Irek M Opublikowano 13 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2017 Czy może bawiliście się mixami w tym nadajniku? Zasada ta sama dla wszystkich ale chodzi mi konkretnie o Flap Control. Przeszedłem procedurę jak podają w instrukcji, przypisałem przełącznik G, ustawiłem klapy na próbę na 50%, ster wysokości na 9% i nic z tego. Klapy owszem przełączają się wybranym przełącznikiem ale ster nie do miksował się. Co robię nie tak? Jedyne co zauważyłem niezgodnego z instrukcją to przypisywanie przełącznika. Według instrukcji powinna ukazać się ikona przełącznika z możliwością ustalenia, w której pozycji ma być przełączony pozycję "włączony" Mnie nie wyświetliła się ale wybrany przeze mnie przełącznik działa jak należy. Co mam począć - o to jest pytanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 13 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2017 tak z pamięci -masz 2 możliwości. nie pamiętam konkretnie tego miksa -ale typowo powinny w pierwszym ekranie/stronie miksa wyświetlać się funkcje które możesz aktywować -jak aktywujesz wysokość to powinno wyświetlić menu do wyboru przełączników itd. menu miksera to często kilka stron -może coś czego potrzebujesz jest na kolejnej -chyba prawy górny róg ekranu jest przejście do kolejnej strony. 2 sposób -wybierz dodatkowo miser swobodny niezdefiniowany -i ustaw w nim ster wys normalnie od drążka tak jak masz bez miksera + domiksowany 9% ster wys od przełącznika -tego samego który masz zdefiniowany w swoim flap control. wtedy przełącznik uruchomi Ci 2 różne miksy -Twój flap control i dodatkowy miks dodający 9% do tego co normalnie masz na drążku. miksery można w aurorze łączyć. choć trzeba uważać co wyjdzie jako wypadkowa -w każdym z położeń drążków i pstryczków. ogólnie to jest intuicyjne -jak się ma aparaturę w ręku to samo wychodzi... niestety nie mam w tej chwili pod ręką nadajnika... ja mam na sliderze lotkohamulce i domiksowana wysokość -jeden dedykowany mikser. do lotek mam domiksowany ster kierunku zgodnie 30% -drugi mikser do steru kierunku mam domiksowane lotki przeciwnie 10%-trzeci mikser -i wysokość kilka % -czwarty mikser. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 13 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2017 Dzięki Witoldzie W moim nadajniku to dosłownie jedna strona na akceptacje i jedna na ustawienie zakresów lotek i wysokości na tej samej stronie. 30% domiksowany kierunek do lotek ??? W Optic6 instrukcja radziła 6% na początek, ja dałem też chyba z 30 bo wydawało się co to jest 10%. Przed mixem leniwie wykonywał beczki ale po mixie to już był prawdziwy szatan, którego nie mogłem utrzymać. Po wylądowaniu od razu zmniejszyłem do 10% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 13 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2017 jak wychylam drągiem lotki -to kierunek sam pomaga w zakręcie -oprócz pochylenia lotkami kierunek niejako zacieśnia zakręt i poprawia żeby nie było ześlizgów na skrzydło i takie tam. po prostu ładniej ten zakręt wychodzi. i na początek to wcale nie dawałem tego miksu -latałem modelem kilkanaście lotów -potem -dodawałem po 5% po każdym locie aż było dobrze. podobnie mix kierunek i lotki . jak zakręcam kierunkiem -przeciwne lotki minimalnie wypłaszczają zakręt - jeszcze nie wiem czy ten mix zostanie -testuję go czy mi pomaga czy przeszkadza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorzp Opublikowano 13 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2017 Irku, może problem tkwi w wybranym przełączniku?, Ja mam ustawione "standardowo" na lewym sliderze i wszystko ładnie działa, Opis mam: [Flap Control] 1 linijka - Mix On, Normal ( C ) - tutaj jeżeli przypiszesz do innej fazy lotu może się różnić. 2 linijka - FLAP % góra / % dół 3 linijka - FLP2 % góra / % dół 4 linijka - ELEV +22% (to akurat u mnie) i w ten sposób wszystko śmiga Po prawej Switch mam Null - czyli domyślnie na lewym suwaku. Może spróbuj z suwakiem i zobaczy czy ruszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 14 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2017 Dzięki Grzegorz, sprawdzę na innych przełącznikach. Ten z prawej G był jak dla mnie najłatwiejszy do szybkiego włączenia/wyłączenia. A co oznacza ta literka ©, która po dotknięciu jej zmienia się w chyba S. Zaobserwowałem tylko na wyświetlaczu, że jak je zmieniam to widzę te wartości zaprogramowane w procentach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 14 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2017 zajrzałem do instrukcji. w tym mikserze flap control wielkością wychylenia klap i steru wys domyślnie steruje lewy potencjometr boczny -L slider. wybierany samodzielnie przełącznik zmienia różne ustawienia miksera lub wyłącza miser, może też uaktywniać regulacje precyzyjną i dodatkowy trymer do regulacji miksa w locie. -a więc nie steruje bezpośrednio klapami... i wysokością też nie. czyli -tak jak masz -spróbuj poruszać lewym sliderem -i zobacz czy reagują klapy i wysokość. po pstryknięciu pstryczkiem powinno uaktywniać miser lub go wyłączać. Ustawienia domyślne pewnie można zmieniać -ale w jakimś bardziej głównym menu trzeba by chyba zmienić przypisanie slidera do klap. tyle co zrozumiałem z instrukcji. Sam klap nie miałem w żadnym modelu i konkretnie z tego miksa jeszcze nie korzystałem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorzp Opublikowano 14 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2017 Literka ( C ) jest to opcja która działa zawsze, natomiast literka ( S ) działa tylko w danej fazie lotu, jeżeli takie masz stworzone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafał .k Opublikowano 14 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2017 Witam! mam pytanie ,korzystacie z przetłumaczonej instrukcji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 14 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2017 Tak -z polskiej instrukcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi