focus_73 Opublikowano 24 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2009 W mojej SC jest dokładnie w punkcie przykręcenia serwa do płata ( pierwszy wkręt od strony natarcia ) Tak mi Mirek podradził i w tym ustawieniu Extra (przynajmniej moja ) utrzymuje lot poziomy bez trymowania SW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek z Lublina Opublikowano 26 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2009 Witam. Środek ciężkości modelu znajduje się w odległości 76mm od krawędzi natarcia skrzydła . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek Opublikowano 21 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2009 Witam kolegów. Właśnie jestem po oblocie Extry 300 od Pana Mirka. Model lata bardzo ładnie. Na trawie startuje już po kilku metrach. Oto moje wyposażenie silnik Turnigy 3536 regulator 40A serwa Turnigy TG-9 pakiet 2200, 20C odbiornik Hitec 8 kan Waga gotowego modelu do lotu 1025g pewnie za sprawą użytej folii. Na koniec kilka fotek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek z Lublina Opublikowano 30 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2009 Witam wszystkich. Bardzo się cieszę Panie Zbyszku, że jest Pan zadowolony z modelu. Jakby miał Pan jakiś filmik z lotów , to bardzo proszę zamieścić na forum , o ile to możliwe. Chciałbym jeszcze dodać, że obecnie moje zestawy modeli , czyli EXTRĘ 300, trenerka do nauki latania MICHAŚ RC oraz elektroszybowiec CYGNUS RC są wycinane przez firmę NAWIA - POLSKA, co jak większość użytkowników tego forum wie , zapewnia doskonałą jakość wycinanych zestawów w połączeniu z bardzo atrakcyjną ceną w wyniku czego zestawy te są najtańszymi na rynku. Pozdrawiam. Mirek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 31 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2009 Witam Wszyscy Koledzy, którzy zamówią zestaw MICHASIA bądź EXTRY 300 w okresie od 1 sierpnia do 14 sierpnia włącznie otrzymają rabat w wysokości 10 %. Zamówienia można składać na PW do mnie lub Kolegi MIRKA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek z Lublina Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Witam. Przedstawiam moje najnowsze malowanie EXTRY: Chciałbym tylko dodać , że promocja na zestawy EXTRY 300 i trenerka MICHAŚ RC trwa do końca września.Cena za zestaw EXTRY w wersji " kit " dla użytkowników forum to 240zł w tym koszt przesyłki, natomiast za zestaw trenerka Michaś w wersji " kit" to 140zł w tym koszt przesyłki. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Mam pytanie dotyczące malowania. Czy wszystkie jego elementy są z foli modelarskiej czy może samoprzylepnej, takiej reklamowej? Czy model cały najpierw okleja się białą folią (np. oracoverem) i na to nakleja wszyskie elementy "malowania"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbsokol Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Witam, również jestem szczęśliwym posiadaczem Extry od pana Mirka . Oto relacja z budowy Mam pewien problem, przy maksymalnym zaciągnięciu steru wysokości przy windzie bądź harrierze samolot zaczyna machać skrzydłami, czym to może być spowodowane. Może jeszcze jest za małe wychylenie steru bądź może przesunąć sc do tyłu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek z Lublina Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Mam pytanie dotyczące malowania.Czy wszystkie jego elementy są z foli modelarskiej czy może samoprzylepnej, takiej reklamowej? Czy model cały najpierw okleja się białą folią (np. oracoverem) i na to nakleja wszyskie elementy "malowania"? Witam. Jeśli chodzi o ozdoby to ja oklejam cały model na jeden lub góra dwa kolory a resztę ozdób naklejam z folii samoprzylepnej wyciętej ploterem. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 1 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2009 Czy ma Pan może wzory oklejania kiedyś podane, tylko w formie innej niż jpg.?? Bo chciałem je powiększyć a nie mogę tego zrobić w tym formacie. Sorry za OT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 20 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2009 również do mnie dotarła nowa extra poprzednia była niezniszczalna do czasu aż zaliczyłem cyrkla na betonie ..nie było już czego naprawiać ostatnio krucho u mnie z czasem więc i relacja z budowy będzie skromna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkub Opublikowano 21 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2009 Witam ! W ostatnią sobotę oblatałem swój najnowszy nabytek - Extrę od Pana Mirka. Wiało do 4 m/s i już miałem jechać do domu, ale co tam, pomyślałem, wieje wzdłuż pasa.. spróbujemy. Stery optycznie ustawione w neutrum, expo na 70% i jazda. Model wzbił się w powietrze i ...bajka po prostu, delikatnie trymów wystarczyło dotknąć by leciał jak po sznurku. Lądowanie spokojne, nie przeszkadzać za bardzo, wystarczy zdjąć gaz i ew. kontra na wiatr , a model sam ląduje. Po cholerę marnowałem czas na jakieś capy z HK czy Mythosy z EPP. Powinienem od razu do Piperka (tym się uczyłem) kupić tę Extrę do kompletu, a był bym miesiąc do przodu w postępach w lataniu. Generalnie POLECAM ! A teraz parę słów o modelu : Zestaw był ARF, założyłem serwa HXT 900, silnik Turnigy 35-42 1100kV, rehulator SS 40-50 A, BEC 3 A, pakiety Rhinio 2250 3S 25 C. Model wyszedł coś koło 1100 gram do lotu, ciagu ma ponad 2 kg, więc mocy aż nadto, mimo kółka ogonowego jest trochę ciężki na dziob (duży silnik i regiel), więc pakiet mam max do tyłu. Parę fotek : Pozdrawiam Jarek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek z Lublina Opublikowano 19 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 Witam po dłuższej przerwie. Od pewnego już czasu zastąpiłem wytłoczkę osłony silnika osłoną wykonaną z laminatu. Jest też możliwość wykonania takiej osłony z płótna węglowego. Teraz nowa , niższa cena na zestaw w wersji " kit" tylko do wyczerpania zapasów. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarekRG Opublikowano 19 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2010 Witam i na początku chciałbym pozdrowić Pana Mirka! Ja swoją extrę także kończę, z tym że przerobioną na spalinę. Zmagam się trochu z wagą modelu w tym momencie. Są porobione zdjęcia, tylko brakuje czasu na publikację i opis przeróbek. Prawdopodobnie utworzę nowy temat w dziale spalin :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lech-j Opublikowano 23 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2010 Witam Ja też stałem się szczęśliwym posiadaczem Extry 300. Zestaw wyglada solidnie, posiada czytelną instrukcję naprawdę składa się łatwo jak puzle,a jeżeli czegoś sie nie rozumie można zawsze zadzwonić lub napisać do Pana Mirka . Myślę że początkujący modelarz nie miał by kłopotu z jego złożeniem także można śmiało go polecić. Pozdrawiam Lech. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek z Lublina Opublikowano 4 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2010 Witam. Cieszę się , że jest Pan zadowolony z tego zestawu. Już niebawem , kolejny tuning tego zestawu. Chciałbym dodać , że model EXTRY jak też model trenerka Michaś RC jest też dostępny w sklepie modelarskim - http://www.emodel.pl/emodel-model-extra-300s-zestaw-kit-11m-p-1303.html Pozdrawiam. Mirek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 8 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 Ktoś kto nazwał ten model Extrą chyba nie widział prawdziwej Extry ani jeden element nie jest z extry, ale to nie ważne jak sie nazywa wazne jak lata. Od siebie mogę dodać, żesamolot lata bardzo dobrze miałem okazje nim posterować i mimo swojego dziwnego wyglądu (kwsestia gustu ;D ) jest ok.Warto powalczyć z wagą zeby nie przekroczyć 800g i lata sie naprawdę przyjemnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarekRG Opublikowano 16 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 Czy ktoś robił może jeszcze ten modelik w wersji spalinowej oprócz P. Piotra? Ciekawi mnie jakie byście zaproponowali serwa na ogon do niego? Zastanawiam się pomiędzy: 1. http://hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idproduct=9392 2. http://hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idproduct=9657 Niestety te drugie są dość drogie i to mnie powstrzymuje przed zakupem. Silniczek wrzuciłem 2,5cm3 Magnum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zdzisław Opublikowano 16 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 Witam. Robiłem ten model w wersji spalinowej miałem serwa Conrada 14 gramowe, te serwa które podałeś powinny być wystarczające do tego modelu. Niestety wagi modelu nie pamiętam. Miałem trzy modele od Pana Mirka, pamiętam, że pierwszy model (ręczna robota Pana Mirka nie jakiś tam ploter) oklejony lekką folią, pusty warzył 300 gram, latał na silniku axi 22/12. Ale to było dawno temu, ale prawda . Wszystkie te modele latały super nawet te które miały dość sporą wagę (ale powierzchnia skrzydeł robi swoje). Tak popularny extrim na pewno nie dorównuje temu modelowi. Jeden z pierwszych modeli wykonania Pana Mirka wyglądał tak Pozdrawiam Zdzisław Ps;niestety zdjęć w wersji spalinowej nie posiadam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarekRG Opublikowano 16 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 Robiłem ten model w wersji spalinowej miałem serwa Conrada 14 gramowe Jaką siłę miały te serwa? Myślisz że te pierwsze dadzą sobie radę? Niestety umiejscowienie serw w ogonie zmusza do danie tam serwomechanizmów o max głębokości 16mm i stąd te moje kombinacje. Tak to bym wrzucił coś o sile ok 3kg i problem z głowy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.