a_skot Opublikowano 2 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2007 Kiedyś w sieci wpadł mi w oko opis wykonania prostego przyrządu "wagi" do wyważania modeli. Gdzieś zaginął mi link do tej strony :cry: Widział ktoś z Was coś podobnego w sieci? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 2 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2007 Ja mam taki przyrząd ale kupny. Jeśli interesuje Cię to wkleję fotkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a_skot Opublikowano 2 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2007 Jasne, że interesuje. Wklejaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacqubes Opublikowano 2 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2007 Widziałem kiedyś tą stronke... Szukałem ale chyba ten artukół skasowali :? Pamietam tylko tyle, ze służyły tam 2 linijki i jakiś pręt, ale dokładnie to powie ci foto Irka Mam nadzieje. Zresztą sam chcę taki wykonać i przyłączam się do prośby o fotki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 2 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2007 Więc jak wskazuje fotka przayrządzik jest banalnie prosty. Z mojej obserwacji wynika by była możliwosć regulacji przedłużania ramion w pionie i w poziomie. U mnie na gornej pow. ramion jest podzialka w cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a_skot Opublikowano 2 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2007 ...służyły tam 2 linijki i jakiś pręt... Właśnie tej strony szukam . Konstrukcja pokazana przez Irka wydaje się dość prosta i co najważniejsze dla mnie - nadaje się do dwupłatów - czas zatem zbierać materiał :wink: Na fotce tego nie widać, ale rozumiem, że te "łapy" da się rozsunąć :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 2 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2007 Wszystko jest rozsuwane. Jeśli do dwupłatów to tym bardziej zrób sobie możliwość wysuwania a raczej przedłużania ramion pionowych bo może się okazać , że ze względu na podwozie model nie będzie opierał się na ramionach. Zaraz najdę fotkę jak to wygląda z modelem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a_skot Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Jako, że pojawiły się pytania o wyważarkę widoczną na jednej z fotek w wątku o modelu Beaver DHC2 odgrzebuję przykurzony nieco wątek :wink: i poniżej przedstawiam samą wyważarkę i postaram się opisać pokrótce jej konstrukcję Jak widać, wyważarka wykonana jest z dwu symetrycznych sklejkowych elementów "spiętych" ze sobą aluminiowymi rurkami. Główne ramiona wycięte zostały ze sklejki 6 mm, a dokładnie z prostokąta o bokach 30 x 40 cm. Prostokąt przecinamy wzdłuż przekątnej i otrzymujemy dwa trójąty - odcinamy zbędny materiał i mamy ramiona o podstawie ok. 30 cm i wysokości 40 cm. Pozostałe po tej operacji kawałki sklejki można wykorzystać do "wzmocnienia" podstawy. Poziome ramiona wykonane zostały ze sklejki 3 mm. Przy pomocy wiertła "wyfrezowałem" w nich szczelinę umożliwiającą ich przesuwanie oraz ze sklejki 1 mm dodany został "nosek" który opiera się w modelu o krawędź natarcia skrzydła. Linijka wykonana została w programie graficznym i naklejona na tę konstrukcję. Całość skręcona została śrubką M4 z motylkową (dla wygody) nakrętką. Widoczne pod poziomym ramieniem "półeczki" ograniczają ruch ramienia wokół osi (śruby). I jeszcze rzut oka na podstawę. Mam nadzieję, że tak fotki jak i nieco nieudolny :oops: mój opis wyjaśniają konstrukcję tego urządzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Całość skręcona została śrubką M4 z motylkową No ja nic nie wiem na temat tej śruby, a Motyl pewnie też. Tak na serio bardzo ciekawa konstrukcja, czuje że też coś podobnego sobie zapodam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a_skot Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2007 No dobra, niech będzie dwuramienna, ale umówmy się, że chodzi o nakrętkę I jeszcze jedno - linijki naklejone są na obu ramionach z tym, że jedna "mierzy" od lewej do prawej a druga na odwrót Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2007 A czy przypadkiem to nie powinna być ramka? Bo jak położysz model nawet pod nie wielkim kontem to wymiary się mogą rozjechać???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a_skot Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Przyznam Tomku, że nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi. Dlaczego miałoby się coś rozjechać? Model opiera się na dłuższych ramionach trójkąta, a linijki służą jedynie do ustalenia punktu podparcia zgodnie z wyliczonym środkiem ciężkości. Nie mają kontaktu z modelem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2007 ja tam wywazam na palcach 2-platy pod gorne skrzydlo, dolnoplaty na plecach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.