enter1978 Opublikowano 16 Maja 2017 Opublikowano 16 Maja 2017 Na początku chciałem się pochwalić swoją własną (można by to nazwać modelarnią). Ściany są trochę obskurne bo to gołe pustaki , ale są odkurzone i w miarę czyste. A na podłogę myślę że pewnie jeszcze w tym roku rzucę jakieś najtańsze z najtańszych płytki i od biedy ujdzie. Ale mam gdzie upchnąć modele, nie ma marudzenia że się kurzy, albo jest za głośno , albo śmierdzi itp, to już jest moja twierdza , podłączyłem prąd, mam światło , jednym słowem mam gdzie podłubać. Na razie jest tak jak jest, mi tam pasuje , drażni podłoga , ale to się zmieni. Model Pitts Python 1500mm mam z grubsza wycięty już od dawna, nie mogłem się zdecydować czy ma to być spalina czy elektryk, długo się zastanawiałem i w końcu postanowiłem że będzie to elektryk. Miałem, a właściwie jeszcze mam (na emeryturze) ten sam model w rozpiętości 1200mm , latał wybornie , od razu przy oblocie , dosłownie po minucie w powietrzu , fikał beczki nisko nad ziemią i latał pomiędzy płotami słupami itp. Pierwsze wrażenie było takie że jest to lepiej latający model od fun cuba . Niestety w wersji 1200mm zrąbałem totalnie podwozie , to mocowanie podwozia wołało od początku o pomstę do nieba. Ale prócz podwozia to model bardzo mi zaimponował , więc postarałem się o ten sam model tylko przeskalowany do 1500mm rozpiętości. Patrząc na cyfry 30cm większa rozpiętość to dość mało , ale w rzeczywistości elementy są o wiele większe i to będzie spory model. Nie ma ciśnienia na latanie nim , zabrałem się za niego , dla tego że jutro powinien dotrzeć tartak MX2 , do którego trzeba będzie zrobić maskę i szybę. Ja nigdy tego nie robiłem . niczego nie laminowałem więc chciałem na czymś poćwiczyć. Bo Pitts 1500mm będzie laminowany. Konstrukcję mocowania podwozia skopiuję z extry seagull , jest prosta jak konstrukcja cepa i piekielnie wytrzymała, nie taka padaczka jak odwaliłem w wersji 1200mm. Na razie zrobiłem klatkę i wyciąłem ze sklejki modelarskiej 4mm wręgi, i wydaje mi się że takie wręgi to przerost formy nad treścią i wystarczą wręgi ze sklejki ze skrzynek po mandarynkach. Ogólnie to ja jak zwykle będę miał masę pytań , ale może uda sie ulepić ten model. I od razu mam pierwsze pytanie. Przynajmniej 2 lata temu (może więcej) kupiłem żywicę epidian 53, nigdy nie był otwierany ani utwardzacz ani żywica, i tak sobie stoi na licznikach w kotłowni bo mnie żona przegoniła z tym , bo mimo że nie otwierane to i tak śmierdziało w domu. Czy taka żywica po takim czasie stania jest dobra? czy już po niej bo za długo stała? Tyle obecnie mam zrobione tego modelu.
leszek-bart Opublikowano 17 Maja 2017 Opublikowano 17 Maja 2017 Żywicy pewnie nic się nie stało , możesz sprawdzić robiąć próbkę . Do laminowania wystarczy jak ją podgrzejesz w ciepłej wodzie tak 35-40 stopni Celsiusza to zrobi się rzadka ..
Rekomendowane odpowiedzi