kbugatii Opublikowano 19 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2017 Opinie o tym modelu na RC Groups są bardzo zachęcające i świadczą o jego dużej popularności. Jeżeli jesteście posiadaczami tego modelu to podzielcie się proszę opiniami na jego temat (trwałość, wykonanie, właściwości lotne etc.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 20 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 Mam ten model. Zrobię parę zdjęć żeby pokazać moje przeróbki i wtedy napiszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kbugatii Opublikowano 20 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 Pytam z pozycji początkującego. Zastanawiam się nad Carbon Z' em oraz Fun Cub' em XL RR. Główne kryterium to bardzo szybki start i wolne lądowanie z powodu braku "dobrego" pasa startowego w okolicy. Za Carbon Z przemawia jego spora wielkość a oczy już nie te. W większości opinii na temat tych modeli zwracana jest uwaga na ich wszechstronność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JMRC Opublikowano 20 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 Proszę, doprecyzuj jeszcze słowo "początkujący" bo może powstać wątek dywagacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kbugatii Opublikowano 20 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2017 Wylatałem kilka godzin elektroszybowcem Gama 2100 na razie bez kreta. Rady typu "zacznij od czegoś małego z pianki" odpadają. Właściwie decyzja została podjęta tylko nie wiem czy Carbon Z Cub czy MPX Fun Cub XL RR. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 25 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2017 Model w 2015r. przyniósł mi pod choinkę św. Mikołaj. Model jak na piankę wagowo i rozmiarami jest duży, więc pierwsze co zrobiłem to stojak transportowy. Na zdjęciu tuż przed oblotem wraz z innymi modelami. Teraz o modyfikacjach. Zastrzał pomocniczy przy swojej długości i przekroju wydał mi się bardzo wiotki. Jego przekrój to mała literka "c" i w wewnętrzną część pasuje idealnie rurka węglowa o średnicy zewnętrznej 5mm. Wklejając ją należy bardzo uważać aby nie skręcić zastrzału wokół osi podłużnej. Niestety przydarzyło mi się to i musiałem zakupić drugi komplet. Po tej operacji zastrzał bardzo zyskał na sztywności. Kółko ogonowe fabrycznie jest zamocowane do steru kierunku. Rozwiązanie bardzo proste ale również bardzo podatne na uszkodzenia. Na RC Groups są zdjęcia takich uszkodzeń. Przerobiłem to tak. Jak na razie ta przeróbka spisuje się bardzo dobrze. Do odbiornika oraz serw usterzenia dostęp jest bardzo dobry. Modelu nie zamierzałem wykorzystać jako holownika szybowców więc przez wylot haka holowniczego wypuściłem antenę odbiornika. Mocowanie pakietu zasilającego również zostało wykonane bardzo prosto. Plastykowa płytka z rzepem. Na RC Group jest pokazany bardzo praktyczny pojemnik na baterię który można zakupić jako zestaw laserowy. Bazując na fotografiach oraz znając wymiary większości pakietów 6S 4500 wykonałem taki pojemnik. W miejsce plastykowej płytki zamocowałem wykonaną ze sklejki lotniczej podstawę pojemnika. Posiada ona kilka otworów dzięki którym można przesuwać pojemnik tak by wyznaczyć ŚĆ oraz zablokować go w odpowiednim miejscu. Bardzo przydatne rozwiązanie. Podwozie główne choć wykonane z pręta 5mm jest jednak przy tej wadze modelu troszkę za miękkie i potrafi się odkształcić. Zamierzam je od spodu wykrzyżować zastrzałami na wzór innych modeli Pipera. Serwa lotek są zasilane przez V-kabel zamierzam to również zmienić na podłączenie do dwóch kanałów tak aby uzyskać możliwość różnicowego ustawienia lotek. Do modelu zakupiłem również pływaki. Może w tym sezonie uda się wystartować z wody. Podsumowując. Jest to już spory "kawał" pianki. Model lata bardzo makietowo. Na zastosowanym pakiecie czas spokojnego lotu wynosi ok 12minut. Dużą zaletą jest dostęp do części zamiennych. Choć cena modelu jest wysoka to otrzymujemy model w pełni wyposażony oraz dobrze latający. Ja jestem z niego bardzo zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kbugatii Opublikowano 29 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2017 Dzięki za cenne uwagi. Modyfikacje, szczególnie kółka ogonowego aż prosi się do zastosowania. Trzeba wziąć się do roboty. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kbugatii Opublikowano 13 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2017 Przystępuję do rozrysowania w CAD pojemnika na baterie opartego na założeniach http://www.morganmill.com/RC/Carbon_Z_Cub_Parts.htm. Jaka grubość sklejki wydaje się być najodpowiedniejsza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 14 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2017 Ja użyłem sklejki lotniczej 2mm, wystarczy, to nie jest akrobat Krzysiek opisz swoje rozwiązania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi