzą w dobre strony serwa, więc tylko zamienić serwa na regulatory i powinno działać. Możliwe, że trzeba będzie rewersami coś zamienić.

Odbiornik nie ma  żadnej antenki? 

Opublikowano

Edytowałem post wyżej, wg mnie Mixer działa, spójrzcie proszę na film.

EDIT: Odbiornik normalnie ma antenkę, urwała się i nie dolutowalem jeszcze nowej. Serwa chodzą równo, regulatory niestety nie chcą :(

Możesz rozwinąć temat rewersów? Niestety jestem laikiem i szczerze mówiąc nie mam pojęcia o co chodzi.

Opublikowano

Napisz czy te regulatory to kupiłeś już złożone , czy samodzielnie składałeś?. Ja taki regulator kupiłem do złożenia i po złożeniu nie spełnił on moich oczekiwań. Bo jak są dwa regulatory sterowane jednym nadajnikiem i odbiornikiem i stosuję się do ich wysterowania funkcję V-tail , to jeden z regulatorów nie może mieć - musi być pozbawiony BECa.

Opublikowano

Regulatory składałem sam i dałem do sprawdzenia w serwisie AVT, są w 100% poprawnie złożone i sprawne. Co do BECa, próbowałem z podpiętym z jednego regulatora jak i z dwóch, nie ma różnicy w działaniu.

Opublikowano

A wykonałeś prawidłową kalibrację regulatora?

Z filmu wnioskuję też że chyba masz włączony hamulec a to wymaga dwukrotnego (może ten regulator też tak ma) cofnięcia drążka na bieg wsteczny aby się bieg wsteczny włączył.

Podepnij regulator pod czysty kanał (bez mixera) i zrób kalibrację, wyłącz hamulec i sprawdź jak działa.

Opublikowano

Hamulec jest wyłączony, regulatory kalibrowalem. Tak jak pisałem wcześniej bez mixera działają wzorowo, do przodu 100% mocy, do tylu 50%, w środkowym położeniu drążka silniki nie pracują.

Kalibracja w tych regulatorach (instrukcja z dokumentacji):

Aby dokonać kalibracji należy:

1) Włączyć nadajnik, odbiornik i regulator.

2) Nacisnąć przycisk kalibracji. Zaświeci się dwa razy zielona dioda.

3) Wychylić dwukrotnie drążek gazu w dwie skrajne pozycje.

4) Ustawić drążek gazu w pozycji, w której ma zaczynać się neutrum. Nacisnąć przycisk kalibracji. Zaświeci się zielona dioda.

5) Ustawić drążek gazu w pozycji, w której ma kończyć się neutrum. Nacisnąć przycisk kalibracji. Zaświeci się na długo zielona dioda. Informuje ona o zakończeniu kalibracji. Od tej chwili regulator pracuje normalnie.Dane o kalibracji zapisywane są w nieulotnej pamięci procesora. Ponowną kalibrację można przeprowadzić w dowolnym momencie pracy regulatora.

Czy jest możliwe ze zmiksowany sygnał z v-tail miksera jest za słaby i regulatory go nie łykają lub źle interpretują?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.