a2j Opublikowano 21 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2017 Witam Od ponad roku latam samolotami RC na początku jakiś parkflyer, aktualnie od 7 miesięcy latam modelem Sport Cub S2 od Parkzone. Jestem z niego bardzo zadowolony a latanie sprawia wiele radochy. Z uwagi na specyfikę posiadanego modelu przymierzam się do zakupu drugiego samolotu - szybowca do zupełnie innej zabawy. Zabawa na wietrze może jakaś termika - głównie nauka tego stylu latania. Przeglądnąłem forum, oferowane na rynku modele i jestem skłonny zakupić piankowca z tematu tj. Vento od RMS lub klona Relax II od Hype i tu kilka pytań do bardziej doświadczonych forumowiczów: 1. Są dostępne wersje ARF tych modeli w podobnej cenie - Vento - 479 zł (nastik.pl) - Relax II - 490 zł (rc-ikar.pl) i czy ktoś wie jak z wyposażeniem w tych modelach który będzie lepszy? Ze strony rc-ikar.pl wiem że Relax II ma wyposażenie od Hobbywing. 2. Czy jednak kupić kit Veto za 279 zł a resztę dobrać samemu? Pozdrawiam Adam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheKuba1414 Opublikowano 21 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2017 Mam Vento od ok. 3 lat i jestem zadowolony. Jest to tak naprawdę mój pierwszy samolot i nie miał łatwego życia. Kupiłem go jako RTF, ale obecnie lata już na mojej aparaturze, dostał nowy pakiet, silnik i regulator. Oryginalny silnik z łopatkami jest słaby, latać lata ale nie jakoś wystrzałowo. Polecam KIT'a, jak coś to mogę napisać co jest w moim. Samolocik lata fajnie, spokojnie, da się nim wykonać przy zwiększonych wychyleniach beczkę, pętlę i inne proste akrobacje. Da się też w nim zainstalować klapy, jest to proste, potrzeba tylko serw i popychaczy, nie powiem jak na nich lata bo sam dopiero je zainstalowałem. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos Opublikowano 21 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2017 Z tego co widzę to od hobbywing tylko jest regiel.Jak kolega wyżej zasugerował weź kita vento i dobierz sobie wyposażenie np. z hobbykinga albo ew. ze sklepu w Polsce. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimmus Opublikowano 21 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2017 Też mam vento i mogę polecić. Mam emaxa gt2215/09 serwa towerpro i całkiem przyzwoicie lata. Przy pętli, albo locie na plecach widać jak skrzydła się odcinają, ale jeszcze nie zaklaskał . Z pakietem 2200mah waży około 900g. Na klapach nie latam, ale mam zmiksowane klapolotki i powolny lot też nie jest trudny. Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp350D Opublikowano 22 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2017 Latam Vento od roku. Kupiłem wersję z silnikiem i regulatorem bez aparatury. Dorobiłem klapy. Używam pakietów 1300 mAh 3S. Vento lata super,jest wolny i przewidywalny, wybacza błędy. Przydaje się ustawienie motyla bo czasem trudno wylądować na lotnisku leci i leci. Przy dobrych warunkach lata w termice - ostatnio wyciągnęło mnie na 386 m ze 100 - model było widać ale wyżej bałem się że mi zniknie. Wadą mojego egzemplarza jest nieprecyzyjne mocowanie stateczników - ustawiłem, dałem podkładkę z balsy i nie odkręcam. Fabrycznie nie widać też skłonu silnika - na pełnym gazie idzie ostro do góry a potem robi pętlę...domiksowałem 20% SW do silnika od 50% wychylenia gazu - zakładałem że po krecie dam podkładkę i założenie to jest ciągle aktualne. Na pakiecie latam min 8 min do 20 przy dobrych warunkach, typowo 12 min. Polecam jako jeden z pierwszych modeli. Teraz jednak chodzi mi po głowie coś o lepszej doskonałości, coś bardziej odpowiedniego do latania w termice.... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheKuba1414 Opublikowano 22 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2017 Latam Vento od roku. Kupiłem wersję z silnikiem i regulatorem bez aparatury. Dorobiłem klapy. Używam pakietów 1300 mAh 3S. Vento lata super,jest wolny i przewidywalny, wybacza błędy. Przydaje się ustawienie motyla bo czasem trudno wylądować na lotnisku leci i leci. Przy dobrych warunkach lata w termice - ostatnio wyciągnęło mnie na 386 m ze 100 - model było widać ale wyżej bałem się że mi zniknie. Wadą mojego egzemplarza jest nieprecyzyjne mocowanie stateczników - ustawiłem, dałem podkładkę z balsy i nie odkręcam. Fabrycznie nie widać też skłonu silnika - na pełnym gazie idzie ostro do góry a potem robi pętlę...domiksowałem 20% SW do silnika od 50% wychylenia gazu - zakładałem że po krecie dam podkładkę i założenie to jest ciągle aktualne. Na pakiecie latam min 8 min do 20 przy dobrych warunkach, typowo 12 min. Polecam jako jeden z pierwszych modeli. Teraz jednak chodzi mi po głowie coś o lepszej doskonałości, coś bardziej odpowiedniego do latania w termice.... Pozdrawiam Ja na jednym 2200mAh 3s przed chwilą polatałem ~40 min., faktycznie, model waży RTF 950g ale nie odczuwam znacznej różnicy w porównaniu do 1300, także polecam zdecydowanie większy pakiet. Wytapatalkowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a2j Opublikowano 23 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2017 Witam Wielkie dzięki za Wasze opinie. Właśnie z myślą o posiadanych pakietach (2200mAh 3S) wybrałem ten model. Ostatnio moim Sport Cub-em wykręciłem niezły rekord właśnie na tym pakiecie - 20 min spokojnego patrolowego lotu Pozdrawiam Adam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dimmus Opublikowano 23 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2017 To ja jeszcze dodam od siebie, że mam silnik zamontowany na podkladce 10stopni. Wygląda jakby miało ciągnąć go w dół, ale leci prosto i na śmigle i gdy szybuje. Na pakiecie 2200 około 30 minut zabawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi