Matijus Opublikowano 27 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2017 Parę dni temu doszedł do mnie rozbity samolot który dostałem od Zyciora (za co jeszcze raz serdecznie dziękuję). Jak go wypakowałem z kartonu trochę się przeraziłem ogromem uszkodzeń i skomplikowaniem bryły kadłuba. Wcześniej naprawiałem tylko trenerka co było banalne... położyć na coś płaskiego i poczekać aż wyschnie i w górę . Tu niestety tak łatwo nie było, kadłub nie chciał iść prosto, wkońcu po dłuższej walce udało się go naprostować. Musiałem wyciąć nową wręgę (żadnych planów nie miałem tylko kawałek z kadłuba, ale udało się. Kratownica jest sklejona niestety robić ją od nowa to by było już budowanie kadłuba od podstaw. Przez to oczywiście waga idzie do góry ale myślę że tragedii nie będzie. Po oklejeniu kadłuba balsą wzmocnie go jeszcze włóknem szklanym z żywicą. Mam nadzieje że wszystko pójdzie po mojej myśli Ps. Dodam że wszelkie wskazówki jak najbardziej mile widziane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRUUP Opublikowano 27 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2017 Jaka jest historia tego modelu? Coś mi się wydaje że dawno temu należał do mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matijus Opublikowano 27 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2017 Jaka jest historia tego modelu? Coś mi się wydaje że dawno temu należał do mnie Oj to już by musiał sę wypowiedzieć Zycior. Wiem że raz już na pewno był naprawiany. Ale fajnie było by wiedzieć ilu miał właścicieli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRUUP Opublikowano 27 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2017 Ja byłem pierwszym właścicielem. Naprawiany był już raz na pewno przeze mnie po krecie. Skrzydło sie rozpadło mniej wiecej w polowie. a przód wygladał podobnie jak u Ciebie na zdjęciach potem leżał u mnie kilka lat nie latany. Aż go sprzedałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matijus Opublikowano 27 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2017 To powiem szczerze że kratownica ta dorobiona porządnie wklejona dlatego też stwierdziłem że spróbuję ją reanimować bo wypruć ją to była by masakra zwłaszcza z pierwszej wręgi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matijus Opublikowano 27 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2017 Powstała dziś jedna strona. jeszcze druga strona, i będę mógł wyłożyć parę elementów włóknem szklanym w środku. Zrobiłem też wstępną przymiarkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zycior Opublikowano 27 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2017 Wygląda na to, że jesteś trzecim właścicielem tego modelu. Osobiście odbierałem go z Żyrardowa Znasz już całą historię modelu, teraz czekamy na Twojego kreta... tfuuu oblot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matijus Opublikowano 28 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2017 A tak swoją drogą, ktoś wie gdzie ta extra ma ŚĆ ? Szukałem jakiegoś manuala ale znajduje mi tylko inne extry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matijus Opublikowano 28 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2017 Tak więc odbudowa zbliża się do końca. Pozostało mi wyciąć półkę na serwa gdzieniegdzie po podklejać przerobić mocowanie silnika uzbroić i w górę Ps. było to moje pierwsze oklejanie modelu, nie miałem białej folii ale stwierdziłem że jak będzie dobrze latać dostanie kompletnie nową folię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zycior Opublikowano 28 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2017 Wydaje mi się, że wyważałem zgodnie z tymi wytycznymi. Porównaj wymiary, jeżeli się zgadzają to na 100% latałem na takim wyważeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matijus Opublikowano 29 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2017 extra300.jpg Wydaje mi się, że wyważałem zgodnie z tymi wytycznymi. Porównaj wymiary, jeżeli się zgadzają to na 100% latałem na takim wyważeniu. Zgadzają się co niektóre wymiary, różnice 1-2cm są na niektórych wymiarach. sprawdziłem wyważenie na tym co pokazałeś i wyszło że musiał bym dociążyć ogon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matijus Opublikowano 29 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2017 Zostało tylko założyć bak dopasować maskę oraz wyważyć Praktycznie odbudowa dobiegła końca, teraz czekać tylko na pogodę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zycior Opublikowano 29 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2017 Brawo Ty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matijus Opublikowano 30 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2017 Czekając na dobrą pogodę zacząłem ozdabiać Extre. Maska jeszcze oczywiście nie skończona ale już się fajnie prezentuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matijus Opublikowano 31 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2017 Oblot udany? Wsumie pół na pół. Extra w jednym kawałku ale muszę zmienić skłon i wykłon, oraz chyba jeszcze lekko doważyć przód. Strasznie nerwowa maszyna przez to jest. Ogólnie łatwo nim zrobić kapotaż, przez co straty strasznie przeciągnięte (może trochę przesadziłem z tym za wczesnym oderwaniem się). Przy dodawaniu gazu znosiło mi go w lewo oraz do góry. Przy wznoszeniu pionowym skręcał w lewo. Mam nadzieje że to tylko jak pisałem wyżej skłon/wykłon. Filmik z oblotu w 3 częściach, kobita nagrywała. https://youtu.be/4xItX6G2LIA https://youtu.be/wdfuTcgBX4E https://youtu.be/H9gzSXXgX2A I drugi start (dodałem mu trochę ołowiu na przód ale to chyba zdecydowanie za mało) Start to była walka o przetrwanie, w głowie miałem już "o ku@#@$" https://youtu.be/BSRhZtLdqjk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Temat posprzątany ze zbędnej dyskusji na prośbę autora . Sprawy wzajemnego/odpłatnego/koleżeńskiego korzystania z lotnisk modelarskich to istotny temat lecz nie w tym temacie a na PW lub w razie konkretnych sytuacji w odrębnym temacie np.HP. Proszę o dalszą kontynuację w temacie Extry 300 . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matijus Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Tak więc odbudowa Extry skończona, lata skręca, ląduje Miałem lekki problem ze zwichrowaniem steru wysokości jedna połówka była wyżej niż druga, a jest połączona drutem ale udało się to wyprostować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRUUP Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Fajnie że znów w górze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi