Patryk Sokol Opublikowano 19 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 Powierzchnia może i niewielka, ale weź pod uwagę jaką długą dźwignie ma siła działająca przez niego. Generalnie ta metoda co stosujesz jest mocno niedoskonała, do liczenia takich rzeczy najprościej użyć cech objętościowych, czyli np. użyć tego arkusza:http://tailwindgliders.com/files/Sailplane%20Calc%20Cruciform%20Tail%20May%202016.zip Poza tym nie można rozpatrywać zagadnienia stateczności poprzecznej pod kątem samego wzniosu, ważna jest jeszcze powierzchnia statecznika pionowego. Czasem dla małych stateczników wznios jest ok, a przy większych model zaczyna być niestateczny spiralnie (np. casus DLG, które mimo 6-7st wzniosu nie bardzo chcą się prowadzić samym sterem kierunku) Pamiętaj też, że drugą rolą wzniosu jest wspomaganie pracy kierunku (co też liczy powyższy arkusz) Ogólnie latałem wieloma szybowcowatymi piankami i o ile osiągów to one nie mają, to trzeba przyznać, że chińscy producenci znacznie lepiej czują zagadnienia charakterystyki pilotażowej, czy stateczności niż nawet renomowani zachodni, czy nasi producenci. Tamte modele zasadniczo po regulacji się prowadzą, z kolei w modelach "średniej klasy" konieczność przerabiania powierzchni stateczników to standard. Moim ulubieńcem była tu Proxima od Reicharda, która miała obrzydliwą tendencję do korkociągu (powód? Idiotycznie krótki kadłub i spore wydłużenie skrzydeł), a w ciasne krążenie wręcz nie dało się jej wprowadzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanley Fiszer Opublikowano 20 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2017 swoje rozważania sprawdzę w praktyce ale dopiero na wiosnę. Pozostaje do sklejenia drugi płat no i szereg innych dupereli. próbuję wkleić zdjęcie ale jakoś nie umiem. Przepraszam ale pojawiło się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dambens Opublikowano 20 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2017 Patryk Sokol, gdziekolwiek czytam Twoje posty, to jestem pod wrażeniem wiedzy i doświadczenia. Mam nadzieje, że kiedyś dorosnę do jakiegoś modelu z Twojej stajni Stanley, ile gram doszło Ci do modelu wraz z tym stylowym kolorem? Jest w ogóle sens malować tak model? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stanley Fiszer Opublikowano 20 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2017 ile gram przybyło, tego nie wiem, oklejałem folią oracal. Co do malowania i oklejania to raczej zmuszony zostałem zdezelowanym stanem po dostarczeniu przez pocztowców, by nie wyglądał jak sierota. Myślę, że te gramy w stosunku do rozpiętości jakoś da się wytrzymać. Ogólnie zauważyłem że już same skrzydła oryginalne są dość ciężkie ale wynika to też z tego że dźwigary są to stalowe kwadratowe rury ze stali nierdzewnej o przekroju prostokątnym (ciężkie). A sens malowania czy oklejania jest spowodowany estetyką, nie cierpię rzeczy brzydkich. A jeszcze jest jedna rzecz o której nie napisałem wcześniej to łączenie centropłata ze skrzydłem zenętrznym prawego skrzydła. Było tam znaczne przekrzywienie spowodowane niewłaściwym umieszczeniem dzwigaru części zewnętrznej do tej z centrołata (jeden wyżej drugi niżej). W efekcie powstawało "śmigło" a w takim stanie rzeczy model poleci tylko w jedną stronę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dambens Opublikowano 25 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2018 Na wiosne zaliczylem pieknego kreta, niestety nagranie sie nie zapisalo W koncu znalazlem chwile, sprawilem nowa pianke i znow wrocilem na niebo. Nielot v2, brakuje tylko jakiegos monitora do podgladu tego zachodzacego slonca i wschodzacego ksiezyca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMC Opublikowano 25 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2018 [...] Super fota, gratuluję Znaczy v2 to całkiem nowy płatowiec ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dambens Opublikowano 25 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2018 Elektronika została, tylko kupiłem nowego kita Tylko tego podglądu mi brakuje. Idę szukać, czy w runcamie da sie gdzieś ekspozycje i iso na stałe ustawić, bo za jasny obraz wyszedł niestety wczoraj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMC Opublikowano 25 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2018 Elektronika została, tylko kupiłem nowego kita Wiesz co... Może to jest jakaś taka reguła, że pierwszy model w nowym typie przerabia się na doświadczenie i szczątki pokretowe. Niemal z każdą moją pianką tak było. Po jakimś czasie te szczątki tchnące żalem i nostalgią jakoś reanimuję, latają dalej od czasu do czasu i wiszą pod sufitem jako rezerwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dambens Opublikowano 25 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2018 No ja ogólnie nie wiem jak to się stało że poszedł w ziemie, był na pewno w zasiegu linku rc, nie wiem czy autopilot zwariował, czy poprostu bateria padła bo zwyczajnie zaczął spadać No nic, ten będzie jako FPV wokół nogi, a w drodze już jest DLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMC Opublikowano 26 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2018 w drodze już jest DLG A symka zagrzewasz codziennie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a2j Opublikowano 26 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2018 No ja ogólnie nie wiem jak to się stało że poszedł w ziemie, był na pewno w zasiegu linku rc, nie wiem czy autopilot zwariował, czy poprostu bateria padła bo zwyczajnie zaczął spadać No nic, ten będzie jako FPV wokół nogi, a w drodze już jest DLG Co za DLG kupiłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dambens Opublikowano 26 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2018 A symka zagrzewasz codziennie ? Nie do konca kumam pytanie. Wlasciwie to wcale Co za DLG kupiłeś? https://www.olx.pl/oferta/model-dlg-f3k-CID767-IDok534.html Kolega jest tutaj na forum tez. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a2j Opublikowano 26 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2018 Nie do konca kumam pytanie. Wlasciwie to wcale https://www.olx.pl/oferta/model-dlg-f3k-CID767-IDok534.html Kolega jest tutaj na forum tez. To pochwal się jak Ci to śmiga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dambens Opublikowano 26 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2018 Jak juz sie naucze latac to dam znac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuzynek Opublikowano 26 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2018 Koniecznie daj. Sam się zastanawiałem nad tymi modelami. Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMC Opublikowano 26 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2018 Nie do konca kumam pytanie. Wlasciwie to wcale Jak juz sie naucze latac to dam znac No wiesz... Nie żebym Cię za mniej zdolnego miał od nadprzeciętnej krajowej, ale symek jednak pomaga w utrwalaniu odruchów. Reakcja odruchowa jest szybsza od krecich łapek. Gdy dawno temu ukazał się FMS (flying model simulator, wtedy super, dziś już archaiczny), to oburzone tym krety wyszły na ulice . A o powożenie DLG to Patryka S. podpytaj... Niby łatwe, ale... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a2j Opublikowano 27 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2018 To chociaż fotki zapodaj jak przyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dambens Opublikowano 27 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2018 Kilka fotek z dzisiejszego wieczornego latania. Chcecie zobaczyć moje lotnisko i dzielnice z kamery na nielocie? Bonus 1: Kiedy jednocześnie latasz, kręcisz i robisz zdjęcia Bonus 2*: *(otwierasz na własną odpowiedzialność - tylko dla osób o mocnych nerwach) No wiesz... Nie żebym Cię za mniej zdolnego miał od nadprzeciętnej krajowej, ale symek jednak pomaga w utrwalaniu odruchów. Reakcja odruchowa jest szybsza od krecich łapek. Gdy dawno temu ukazał się FMS (flying model simulator, wtedy super, dziś już archaiczny), to oburzone tym krety wyszły na ulice . A o powożenie DLG to Patryka S. podpytaj... Niby łatwe, ale... W końcu po chwili się domyśliłem co to ten Twój symek Codziennie może nie ćwicze, ale jak nie ma pogody do latania to czasem odpalam. Na szczeście teraz jest piekny wrzesień u mnie. A Patryk Sokol to mój idol tu, czytałem jego temat o spinaczu. Widać, że ma niesamowitą wiedze, którą chętnie się dzieli. MIło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMC Opublikowano 28 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2018 Chcecie zobaczyć moje lotnisko i dzielnice z kamery na nielocie? Bonus 2*: *(otwierasz na własną odpowiedzialność - tylko dla osób o mocnych nerwach) Heathrow znaczy się ? Tylko nie ląduj tam poza kolejką... Fotki super, a ostatnia szczególnie super... Na który pas Cię kontrola wysłała ? Ciekawe, czy na radarze już Cię widzą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Marcin_ Opublikowano 28 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2018 No ale można tak latać w UK przy lotnisku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi