Skocz do zawartości

Ładowanie pakietu 3S2P

grzegorzp

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Mam zamiar zrobić sobie z 2 pakietów 11,1v 2500 mah jeden pakiet 11,1v 5000mah przy użyciu takiego kabelka http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=2155

Pytanie do Was o ładowanie tego pakietu.

Mam ładowarkę Robbe compact duo która może ładować li-po do 5000mah i ok ale ładuje do 5 cel i teraz taki pakiet łączony jest widziany przez ładowarkę jako 3s (bo jednak 11,1v) czy jako 6 cel (bo jednak jest ich 6)?

Sorry jeżeli pytanie jest banalne ale sam się nie umiem przekonać.

Opublikowano

Oj Grzegorz.

Ilość rozpoznawanych ogniw to poziom napięcia. Czyli jeżeli ładuje do 5 ogniw to znaczy, że ma maksymalne napięcie z przetwornicy ok 21 V. Jeżeli robisz sobie pakiet 2P to powiększasz tylko jego pojemność a poziom napięcia jest taki sam a więc i ilość rozpoznanych cel to tylko 3. Jeżeli byś natomiast chciał ładować z balansowaniem to takiego pakietu już nie da się chyba naładować wspólnie (bo we wtyczce jest tylko jeden "plus"- tylko każdy ładujesz oddzielnie.

Opublikowano

jak bez wtyczki balancera to mozesz ladowac jako 5000mAh (skoro ladowarka moze do 5cel max).

dla ladowarki to jeden pakiet 5000mAh (pomijam balancer) i powinien byc widziany jako 3S (11,1v)

edit:

ot i sie spoznilem :P

Opublikowano

Dzięki panowie za wyjaśnienia, Wiedziałem że pytanie jest banalne :oops: .

Wiem że z balanserem się nie da bo mam tylko 5 cel no i :ass: , natomiast nie byłem pewien co do ilości cel, wiem że jest to wciąż 11,1v ale miałem wątpliwości, a że nie chciałem wylecieć w powietrze :shock: to wolałem zapytać expertów.

Dzięki jeszcz raz

Opublikowano

Przypomina mi to moj temat o polaczeniu rownoleglym/szeregowym gdzie sam zdurnialem bo mialem zwarcie (do tej pory nie wiem co bylo przyczyna tego)...

a balansowac mozesz zawsze po lataniu w domku po podzieleniu na 2 pakiety :P

Opublikowano
Przypomina mi to moj temat o polaczeniu rownoleglym/szeregowym gdzie sam zdurnialem bo mialem zwarcie (do tej pory nie wiem co bylo przyczyna tego)...

a balansowac mozesz zawsze po lataniu w domku po podzieleniu na 2 pakiety :P

Pisałem kiedy Ty odpowiedziałeś.

W Twoim temacie zacząłem pytać o tak zrobiony pakiet.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.