linx Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Witam serdecznie, jestem początkującym konstruktorem modeli RC. Mam pytanie dotyczące odbiornika (np. takiego EK2-0420A) A mianowicie, odbiornik na złączu wyjściowym (np. do serwa) jest trzy stykowe, z czego dwa to "+" i "-" które są połączone z innymi wyjściami. Trzeci pozostający jest sterującym i tego dotyczy moje pytanie, sygnałów na tym wyjściu, czy faktycznie tak jest: Że czas trwania impulsu jest w przedziale 1-2ms, w przypadku kiedy drążek na Nadajniku jest w pozycji 0 to impuls trwa 1,5ms, kiedy drążek idzie do góry (max.) to impuls=2ms kiedy do dołu(max.) to impuls=1ms. I czy impulsy od 1,5-2ms są wprost proporcjonalne to pozycji drążka, czyli dajemy 50% do góry to impuls ma 1,75ms??? i czy w dół jest podobnie (50% do dołu = 1,25ms)?? Będę wdzięczny za udzielenie inf. ponieważ chce skończy projekt do końca przyszłego tygodnia a aparaturę do testów będę miał koło piątku. Drugie moje pytanie: jak zachowuje się serwo w przypadku rożnych impulsów? czy moja teoria jest prawdziwa? Kiedy impuls wynosi 2ms serwo wychyla(przekręca) się maks. w np. prawą stronę. Kiedy impuls wynosi 1ms serwo wychyla(przekręca) się maks. w np. lewą stronę. Kiedy impuls wynosi 1,5ms serwo powraca do stanu pierwotnego (czyli po środku). Trzecie moje pytanie: Jaka jest wasza opinia na temat nadajnika i odbiornika firmy e-sky modele: EK2-0420A, EK2-0406A urządzenia pracują w pasmie 35MHz Pozdrawiam i z góry dziękuje za wszelkie inf. i uwagi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Hey... albo masz za dużo wolnego czasu albo strasznie nudzisz się. Myślisz, że ktokolwiek z nas budujących modele i latający nimi lub tylko latający nimi wykonywał kiedykolwiek takie pomiary? Może i jakiś pasjonata się znajdzie, ale większości z nas nie inbteresuje ile trwa impuls i w jakim położeniu drążka. Więc twoje pytania raczej pozostaną bez odpowiedzi...chyba, że masz jeszcze jakieś praktyczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
linx Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Praktycznych pytań jeszcze nie mam, a pracuje nad mikrokontrolerem do RC. A może ktoś wie... czy będę musiał czekach aż przyjdzie i bawić sie oscyloskopem. Pomocy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Znajdź sobie w necie program pod tytułem oscyloskop.Zainstaluj na komputerze , zamiast serwa do odbiornika podłącz kabelek z wtyczką typu jack 3,5 mm, a ten z kolei do wejścia line in/aux in/ mic in w komputerze.Na ekranie wirtualnego oscyloskopu pokaże Ci sie impuls kanałowy którego szerokość będzie się zmieniała w zależności od położenia drążka w nadajniku.Możesz też wyciągnąć całą informację z kodera nadajnika ale wtedy będziesz miał tyle impulsów ile kanałów w Twoim nadajniku plus impuls synchronizacji o szerokości około 20ms.Ten dłuższy impuls właściwie pisząc to zeruje licznik pierścieniowy typu 4015 lub 4017 w odbiorniku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
linx Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2008 oscyloskop to ja mam ale nie mam jeszcze odbiornika i nadajnika (powinien do mnie dojść środa/czwartek), szukam potwierdzenia bo chce zaprogramować mikrokontroler i chce żeby układ był w miarę gotowy do testów. Ale miej więcej jest to tak jak opisałem(mam nadzieję)?. Pozdrawiam Kolego @adrian po kiego dajesz mi tu linki do gladiusa? i to jeszcze przez link nabijasz sobie jakieś gówniane punktu w tej grze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 31 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2008 poczytaj to full informacji link Dziecko drogie - twoja gierka o gladiatorach naprawdę nas nie interesuje. Nie zdziw się na Banana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek1707 Opublikowano 5 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2008 Tak linx, jest tak jak piszesz. I nie trzeba do tego żadnych oscyloskopów. To podstawy systemu PPM jaki stosujemy (bezwiednie?) w naszych systemach zdalnego sterowania. 1. Impulsy kanałowe mają długość 1..2ms. Neutrum drążka to 1.5ms a czas jest wprost proporcjonalny do wychylenia. Z dokładnością do liniowości potencjometrów itp. 2. Serwo nadąża (chociażby dlatego, że tak się nazywa) za zmianami długości impulsów. Silnik pracuje w zamkniętej pętli sterowania i pokręcając orczykiem obraca też potencjometr, którego sygnał wyjściowy jest porównywany (można to zrobić na wiele sposobów) z impulsami z odbiornika. Jeśli chcesz eksperymentować to zamiast stawiać sąsiadom nośną na 35MHz zrób sobie jakiś prosty generator ze stałym okresem 20ms i regulowaną długością impulsu 1..2ms. Sam zrobiłem takie coś i oddało nieocenione usługi przy uruchamianiu różnych projektów modelarskich "łykających" impulsy kanałowe. I jeszcze kilka uwag. Impulsy na wyjściu odbiornika nigdy nie mają stabilnego czasu trwania z uwagi na szum w kanale transmisyjnym i zakłócenia impulsowe których pełno wszędzie a już najgorzej jest gdy "zdechnie" nadajnik. Niektóre odbiorniki wysyłają wtedy ciąg impulsów fail-safe których trzeba ich wcześniej nauczyć ale te prostsze podkręcają swoje ARW do dechy, odbierają same zakłócenia i dostajesz na wyjściu kompletną sieczkę. Warto impulsy z odbiornika mierzyć i uśredniać co najmniej za kilka (2, 4, 8 ?) okresów. Impulsy mogą też nie przychodzić wcale albo mogą być bardzo długie, grubo powyżej 2ms - niech Twój program wtedy nie zwisa. Impuly pojawiają się na wyjściach odbiornika w kolejności zgodnej z numeracją kanałów i kiedyś były to wyjścia rejestru przesuwającego więc nie zachodziły na siebie. W nowszych ta zasada jest zachowana tylko konstrukcja jest nieco inna. Jeśli nadajnik ma mniej kanałów niż odbiornik, na nadmiarowych wyjściach nie spodziewaj się niczego dobrego. W szczególności na pierwszym "dodanym". Wiele nadajników ma mnóstwo funkcji do "odkształacania" liniowej zależności czas_impulsu = f(wychylenie) np. funkcja EXP i mieszania sygnałów z dwóch lub więcej drążków w zadanych proporcjach do jednego kanału (miksery). Serwa różnych producentów mają różne czasy graniczne np. 1.10..1.90, albo 0.95..2.05 - niewiele ale zawsze to jakieś różnice. Serwa zwykle mają trochę szerszy zakres niż przewiduje ustawa. Dzięki temu niektóre można obracać np. zamiast +/- 60 stopni to o +/- 90 stopni ale nikt na to gwarancji nie da. W nadajniku takie "rozciąganie" drogi serwa nazywa się EPA (End Point Adjustment). Jakby coś Ci jeszcze przyszło do głowy to pytaj. Miłej zabawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
linx Opublikowano 9 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2008 ok. dzięki za potwierdzenie i info na temat fail-safe muszę go uwzględnić w programie przy układzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.