a_skot Opublikowano 2 Lutego 2007 Opublikowano 2 Lutego 2007 Kiedyś w sieci wpadł mi w oko opis wykonania prostego przyrządu "wagi" do wyważania modeli. Gdzieś zaginął mi link do tej strony :cry: Widział ktoś z Was coś podobnego w sieci?
Irek M Opublikowano 2 Lutego 2007 Opublikowano 2 Lutego 2007 Ja mam taki przyrząd ale kupny. Jeśli interesuje Cię to wkleję fotkę.
Jacqubes Opublikowano 2 Lutego 2007 Opublikowano 2 Lutego 2007 Widziałem kiedyś tą stronke... Szukałem ale chyba ten artukół skasowali :? Pamietam tylko tyle, ze służyły tam 2 linijki i jakiś pręt, ale dokładnie to powie ci foto Irka Mam nadzieje. Zresztą sam chcę taki wykonać i przyłączam się do prośby o fotki...
Irek M Opublikowano 2 Lutego 2007 Opublikowano 2 Lutego 2007 Więc jak wskazuje fotka przayrządzik jest banalnie prosty. Z mojej obserwacji wynika by była możliwosć regulacji przedłużania ramion w pionie i w poziomie. U mnie na gornej pow. ramion jest podzialka w cm.
a_skot Opublikowano 2 Lutego 2007 Autor Opublikowano 2 Lutego 2007 ...służyły tam 2 linijki i jakiś pręt... Właśnie tej strony szukam . Konstrukcja pokazana przez Irka wydaje się dość prosta i co najważniejsze dla mnie - nadaje się do dwupłatów - czas zatem zbierać materiał :wink: Na fotce tego nie widać, ale rozumiem, że te "łapy" da się rozsunąć :?:
Irek M Opublikowano 2 Lutego 2007 Opublikowano 2 Lutego 2007 Wszystko jest rozsuwane. Jeśli do dwupłatów to tym bardziej zrób sobie możliwość wysuwania a raczej przedłużania ramion pionowych bo może się okazać , że ze względu na podwozie model nie będzie opierał się na ramionach. Zaraz najdę fotkę jak to wygląda z modelem.
a_skot Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Autor Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Jako, że pojawiły się pytania o wyważarkę widoczną na jednej z fotek w wątku o modelu Beaver DHC2 odgrzebuję przykurzony nieco wątek :wink: i poniżej przedstawiam samą wyważarkę i postaram się opisać pokrótce jej konstrukcję Jak widać, wyważarka wykonana jest z dwu symetrycznych sklejkowych elementów "spiętych" ze sobą aluminiowymi rurkami. Główne ramiona wycięte zostały ze sklejki 6 mm, a dokładnie z prostokąta o bokach 30 x 40 cm. Prostokąt przecinamy wzdłuż przekątnej i otrzymujemy dwa trójąty - odcinamy zbędny materiał i mamy ramiona o podstawie ok. 30 cm i wysokości 40 cm. Pozostałe po tej operacji kawałki sklejki można wykorzystać do "wzmocnienia" podstawy. Poziome ramiona wykonane zostały ze sklejki 3 mm. Przy pomocy wiertła "wyfrezowałem" w nich szczelinę umożliwiającą ich przesuwanie oraz ze sklejki 1 mm dodany został "nosek" który opiera się w modelu o krawędź natarcia skrzydła. Linijka wykonana została w programie graficznym i naklejona na tę konstrukcję. Całość skręcona została śrubką M4 z motylkową (dla wygody) nakrętką. Widoczne pod poziomym ramieniem "półeczki" ograniczają ruch ramienia wokół osi (śruby). I jeszcze rzut oka na podstawę. Mam nadzieję, że tak fotki jak i nieco nieudolny :oops: mój opis wyjaśniają konstrukcję tego urządzenia.
Motylasty Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Całość skręcona została śrubką M4 z motylkową No ja nic nie wiem na temat tej śruby, a Motyl pewnie też. Tak na serio bardzo ciekawa konstrukcja, czuje że też coś podobnego sobie zapodam.
a_skot Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Autor Opublikowano 12 Kwietnia 2007 No dobra, niech będzie dwuramienna, ale umówmy się, że chodzi o nakrętkę I jeszcze jedno - linijki naklejone są na obu ramionach z tym, że jedna "mierzy" od lewej do prawej a druga na odwrót
Tomek Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Opublikowano 12 Kwietnia 2007 A czy przypadkiem to nie powinna być ramka? Bo jak położysz model nawet pod nie wielkim kontem to wymiary się mogą rozjechać????
a_skot Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Autor Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Przyznam Tomku, że nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi. Dlaczego miałoby się coś rozjechać? Model opiera się na dłuższych ramionach trójkąta, a linijki służą jedynie do ustalenia punktu podparcia zgodnie z wyliczonym środkiem ciężkości. Nie mają kontaktu z modelem.
Artur Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Opublikowano 13 Kwietnia 2007 ja tam wywazam na palcach 2-platy pod gorne skrzydlo, dolnoplaty na plecach
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.