Skocz do zawartości

Icharger 106b+ ladowanie przez port balansera

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam taka ładowarke: http://www.icharger.pl/prod.php?id_prod=7

Mam tez mikro drona, do ktorego mam 2 baterie  3.7V 600mAh, wraz z kabelkiem ktory robi z tych bateri 2S 7.4V 600mAh i ma wyjscie na balanser 2S. Niestety nie moge naladowac przez ten kabelek, bo ładowarka pluje sie o MainPort, czyli podłączenie +i- bananami. Jak to obejsc? Ładuje to pradem 0.5A wiec balancer powinien to wytrzymać.

Pozdrawiam

Opublikowano

Nie da się. Możesz wyprowadzić zewnętrzne piny tak by podłączyć sumę napięcia pod e goldy, lub podpiąć bezpośrednio pod goldy ale wtedy ladujesz bez ballancera.

Albo hmm podłącz pod wyjście jakiś pakiet 7.2v co by system czytał sumę napięć, ale trudno powiedzieć czy zadziała i czy nie udupi to małych aku;)

Opublikowano

Można podłączyć pod glowny równolegle i tak ładować kilka na raz, ważne żeby miały tą samą pojemność i najlepiej do podobnego poziomu rozładowane.

W podobny sposób ładuję 2s do halówki. 4 pakiety do balansera równolegle i jeden pakiet do portu głównego. Wszystkie pakiety są równo naładowane. Ewentualnie jak się obawiasz, to są rozgałęźniki do ładowania chyba 6 pakietów na raz.

Opublikowano

Od głównego wyjścia podłącz się taką wtyczką jak od serwa (używając skrajnych pinów) do gniazda balansera 3s z uwagą na to żeby się zgadzały cele i polaryzacja. Czyli tak jak byś chciał wpiąć 2s'a w gniazdo 3s'a oczywiście ze skrajnym minusem 1 celi. Dokładniej podłącz główny(main port) minus do minusa w gnieździe balansera 3s' a główny plus do 2celi w gnieździe balansera 3s. Wtedy zmostkujesz balanser z głównym wejściem i będziesz mógł ładować przez samo gniazdo balansera 2s. Mam nadzieję że jakoś to wytłumaczyłem. Dzięki temu sposobowi będziesz widział jakie napięcie ma dany akumulatorek i zawsze ładnie ci naładuje jednego i drugiego.

Opublikowano

Masz jakis schemat tego polączenia? Nie będe bawił sie w jakieś wtyczki od serwa itp. Mam banany, i wszystie odpowiednie gniazda. Na tą chwile chce to zrobic tak:   2xwtyk molex  51005, 2xbanan, 1 x złacze balancera 2s. Molexy na szeregowo, balancer na szeregowo, banany ostani - i + z ogniw.

Pozdrawam

Opublikowano

Nie mam schematu, jak masz wtyk balancera 3s to użyj go po prostu zamiast wtyczki od serwa. Chodzi tu o to że po podłączeniu tego przewodu gniazdo 2s w ładowarce zostaje puste, i możesz bezpośrednio podłączając pakiet pod to gniazdo  ładować pakiety 2s. Dla rozjaśnienia do gniazda 3s wpinasz tylko minus i plus 2celi. To co chcesz zrobić też będzie działało, w moim sposobie balancer jest podłączony normalnie(jak przy normalnym ładowaniu)-ładowarka wykrywa osobno cele, a skrajne przewody balancera do głównego wejścia równolegle. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.