Lukas1 Opublikowano 3 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2008 Witam kolegów modelarzy Mam pytanko dotyczące modelu PIPER CUB J-3 http://www.cyber-fly.pl/produkt-667.html jaki osprzęt polecacie aby go pobudzić do lotu jestem świeżym modelarzem w dziedzinie RC i czy jest to dobry wybór na początek W miarę możliwości proszę o jakiś skrócony spis potrzebnych podzespołów. Z góry dzięki Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 3 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2008 Wybór jest o tyle dobry, że będziesz miał potem czym palić w zimę Najlepszym wyborem dla Ciebie jast uważne przeczytanie kilku wątków w dziale "Od czego zacząć?". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 3 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2008 Witam! Lepszy wybór na początek, to ten piperek http://www.cyber-fly.pl/produkt-795.html Jest o nim wątek na forum http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=8847 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Opublikowano 3 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2008 na poczatek polecam cos z EPP choc sam uczylem sie na balsowych własnorecznych tartakach ale teraz inne czasy czyli zdecydowanie cos co sie nie boi spotkania z matka ziemia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 3 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2008 Witam!Lepszy wybór na początek, to ten piperek http://www.cyber-fly.pl/produkt-795.html Jest o nim wątek na forum http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=8847 Ja na nim się uczę i polecam. Jedyne co cierpi przy kraksach (nawet z prop saverem) to śmigła w które warto się wyposażyć. Można kupić wytrzymalsze śmigło apc ale wtedy większe prawdopodobieństwo wyrwania mocowania silnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas1 Opublikowano 4 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2008 Witam Dzięki za odzew Ale mamy tu same modele a jakie silniki dobrać i aparaturę? Myślałem jeszcze nad jakimś szybowcem elektro Co wy na to? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 5 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2008 Ja w swoim mam to: Silnik + regiel Pakiet Ładowarka z balancerem Zasilacz Serwo (min 3 sztuki) coś w tym stylu: Serwo Do tego jeszcze potrzebujesz odbiornik i nadajnik minimum 4ro kanałowy. Jak to zamontować opisane jest Tutaj Na tym sprzęcie ze śmigłem GWS 10 x 4.7 samolot z ręki startuje na 50% ciągu a na 100% lata jak burza! Pomogłem? ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIKI-TRANS Opublikowano 6 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2008 WITAM. Postanowiłem powrócić do modelarstwa po 15-latach przerwy i chciałbym zająć się modelami RC. Praktycznie zaczynam wszystko od nowa. Chciałbym abyście polecili mi jakiś model na początek, który wykonam sam od podstaw i którym będę mógł nauczyć się latać. Cena nie jest najważniejsza. Zbudowałem już kilka modeli-jednak nie RC (WSZYSTKIE JAKO TAKO LATAŁY). Obecnie chciałbym spróbować swoich sił w sterowaniu radiem więc uprzejmie proszę o pomoc. DZIĘKUJĘ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas1 Opublikowano 6 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2008 Wyżej masz wszystko opisane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojot Opublikowano 6 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2008 Kolega Miki anonim napisał, że chce zrobić coś od podstaw, a tu jest dyskusja od ARFach. Proponuję hasła Aeronca (technologia tradycyjna) i RWD by Skazoo (depron). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 7 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2008 WITAM.Postanowiłem powrócić do modelarstwa po 15-latach przerwy i chciałbym zająć się modelami RC. Praktycznie zaczynam wszystko od nowa. Chciałbym abyście polecili mi jakiś model na początek, który wykonam sam od podstaw i którym będę mógł nauczyć się latać. Cena nie jest najważniejsza. Zbudowałem już kilka modeli-jednak nie RC (WSZYSTKIE JAKO TAKO LATAŁY). Obecnie chciałbym spróbować swoich sił w sterowaniu radiem więc uprzejmie proszę o pomoc. DZIĘKUJĘ. http://www.lotniczepodlasie.ovh.org/relacje.html tu masz kilka podstawowych modeli w relacjach, nie musisz szukać opisów budowy. Skromnie tam jest, jakoś nie mogę się zebrać aby pododawać więcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIKI-TRANS Opublikowano 7 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2008 dzięki Grzechu za link. obejrzałem .ciekawy a co powiecie na tego pipera: http://www.rc-modele.pl/product_info.php?cPath=44&products_id=2189 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 7 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2008 Latać tym łatwo dla kogoś kto ma jako takie pojęcie. Ja jednak nie skusiłbym się na blisko 2metrową spalinę jako pierwszy model... Motoszybowiec nie pasuje? Multiplex świetne modele robi z Elaporu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas1 Opublikowano 8 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2008 Witam Chyba zdecyduję się na coś takiego http://www.rcabc.com/product_info.php?cPath=1_23&products_id=557 Co wy na to? Nadaję się na pierwszy model? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fullrespect Opublikowano 8 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2008 Lukas1 - wybór dobry ale na 1 sezon latania... no model zostanie pewnie na dłuzej ale aparaturka i wyposarzenie.... róznie to bywa... pewnie za rok bedziesz chcial coś lepszego o ile wciągnie Cię latanie RC na maxa [ jak mnie ] Do rzeczy - jesli masz zamiar latać już dłuzej niż jeden sezon - warto zastanowić sie nad zakupem lepszej aparaturki i ładowarki z uwagi na to ze sprzęt taki z zestawu - zazwyczaj nie jesta najlepszej jakości a szubko pozniej się okazuje ze ma też za małe możliwosci do naszych potrzeb, efekt - wydane pieniązki bez potrzeby - jesli mówisz ze kasiurka nie jest az tak ważna proponiję zastanowić się nad jakąś konkretniejszą aparaturą a przede wszystkim ładorwarką i balancerem. w razie czego służę pomocą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adi-000 Opublikowano 8 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2008 Widziałem na alledrogo i dziale giełda kilka optic 6 za rozsądne pieniądze. Za resztę kupisz sam model. Po jego rozbiciu przynajmniej zostanie ci dobre radio. :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas1 Opublikowano 8 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2008 Witam fullrespect, dzięki za odpowiedź może podsuniesz jakiś pomysł? , bo ja laik jestem w dziedzinie RC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fullrespect Opublikowano 8 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2008 Witam, widzisz kolega adi-000 już podsunął bardz odobry pomysł - ja używam optica od 4 lat - zero problemów i 6 kanałów + program do HELI - bardzo fajna aparatura a ładowarkę to proponuję shark 10 v.2.0 + balancer [ moze tez być shark ], tania i bardzo dobra opcja na początek [ o ile nie planujesz uzywac pakietów LiFe ] Z tym sprzętem na pewno bedzie Ci się dobrze pracowało przy modelach / pakietach. Wiem bo sam mam taki i zadowolony jestem [ stosunek ceny do jakości jest bardzo dobry] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adi-000 Opublikowano 8 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2008 Ja bym ci polecił nadajnik Hitec optic 6 z odbiornikiem - użwany za jakieś 450 zł. Poszukaj w dziale giełda lub na alledrogo. Sam takiego używam i jestem bardzo zadowolony. Do tego ładowarka imaź b6 tu za dolary Tu za PLN-y Do tego zasilacz - może być przeróbka z komputerowego - opis przeróbki w necie lub taki zasilacz od monitora lcd lub laptopa (12v 5 A) za 40 zł. lub tu Serwa po 19 zł z alledrogo i jakaś tania bateria Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TooM Opublikowano 8 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2008 Popieram zdanie Tomka.Jak chcesz model z dobranym wyposażeniem to polecam ten http://cyber-fly.pl/produkt-758.html?PHPSESSID=7e5fd61f36d4f2c05fccdd57a70632df + reszta wyposażenia które poleci Ci sprzedawca.Znam tego pana ,to nie jest "handlarz" tylko modelarz i zawodnik .Nie wciśnie ci kitu ,da co ma najrozsądniejszego. Aparaturę wybierz jednak z pamięcią ustawień /komputerową/ choćby używaną,ale koniecznie z pamięcią .Dobrze też mieć syntezę nawet najprostszą jak w Opticu 6.Piszę to do człowieka który może sobie pozwolić wydać ok 150-200 zł więcej niż na zakładał. Dlaczego nie będę pisal było to wałkowane na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.