kuba r. Opublikowano 10 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2008 witam kolegów forumowiczów, zwracam się z pytaniem czy któryś z Was nie ma przypadkiem rysunków, planów itp. któregoś z szybowców - szd-50 puchacz, s-1 swift, h101 salto lub jakiegoś innego akrobacyjnego glidera 8) nie muszą to być dokładne plany, ale rysunki trochę mniej "poglądowe" niż te u Pana Piechowskiego chciałbym zrobić malutką makietę np w skali 1:10 do latania na zboczu na mocnym żaglu. myślałem o kadłubie zrobionym techniką traconego styropianu. pozdrawiam, Kuba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mRqS Opublikowano 10 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2008 hmmm.. Puchacz to akurat nie jest szybowiec akrobacyjny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba r. Opublikowano 10 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2008 wiedziałem że ktoś tak zareaguje :faja: akrobacyjny nie jest, ale ma dość "zwartą" sylwetkę, jako model będzie dość sztywny i fikołki będzie kręcił cud miód :twisted: np. niemcy robią je w wersji acro ... a i zapomniałem dopisać, że mdm-1 fox nie wchodzi w grę, za dużo już tego lata :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mRqS Opublikowano 10 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2008 Przyznaję się bez bicia: to przyczepienie się było z moooocnym przymrużeniem oka hehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paniol2005 Opublikowano 10 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2008 Posiadam plany szybowca "Fafnir" tylko nie wiem czy to jest akrobat-aż takiej wiedzy nie posiadam. Oraz szybowca "Madslide". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba r. Opublikowano 11 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2008 madslide owszem wygląda na akrobata, ale jeśli chodzi o farnira to w googlach wyskakuje tylko germański smok 8) ale tak nawiasem to chodzi mi o jakąś mini makiete :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackriver Opublikowano 11 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2008 Który Fafnir (rozpiętość?)... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieczu Opublikowano 11 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2008 Co do Puchacza to moze nie jest on typowo akrobacyjny ale akrobacje kreci boska Ja proponuje Puchacza zwlaszcza ze pieknie sie prezentuje Tylko trzeba dobrze go zrobic i w jak najwiekszej skali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paniol2005 Opublikowano 11 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2008 Który Fafnir (rozpiętość?)... To jest makieta w skali 1:3,5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klif5 Opublikowano 11 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2008 Gdyby ktoś nie wiedział to jest fafnir http://www.scalesoaring.co.uk/VINTAGE/Documentation/Fafnir/FafnirStory.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laminat Opublikowano 11 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2008 witam kolegow ja wracam do watku puchacza ciezko powiedziec co rozumiemy pod pojeciem szybowca akrobacyjnego jak dla mnie ze jest w stanie wykonac bezpiecznie minimum akrobacje podstawowa co oczywiste puchacz potrafi - byłem na kursie szybowcowym i sam nim kreciłem petle przewroty przez skrzydło i korki no i slizg kierunkowy tez raz był. generalnie sprawa ma sie z tym szybowcem tak ze latałem na szybowcu SZD 50-2 i SZD 50-3 pierwszy to prototyp (numer fabryczny X129) a drugi to juz seryjny puchacz róznica jest widoczna choc tak naprawde roznia sie kilkoma pierdołami i aby wykonac puchacza dobrze i zeby latał puchaczowato trzeba to zrobic baaaaardzo dokładnie ale odwdzieczy Ci sie piekna sylwetka i akrobacja z gracja(byc moze nie az tak dynamiczna jak "rasowe akrobaty") ale na pewno bedziesz zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 12 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2008 Witam Muszę przyznać że Puchaczem ciężko się robi wiązanki akrobacyjne no chyba że ktoś zrobi go jako akro (-inny profil) lecz to już nie jest to . Ale podstawową akrobację moim pchaczykiem kręci się bezproblemowo , mimo że lata wolniej (profil-12 % )lecz niestety nie tak jak orginał a szkoda. Może ten w skali 1:3,5 będzie latał bardziej realstycznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 12 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2008 Swego czasu u mnie na lotnisku było kilka akrobatów. Pierwszą rzeczą jaka rzucała mi się w oczy to skrzydła które wyglądały tak: A zwykłe mają takie: Wyraźnie widać, że w akrobatach przedłużenie krawędzi natarcia skrzydła wpada prostopadle w kadłub. Nie wiem czy coś pomogłem, ale się starałem edit: Aa i jeszcze jedno. Z tego co pamiętam to były tam puchacz i bocian. Niestety nie wiem czy na obu wykonywano akrobacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba r. Opublikowano 14 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2008 Wyraźnie widać, że w akrobatach przedłużenie krawędzi natarcia skrzydła wpada prostopadle w kadłub. ogólne sylwetki tych szybowców znam, powiem szczerze, że nigdy nie zwróciłem na to uwagi, ale spostrzeżenie trafne 8) a jeśli chodzi o Dianę 2 to to nie jest "zwykły" szybowiec, to mistrzostwo w każdym calu :faja: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laminat Opublikowano 16 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2008 bocian nie ma pozwolenia na akrobacje podstawowa jedynie moze wykonywac korki w ramach szkolenia podstawowego (do 1 zwitki) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość helifun Opublikowano 16 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2008 Ciekawostka w jednym z niemieckich czasopism znalazłem fotkę na której trzy boćki są już drugiej ćwiartce pętli!! postaram się zrobić scana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laminat Opublikowano 16 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2008 wiesz to mozliwe bo niemcy wogole nie szanuja sprzetu lotniczego i bardzo lubia sie przekonywac gdzie sa jego granice wytrzymałosci jestem w stanie w to uwierzyc my polacy jestesmy raz ze za biedni a dwa i co najwazniejsze mamy wspaniało myslny urzad antylotniczy zwany urzedem lotnictwa cywilnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość helifun Opublikowano 2 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2008 No i znalazłem te boćki http://www.sagach.ch/Deutsch/Flugzeuge/bocian.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mario Opublikowano 2 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2008 No i znalazłem te boćki http://www.sagach.ch/Deutsch/Flugzeuge/bocian.htm Spoko fotka. Zawsze myślałem że bociek ma chowane podwozie :shock: ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 2 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2008 Cytat z strony Piotra P. Podwozie niechowane z kołem 350x135 zawieszone na wahaczu amortyzowanym dwoma sznurami gumowymi, http://www.piotrp.de/SZYBOWCE/pszd9.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.