Mieciu11 Opublikowano 24 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2017 Witam, Mam problem z aparaturą turnigy 9x, który objawia się chwilowym zerwaniem na 1-2 sekund łączności z modelem. Ostatnio przez to prawie rozwaliłem model. Całe szczęście że po chwili sygnał się pojawił i udało się bezpiecznie wylądować. Zauważyłem że zaczęło się to dziać przy przesiadce na większe i szybsze modele, a więc na większych odległościach, około 200m. Odbiorniki jakich używam mają wymienione anteny na te z frsky. Czy przyczyną może być nie oryginalna antena w odbiorniku? Zastanawia mnie długość części nieekranowanej która ma dokładnie 33mm, oryginalna z tego co znalazłem w sieci powinna być chyba krótsza, więc może tu jest problem. Zrobiłem dzisiaj test zasięgu na ziemi i w odległości ok 700m wszystko działało prawidłowo, dopiero jak przysłoniłem antenę ręką to czasem pojawiały się zaniki. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 24 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2017 Może to problem z zasilaniem odbiornika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MLITEK Opublikowano 24 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2017 Uszkodzenie wynikające z braku ESD podczas wymieniania anten i nic na to nie poradzisz. Te odbiorniki z AFHDS - 3,6 i 8 kanałowe są na to bardzo podatne. To tylko teoria, ale 99% na to wskazuje. A poza tym to dużo ludzi ma albo miało taki problem jak ty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 25 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2017 Z mojego doświadczenia oryginalny odbiornik w moim Tg9x żył bardzo krótko miał podobne objawy na szczęście padaczki dostał jak model nie był w powietrzu. Z tym że nie kombinowałem nic z antenami.Bez namysłu na stałe zagościł zestaw z Frsky DJT + D8RII Plus, a obecnie XJT ...od kilku lat św. spokój.Jeśli nie masz ciśnienia na zmianę aparatury polecam ten zestaw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mieciu11 Opublikowano 25 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2017 Bardzo dziękuję za odpowiedzi, o zasilaniu nie pomyślałem ale to raczej nie będzie to, bo problemy występują jak i przy zasilaniu z regulatora czy też z zewnętrznego beca. Być może faktycznie odbiorniki uszkodziły się podczas lutowania jednak nigdy wcześniej o takich przypadkach nie słyszałem, więc jakoś specjalnie nie przygotowywałem się do lutowania. Pójdę za radą Bogusława a jako że aparatura mi bardzo pasuje więc chyba najlepszym rozwiązaniem będzie przejście na moduł frsky narazie na ten z odbiornikiem bez telemetrii, https://hobbyking.com/en_us/frsky-djt-2-4ghz-combo-pack-for-jr-w-telemetry-module-v8fr-ii-rx.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 25 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2017 Jeżeli telemetria nie jest Ci potrzebna do szczęścia to jak najbardziej wystarczy taki zestaw.Jak zapragniesz telemetrię, zawsze można dokupić stosowny odbiornik.Pozdrawiam i udanego zakupu, a tym samym udanych lotów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi