JADAR62 Opublikowano 29 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 Kupilem aparature Carson 16K. Aparatura mimo niskiej ceny doskonale spelnia moje wymagania do napedu modelu holownika. Natknalem sie jednak na pewien problem. Poza roznymi elementami wykonawczymi chce podlaczyc: Pompe do armatki wodnej – silniczek spryskiwaczy Wytwornice dymu – grzalka o mocy 20W Niby proste, ale … Obydwa odbiorniki maja miec sterowanie proporcjonalne. Ze wzgladu na moc odbiorow raczej nie moga byc zasilane bezposrednio z odbiornika, choc nadajnik ma 2 kanaly z wyjsciem z potencjometrami. Teraz pytanie, jak to zasilic? 1 sposob Czy moge do isniejacego odbiornika podlaczyc dodatkowe regulatory obrotow z wlasnym zasilaniem pod kanaly proporcjonalne? Czyli wtedy musialbym podlaczyc do odbiornika 3 regulatory obrotow kazdy z wlasnym zasilaniem – silnik napedowy sruby, pompa wody i grzalka wytwornicy. Czy to nie spowoduje zwarcia w odbiorniku po podlaczeniu trzech pakietow baterii? 2 sposob Dolozyc dodatkowe odbiorniki i sterowac nimi z jednego nadajnka. Czy mozna ustawic wszystkie 3 odbiorniki, aby w tym samy czasie widzial je nadajnik? 3 sposob Wybrac na nadajniku sterowanie odzielnym modelem dla kazdego odbiornika. Ale wtedy chyba po przelaczeniu na inny model wszystkie funkcje na pozostalych odbiornikach zostana wylaczone. 4 sposob Zrobic steowanie za pomoca trzech kompletow aparatur. Ale to ani poreczne, ani praktyczne. Ale funkcje bylby zrealizowane prawidlowo. Czy ktorys z tych sposobow jest mozliwy do zrealizwania? A jezeli nie, to jak to rozwiazac. Poza powyzszymi potrzebuje jeszcze 12 kanalow co aparatura CARSON mi zapewnia. Szczegoly na zalaczonych rysunkach. Bardzo prosze o pomoc doswiadczonych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 29 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 Żaden z tych sposobów nie jest optymalny a wręcz mogą co niektóre zpowodować uszkodzenia a nawet pożar:(. Wystarczy podać napięcie z dodatkowego bec-a o odpowiedniej wydolności prądowej i wyciagnąć czerwony kabelek z wtyczki regulatora(tej od odbiornika). Z bec-a zasilać osobno odbiornik i pozostałe elementy zasilane. Lub: z regulatora zasilić odbiornik a z dodatkowego beca pozostałe elementy. Tk czy inaczej bez dodatkowego bec-a nie uda się. Niektórzy nazywają to power box a inni dystrybucją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 29 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 Dzieki za odpowiedz, choc przyznam, ze wiele mi to nie mowi. A moze jakis link lub obrazek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Opublikowano 29 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 Według mnie to regulatory powinny być do silników szczotkowych o mocy adekwatnej do zastosowanych urządzeń. W każdym regulatorze musisz odłączyć przewód czerwony z wtyczki którą podłączasz do odbiornika. Zostają tylko przewody masa (czarny) i sygnałowy (żółty). Zasilanie odbiornika zrobić z osobnego pakietu lub zostawić zasilanie ale tylko z jednego regulatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 29 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 Czy tak mialoby to wygladac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 29 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 tak to jeden ze sposobów. A te dodatkowe odbiorniki są na jakie napięcie i ile prawdopodobnie będą pobierać prądu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Opublikowano 29 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 Dzieki za odpowiedz, choc przyznam, ze wiele mi to nie mowi. A moze jakis link lub obrazek? Mam jeszcze pytanie. Ile kanałów proporcjonalnych ma ten nadajnik. jadar62.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 29 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 Nadajnik ma 4 kanaly proporconalne na mentkach + 2 kanaly na potencjometrach. Do sterowania pompa i grzalka generatora dymu chce wykorzystac dwa kanaly na potencjometrach. Pompa to pompa od spryskiwacza samochodowego na 12V, a grzalka bedzie drut oporowy ok 10-15 cm 0.5-0.8 mm zasilany z 12V. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 29 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 Tomek w pliku pdf dodatkowe zasilanie 7,4 i bec nie jest potrzebny. wystarczy zasilanie z jednego regulatora. Będzie to najprostrze prawidłowe podłączenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Opublikowano 29 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 Jeśli Ci zabraknie kanałów proporcjonalnych to pompę i grzałkę można uruchomić przełącznikami nieproporcjonalnymi, przy pomocy małych serwomechanizmów i mikrowyłączników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 29 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 Czy taki regulator sie do tego celu nada? Tak, ale akurat te dwa potencjometry mam zarezerwowane na ten cel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Opublikowano 29 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 Tomek w pliku pdf dodatkowe zasilanie 7,4 i bec nie jest potrzebny. wystarczy zasilanie z jednego regulatora. Będzie to najprostrze prawidłowe podłączenie. Masz rację. Opisałem to na załączonym schemacie. Czy taki regulator sie do tego celu nada? Tak, ale akurat te dwa potencjometry mam zarezerwowane na ten cel. Darku musisz wiedzieć dokładnie jaki jest pobór prądu przez grzałkę i pompę. Trzeba to zmierzyć i dopiero potem dobrać regulator o mocy trochę większej od pobieranej przez dane urządzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 29 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 Tomku, bardziej chodzilo mi czy tego typu regulator bedzie wlasciwy. Biorac pod uwage ze prad bedzie max 4-5A, to chyba cos rozsadnego znajde. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 29 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 Tamten regulator nie jest dostepny. Znalazlem cos takiego. Da sie go podlaczyc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 29 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 Do pompy i grzałki zastosuj takie przełączniki https://abc-rc.pl/wylacznik-elektroniczny-10a-4-10v lub https://abc-rc.pl/wylacznik-elektroniczny-5a-3-30v wystrczy szukać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 29 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 To tylko 10V ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 29 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 Jednak zamontuje taki - powinien byc odpowiedni: i do ilu kanalow podlacze ten przelacznik - do jednego czy dwoch? https://en.fechtner-modellbau.de/rc-artikel/elektronische-schalter/13344/carson-500503061-4-kanal-switch-4x2-5a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Senior Opublikowano 29 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 W moich modelach pływających do włączania/wyłączania dodatkowych funkcji np. obrotowa antena radaru, wytwornica dymu, róg mgłowy, syrena okrętowa itd., stosuję przełączniki prądowe Jeti SP 06 Opto. Można je stosować z urządzeniami zasilanymi w przedziale od 3,5 V - 16V i obciążeniem prądowym do 10A. Można je podłączyć do bezpośrednio odbiornika i uruchamiać dowolnym kanałem (proporcjonalnym lub nie). Dobrze zdają egzamin. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JADAR62 Opublikowano 29 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 A Jeti SP 06 Opto maja sygnal na wyjsciu zmienny czy staly? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Opublikowano 29 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 Jeti SP 06 Opto. To co jest na wejściu to jest na wyjściu. Jeśli na wejściu jest Aku 12V to na wyjściu jest też 12V stałego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi