grzegorzp Posted September 9, 2008 Posted September 9, 2008 Witam wszystkich. Mam zamiar zrobić sobie z 2 pakietów 11,1v 2500 mah jeden pakiet 11,1v 5000mah przy użyciu takiego kabelka http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=2155 Pytanie do Was o ładowanie tego pakietu. Mam ładowarkę Robbe compact duo która może ładować li-po do 5000mah i ok ale ładuje do 5 cel i teraz taki pakiet łączony jest widziany przez ładowarkę jako 3s (bo jednak 11,1v) czy jako 6 cel (bo jednak jest ich 6)? Sorry jeżeli pytanie jest banalne ale sam się nie umiem przekonać.
japim Posted September 9, 2008 Posted September 9, 2008 Oj Grzegorz. Ilość rozpoznawanych ogniw to poziom napięcia. Czyli jeżeli ładuje do 5 ogniw to znaczy, że ma maksymalne napięcie z przetwornicy ok 21 V. Jeżeli robisz sobie pakiet 2P to powiększasz tylko jego pojemność a poziom napięcia jest taki sam a więc i ilość rozpoznanych cel to tylko 3. Jeżeli byś natomiast chciał ładować z balansowaniem to takiego pakietu już nie da się chyba naładować wspólnie (bo we wtyczce jest tylko jeden "plus"- tylko każdy ładujesz oddzielnie.
Raffik Posted September 9, 2008 Posted September 9, 2008 jak bez wtyczki balancera to mozesz ladowac jako 5000mAh (skoro ladowarka moze do 5cel max). dla ladowarki to jeden pakiet 5000mAh (pomijam balancer) i powinien byc widziany jako 3S (11,1v) edit: ot i sie spoznilem
Adam P. Posted September 9, 2008 Posted September 9, 2008 Jest widziany jako 3S. Ładowarka przy równoległym połączeniu(w końcu to 3S2P) "widzi" tylko większą pojemność. edit: wolno piszę
grzegorzp Posted September 9, 2008 Author Posted September 9, 2008 Dzięki panowie za wyjaśnienia, Wiedziałem że pytanie jest banalne :oops: . Wiem że z balanserem się nie da bo mam tylko 5 cel no i :ass: , natomiast nie byłem pewien co do ilości cel, wiem że jest to wciąż 11,1v ale miałem wątpliwości, a że nie chciałem wylecieć w powietrze :shock: to wolałem zapytać expertów. Dzięki jeszcz raz
Raffik Posted September 9, 2008 Posted September 9, 2008 Przypomina mi to moj temat o polaczeniu rownoleglym/szeregowym gdzie sam zdurnialem bo mialem zwarcie (do tej pory nie wiem co bylo przyczyna tego)... a balansowac mozesz zawsze po lataniu w domku po podzieleniu na 2 pakiety
grzegorzp Posted September 9, 2008 Author Posted September 9, 2008 W takim układzie na lotnisku będę ładował bez balansera a w domu je będę ładował z balanserem po kolei.
grzegorzp Posted September 9, 2008 Author Posted September 9, 2008 Przypomina mi to moj temat o polaczeniu rownoleglym/szeregowym gdzie sam zdurnialem bo mialem zwarcie (do tej pory nie wiem co bylo przyczyna tego)... a balansowac mozesz zawsze po lataniu w domku po podzieleniu na 2 pakiety Pisałem kiedy Ty odpowiedziałeś. W Twoim temacie zacząłem pytać o tak zrobiony pakiet.
grzegorzp Posted September 9, 2008 Author Posted September 9, 2008 Macie odemnie wszyscy pomógł Dzięki.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.