laminat Opublikowano 2 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2008 dla kolegi Maria - zapamietaj sobie ze tylko szybowce wysoko wyczynowe maja chowane podwozie a szybowce szkoleniowe dwumiejscowe prawie nigdy - mi w tej chwili nie przychodzi zaden taki szybowiec na mysl nawet juniorki pw-5 pw-6 nie posiadaja chowanego podwozia z tego co wiem to składane podwozia posiadaja szybowce tylko i wyłacznie zawodnicze np. Asw 22 antares 18s diana 2 jantar 2b standart a koledze Helifun'owi dziekuje za to zdjecie kolekcjonuje takie rozynki. To takie małe lotnicze zboczenie. a jak niemcy sie lubia znecac nad szybowcam widac tutaj - ten film przynajmniej mi jest bardzo dobrze znany ale niech młodzi sie dowiedza czego szybowcom robic nie wolno bo wyrzadza sie im krzywde: http://www.youtube.com/watch?v=mxFOHoy-UNQ&feature=related Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_W Opublikowano 3 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2008 Laminat, Po pierwsze, popracuj trochę nad poprawną polszczyzną bo ciężko się czyta Twoje wywody. Po drugie, nie wyrokuj tak łatwo, warto się najpierw upewnić czy ma się na pewno rację. Bocian był projektowany jako szybowiec wyczynowy i ma na swym koncie wiele rekordów (a podwozie ma nie chowane ) Popatrz, jakie ma wsp.obciążeń dopuszczalnych, porównywalne z Kobuzem, a piszesz że się nad nim pastwią zmuszając go do akrobacji To, że dzisiaj służy jako szybowiec szkolny nie dopuszczony w większości egzemplarzy nawet do zamierzonego korkociągu, to już inna bajka. Ja tam bynajmniej swego czasu miałem przyjemność wykonywać na nim podstawową akrobację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 3 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2008 Ja tam bynajmniej swego czasu miałem przyjemność wykonywać na nim podstawową akrobację. Ja też :-) . Ale ten, na którym latałem najczęściej, miał na burcie przekreślone A. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 4 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2008 Odnośnie rekordów na Bocianie - m.in. wysokość w locie szybowcem 2-miejscowym - przez długi czas nie pobity rekord ustanowiony w Polsce przez Polaka na tatrzańskiej fali - ponad 11.000m. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laminat Opublikowano 4 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2008 nad polszczyzna popracuje - obiecuje. a swoja droga ma kolega racje troche pokory w tym co sie pisze. z kolei to faktycznie bocian był szybowcem wyczynowym w swoim czasie aczkolwiek i w tamtym czasie nie było chyba wogole mody na chowane powozie. z kolei sam zostałem zaskoczony kiedy zobaczyłem wspołczynniki przeciazenia ktore sa prawie takie same jak dla puchacza. Niestety dzisiejsze boćki nie sa dopuszczone do tych przeciazen dlatego tak powiedziałem ze nie wykonuja akrobacji sory za zamieszanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość helifun Opublikowano 4 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2009 Tak dla odświeżenia wątku przytoczę link z piękną akrobacją boćka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomisław Piotr Opublikowano 4 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2009 Piękny film, z przyjemnościa i nutką rozrzewnienia oglądałem Bociana. No i pomysł skoków spadochronowych. Super!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sroka Opublikowano 5 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2009 Witaj Kuba -- napisz do nie pod PM ,,posiadam plany modelu jaki poszukujesz -- Swift ... 2 metry lub 4-ty . SZD-15 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość helifun Opublikowano 11 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2009 Mistrz testuje swifta czapki z głów panowie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 11 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2009 Hehe, myslalem, ze film z dzisiejszych lotów wrzuciłeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klif5 Opublikowano 11 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2009 E takie tam . Wpadnij w sobotę do KORNEGO na na imprezę u Krzyśka właśnie wyszykowałem Lunaka :jupi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość helifun Opublikowano 18 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2009 E takie tam latanie SWIFTEM , ranwers fatalny :evil: ale oprócz kciuków trza poprawić napęd płetwy pionowego bo luz na linkach straszny :| Swoją drogą panowie może by tak ruszyć coś z tą akrobacją szybowcową ?? na zawodach w Orliku latało nas tylko trzech. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek P Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Ranwers to trudna figura akrobacji, mimo wszystko. A propos szybowca nie wyczynowego z chowanym kółkiem. SZD 45 Ogar miał częściowo chowane kółko, a wiadomo, że do (moto) szybowca wyczynowego mu daleko ... W ostatnim czasie zauważyłem, że coraz większą popularnością wśród modelarzy cieszy się Kobuz. Jest to element mody, czy też inne kwestie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba r. Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2010 Super wygląda i super lata, zarówno akrobację i termikę co ciekawe, a waga 13kg i obc. pow. ponad 90g/dm^2 http://www.orlik.sacz.pl/zdjecie.php?photo=photos/photo_3001.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek P Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Rzeczywiście ładnie lata. Czy ktoś w Polsce zbudował model Jastrzębia ?? Z opowiadań dziadków był to bardzo ciekawy szybowiec akrobacyjny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawełG Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Tu jest relacja z budowy Jastrzębia http://forumrc.alexba.eu/ipw-web/bulletin/bb/viewtopic.php?t=8339 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.