modelarzkobi Opublikowano 6 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2007 Czy nie taniej jest kupic paliwo gotowe np. nastik.pl ?? Właśnie o to mi chodzi że własnej roboty paliwo jest tańsze i byłem ciekaw po ile jest w polsce bo wiem że w czechach można od kogoś załatwić i chyba tak zrobie za 2,50zł za litr do tego kupić w sklepie rycyne i wychodzi połowe taniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pleses Opublikowano 6 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2007 Zacznij od zorientowania się po ile jest "rycyna" w sklepie :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 6 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2007 Ja nie używam rycyna tylko syntetyka ewentualnie mieszanki ... Szkoda mi silnika {mvvs 3,5} ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pleses Opublikowano 6 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2007 A ten swoje... chłopie, temat dotyczy metanolu! Jak juz moderator, robi burdel w tematach, to ja wymiekam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symon5 Opublikowano 6 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2007 nie ma co się denerwować,wydaje mi się że to jest związane z metanolem.robienie samemu paliwa ma sens jeśli zużywasz go dużo innaczej niewarto.pozdrawiam marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarzkobi Opublikowano 6 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2007 Nasza modelarnia właśnie potrzebuje dużo paliwa ponieważ jeżdzimy także na zawody ślizgów a tam potrzebne jest dużo paliwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pleses Opublikowano 7 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2007 ...wydaje mi się że to jest związane z metanolem... Zdecydowanie bardziej związane z metanolem jest stwierdzenie: "Pochlałem se wczoraj gorzały, pod śledzika, tak jak lubię". Wszystko co związane z aspektem własnoręcznego michlania paliwa powinno znaleźć się w osobnym wątku, bo temat na to zasługuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kostek Opublikowano 7 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2007 I tu tkwi cały haczyk. Ja nie widze zadnej przeszkody w tym zeby zakupiony metanol zluzywac w dniu zakupu .Oczywiscie odpowiedni protokol w dokumentach.Dolanie Rycyny to wlasnie takie zluzycie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pleses Opublikowano 7 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2007 Kaziu, wszystko można co nie można, byle z wolna i z ostrożna :-) Przedstawię Ci scenkę, choć powinienem odesłać do Rozporządzenia : - Dziś Pan kupił metanol i zużył? - Tak. - Przychód zapisany jest? - Jest. - Rozchód jest? - Jest. - Dobrze, a gdzie Pan dolał tego oleju do metanolu? - Tu na łące, od razu po przywiezieniu. - A... dobrze. Samochód do przewozu trucizn Pan ma? Kierowca oczywiście też jest przeszkolony w zakresie transportu trucizn i ma aktualne zaświadczenie kwalifikacyjne. Nie??? Dobra, wykładam karty na stół: moja żona jest właścicielka hurtowni odczynników i sprzętu laboratoryjnego. Jakoże kobita nie wyrabia się z robotą to jej troche pomagam zwłaszcza w sprawach formalno-prawnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 7 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2007 Więc tak aby nikt nie mógł się do niczego przyczepić to należałoby dolać rycyny jeszcze w sklepie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pleses Opublikowano 7 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2007 No, jest to jakiś pomysł :-) Ważne natomiast jest co innego. Trzeba zawsze wiedzieć co się mówi i czym to może skutkować, a żeby wiedzieć, trzeba znać prawo, a nie dawać rady tak jak ktoś na początku - "trzeba mieć jakieś papiery". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 7 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2007 Oj z tym prawem to czasem dziwne rzeczy mogą wyjść. Choćby w jakim minimalnym stopniu metanol i czym powinien być zanieczyszczony by już nie kwalifikował się jako trucizna? Przykładowo chyba nie za bardzo można zanieczyszczać benzyną? Trucizna i być może to nie będzie ale pisaliście wcześniej że nie można tego wykorzystać jako napęd (zaświadczenie)? Więc czy znowu nie będzie się to kwalifikowało do jakiegoś paragrafu? hmmm... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pleses Opublikowano 7 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2007 ...nie można tego wykorzystać jako napęd ... Tu chodzi o podatek akcyzowy. Dobra, kończę temat metanolu, chyba wszystko z mojej strony zostało powiedziane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.