kuba r. Opublikowano 15 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2008 Witam, zastanawiam się czy jeśli wezmę plany modelu SuperGee II http://www.charlesriverrc.org/articles/supergee/SuperGeeII.htm przeskaluje je do rozpiętości 1m, zlikwiduje klapolotki, zostawie tylko kierunek i wysokość, to czy taki wynalazek będzie latał? :roll: jaki model musiałby mieć wznios i profil, żeby przy tych "wytycznych" dobrze zachowywał się w powietrzu? czy jedna li-pol'ka wystarczy do zasilania tych dwóch serw? nie mam pojęcia o DLG, bo od początku modelarskiej przygody latam na zboczu, f3f i czasem się makietą na holu przelece, dlatego pytam bardziej doświadczonych kolegów 8) chodzi mi o jak najtańszy modelik do rzucenia pod domem ... pozdrawiam, Kuba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 15 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2008 http://www.charlesriverrc.org/articles/apogeehlg/markdrela_apogeehlg.htm Nawet są rozrysowane ogony pod dlg. Tylko dobrze poszukać na w planach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba r. Opublikowano 17 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2008 a co z tym jednym li-polem, wystarczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek w Opublikowano 17 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2008 Starczy spokojnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba r. Opublikowano 17 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2008 a serwa dużo na tym stracą? chodzi mi o siłe, bo przecież ich dolne "optymalne" napięcie pracy to 4,8V, a czy na większą ilość serw np. 4, też wystarczy?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba r. Opublikowano 18 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2008 więc po paru godzinach wycinania i klejenia sprawa wygląda tak skrzydła o obrysie zbliżonym do SuperGee, a profil jak w ApoGee - AG03, ostatnie dwa żebra AG11, cięciwa od 160mm do 104mm i teraz pytanie - DLG czy HLG? :roll: jeśli DLG to jak sensownie zrobić mocowanie kołka ?? oraz drugie pytanie dotyczące rurki węglowej, którą widać na zdjęciach - waży ok. 15g i po złożeniu z tych dwóch części ma 47cm długości, fi 8mm na początku i fi 5mm na końcu, może zostać czy zamiast tej wędki kupić "modelarską" rurkę ?? :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 18 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2008 Jako DLG mi się to niezbyt widzi... Niemniej HLG powinno sporo frajdy dostarczyć Zrób mu duży wznios (jak w Apogee 36), a będzie pięknie wykręcał się w komicach. Co do rurki, to mam rurę węglową własnej produkcji o długości 39cm i średnicy 8<10mm. Zrobiłem ją jaką próbną rurę przez zwijaniem do pełnowymiarowego DLG. Jeśli zrobisz ten model jako HLG (a konstrukcja na to wskazuje) to ogon będzie dużo krótszy i ta rura Ci się nada. Jak ją chcesz to wyślij mi adres na PM, dostaniesz ją gratis (ale za to ma polecieć w modelu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucha93 Opublikowano 18 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2008 http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=688041 przeglądnij ten temat bardzo fajny DLG balsowy, jak widać na filmikach to LATA ,ale najlepiej to zdecyduj sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba r. Opublikowano 18 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2008 a dlaczego nie nadaje się na DLG? raczej wolałbym własnie DLG, z czystej ciekawości czym to się je bo nie miałem nigdy do czynienia z tego typu modelami ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 18 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2008 Z DLG jest taki problem, że sporo od konstrukcji skrzydła wymaga... Tutaj ciężko będzie wystarczająco mocno zamocować kołek i mogę być spore problemy z flatterem przy rzucie... Dlatego ja bym został przy HLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba r. Opublikowano 18 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2008 zdaję sobie z tego sprawę, dlatego zrobię tak że skończę te skrzydła i zobaczę jak będzie ze sztywnością, wtedy będę się zastanawiał co dalej z tym zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 18 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2008 A ja ci już powiem że z sztywnością będzie kiepsko. Na pewno wytrzyma jakieś lekkie rzuty ale wystarczy mocniej pociągnąć rękę i skrzydło może się przekręcić. Nie wpisuje bzdur ale to jest autentyczny fakt. Konstrukcyjne węglowe skrzydło (czyli dużo mocniejsze od tego jakie masz) przekręciło się (w sensie tak jakbyś wziął płat i przekręcał tak jak się sprawdza sztywność) podczas rzutu. Jak chcesz zasmakować dlg ale takiego prawdziwego to trzeba zrobić już konstrukcje styrodur plus szkło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba r. Opublikowano 18 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2008 a przy "zwykłym" mocnym wyrzucie z ręki (nie SAL) wytrzyma? rozumiem że chodzi o to że przy wyrzucie SAL działają większe momenty i siły niż przy hand lunch, mam racje? bo nie chodzi chyba o flatter wywołany dużą prędkością bo ta chyba przy DLG i HLG jest podobna ... nie wiem więc pytam kurcze a tak się napaliłem na DLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 18 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2008 Klasyczne HLG na pewno. Przy byle SAL go zajedziesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 18 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2008 Nie podobają mi się ( jako moderatorowi ) dwie rzeczy : - napis na ekranie monitora laptopa " bo lubię ch......................." - wielkość ładowanych zdjęć, czy naprawdę tak trudno zmniejszyć je jakimś darmowym programem ( np Irfanview ) do rozsądnej więlkości, by ładowały się szybciej. Usuń ten napis z tego zdjęcia. Można użyć do tego painta windowsowego. Reszta ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rzeźnik Opublikowano 18 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2008 Ja miałem DLG żeberkowe, Rafał mówił mi dokładnie to samo, nie posłuchałem i skrzydło pęka cały czas przy spływie.Jak żeberkowe DLG to max 70 cm według mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba r. Opublikowano 18 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2008 - wielkość ładowanych zdjęć, czy naprawdę tak trudno zmniejszyć je jakimś darmowym programem ( np Irfanview ) do rozsądnej więlkości, by ładowały się szybciej. nie trudno, nie wiedziałem że to komuś przeszkadza, zmienione na 320x240 a napisu nawet nie zauważyłem ... też zmienione. a wracając do wątku żegnam się z koncepcją DLG i "dzień dobry HLG" :jupi: więc kilka pytań, od początku wzorowałem się na przeskalowanym do rozp. 100cm SuperGee i teraz skoro to już nie DLG zastanawiam się jakie stateczniki zrobić i jak długi kadłub, dalej zgodnie z SuperGee ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 18 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2008 Kadłub skopiuj z Apogee, to dobry wzór Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba r. Opublikowano 18 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2008 myślałem żeby pokombinować coś z metodą traconego styropianu na przód, bo delikatnie mówiąc kadłub Apogee jest paskudny :? ale proporcje pewnie są dobre więc chyba je zachowam 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 18 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2008 Ja Ci dam paskudny On jest słodziutki :wink: Ale mówiąc o kopiowaniu miałem na myśli proporcje właśnie. W sumie jak chcesz to V-taila też mógłbys z Apogee skopiować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.