Wojtass_nt Opublikowano 15 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2008 Rewelka. Kółka to oblechy jakich jeszcze nie widziałem Zmieniaj je czym prędzej hehe. Co do tego, że oklejanie nie jest pasjonujące to IMO nie masz racji. Właśnie podczas oklejania wychodzi prawdziwa sylwetka modelu i to co kryje się pod folią. Wszelkie niedokładności będą widoczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joyo Opublikowano 16 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2008 Kółka to oblechy jakich jeszcze nie widziałem Zmieniaj je czym prędzej hehe. Spokojnie, spokojnie, nowe już lecą Co do tego, że oklejanie nie jest pasjonujące to IMO nie masz racji. Właśnie podczas oklejania wychodzi prawdziwa sylwetka modelu i to co kryje się pod folią. Wszelkie niedokładności będą widoczne. Masz rację, tylko ja, jako osoba pierwszy raz oklejająca model niestety nie mogę powiedzieć że oklejanie należało do najprzyjemniejszego etapu budowy tego modelu :wink: . Zapewne to brak doświadczenia . Przy okazji napisze kilka danych modelu: - rozpiętość: 1000mm, - masa bez wyposażenia (ale z zamontowanymi serwami): 395g, - planowana masa do lotu: ~650g, - powiększone lotki o 1cm od wewnątrz i 5mm od zewnątrz (różnie powiększałem głównie w celu podkreślenia sylwetki), - folia: oracover standard w kolorach ferrari red i golden yellow. Wyposażenie: - silnik TP 2409-18, - śmigło na razie gws 9x4.7 sf (lub gws 9x5 zwykłe lub gws 8x4 - zobaczymy na którym lepiej lata), - regulator "no name" z hc 30A, - serwa 3x hxt900, - li-pol 1800mah. Edit: Zapomniałem jeszcze napisać ile się "bawiłem" z tym maleństwem . 2 miesiące :oops: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klaps6 Opublikowano 16 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2008 planowana masa do lotu: ~650g Trochę dużo. Celuj w mniejszy pakiet 3S. Możesz poszukać jeszcze oszczędności na masie wyposażenia, trochę zawsze zyskasz. Gratuluję modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joyo Opublikowano 3 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2008 No i przyszły fruty więc trzeba się pochwalić Są nowe kółka i kołpaczek. Na zmianę czeka już tylko śmigiełko (myślę nad APC). Fotki: Niestety są też złe wiadomości. Masa do lotu 690g Na dodatek środek ciężkości wypada 8cm od natarcia a ja już nie mam co do przodu przesunąć Ogólnie pat. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joyo Opublikowano 12 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2008 Witam, przepraszam że drugi post z rzędu, ale bardzo mi zależy żebyście pomogli mi rozwiązać mój problem z modelem. Mianowicie... Jestem już po oblocie modelu. Dobra wiadomość - jest jeszcze w jednym kawałku; zła - brakuje prędkości :cry: . Muszę latać na 100% gazu żeby jakoś latał. Ciągu też trochę mało ale na to na razie narzekać nie mogę mimo, że z moich pomiarów wychodziło tylko ok. 510g ciągu na tym zestawie. Prawdę mówiąc to jestem strasznie zawiedziony, choć do samego samolotu i jego właściwości lotnych nie mam żadnych zastrzeżeń. Zupełnie nie wiem co zrobić. :cry: Co w tym zestawie może być "nie tak", jak sądzicie? -silnik TP 2409-18 -regulator 30A -pakiet himodel 1800mah -śmigło GWS SF 9x4.7 Czy da się taki problem naprawić samym śmigłem z większym skokiem i już nie sf? Czy może od razu wymienić motorek na coś mocniejszego i z większym kv? Jak dzisiaj nie będzie wiało to pójdę polatać i nakręcę filmik co się dzieje. Z góry bardzo dziękuję za porady, Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 12 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2008 W Extrze o rozp. 93 cm (masa aż 680g :! zastosowałem taki silnik ze śmigłem 10x6. Mój napęd też jest trochę za słaby, ale latać się da. Używam w tej chwili pakietu 3s 1200, a planuję 3s 1550. Uważam, że masz za słaby silnik i trochę za ciężki pakiet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 12 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2008 Ten silnik to ja miałem w zefirze który ważył 420g, i na pełnym gazie ledwo pętle robił Zainwestuj w nowy silnik może coś w tym podobie? TURNIGY TURNIGY kolejny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joyo Opublikowano 13 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2008 Dzięki Panowie za radę. Decyduję się na ten motorek Turnigy 2217. Mam nadzieję że na nim nie będzie problemu z lotem pionowo w górę . Filmiku niestety nakręcić się nie udało bo silnik nawet nie chce zakręcić :shock: No cóż... Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grabos65 Opublikowano 15 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2008 Jakim klejem kleiłeś kadłub i szkrzydło bo z tego co widze to nie wikolem :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joyo Opublikowano 15 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2008 Jakim klejem kleiłeś kadłub i szkrzydło bo z tego co widze to nie wikolem :?: Wszystko kleiłem średnim CA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joyo Opublikowano 3 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2008 Odnawiam temat, by pokazać co się z modelem wydarzyło do tego czasu. Przyleciał motorek. Niestety byłem zmuszony zbudować drugi domek silnika, by motorek siedział jak trzeba. Tym razem domek został wzmocniony włóknem szklanym. Wygląda to tak: Jak widać silniczek nie ma zbyt dużo przestrzeni. Pierwszą moją obawą w związku z tym związaną była temperatura silnika podczas pracy. Jak się później okazało niestety obawa się potwierdziła podczas testów "statycznych". Silnik mocno się grzał, więc wyciąłem od spodu maski silnika mały wylot powietrza. Silniczek podczas moich testów ciągnął 950g, niestety nadal dość mocno się grzał. No cóż... Trzeba się przelecieć i zobaczyć co się dzieje :wink: No i sobie polatałem: Filmiku niestety nie ma, bo kamerzysta nie nadążał za modelem :wink: Model jak na moje oko lata pięknie. Wynagradza mi w locie wszystkie godziny pracy nad nim spędzone . Bez silnika leci prościutko bez żadnej ingerencji pilota. Wystarczy mu po prostu nie przeszkadzać . Na tym silniczku leci w górę jak trzeba. Obawy o grzanie się silnika okazały się jednak bezpodstawne. Po lądowaniu nie był nawet nadto ciepły. Niestety podczas ostatniego lądowania złamała się jedna goleń podwozia. Teraz zostanie potraktowane zdwojoną ilością włókna węglowego i myślę że będzie ok . Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stawho23 Opublikowano 2 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2008 Witam. Przepraszam, że odgrzebuję ten temat. :oops: Chciałem zbudować taki samolot i mam kilka pytań: 1. Jakie trzeba zastosować serwa i regulator obrotów? 2. Czy możecie polecić mi jakąś aparaturę? 3. Jaki wstawić akumulator do modelu? :?: Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 2 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2008 Wnioskuje z tego że nie masz nadajnika za czym idzie to że to ma być pierwszy model,tak? (jeśli tak odpowiedź jest prosta, nie zaczynaj budowy bo rozbijesz go prędzej niż polecisz xD Zacznij od trenerka motoszybowca itp.) Regulator się dobiera odpowiednio do silnika... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 2 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2008 Witam Jeżeli nie jesteś w stanie samemu określić nawet rodzaju aparatury do takiego modelu to polecam bezzwłocznie dział Od czego zacząć oraz trudne poczatki. Ponadto funkcja szukaj nie boli ani nie gryzie :wink: A ten kto ci poda to o co pytasz w tym momencie wyrządzi tobie niewiarygodną krzywdę modelarsko/warsztatową. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stawho23 Opublikowano 2 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2008 Dziękuję za odpowiedź. Poszukam sobie jakiegoś motoszybowca. :oops: (???) Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 2 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2008 ertman_176, nie był złośliwy ale zrozumiesz to za dopiero za ileś lat (a może nie?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.