wojcio69 Opublikowano 19 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2008 Witam Zakupiłem ostatnio Graupnerowskiego Juniora S http://www.cyber-fly.pl/produkt-758.html charakterystyka silnika jest tutaj https://shop.graupner.de/webuerp/servlet/AI?ARTN=7738 . Podłączyłem do niego regulator 30A http://www.emodel.pl/esklep/tower-regulator-p-13.html i zasilam to pakietem 2S 1800mAh 25C (50C) http://www.rcskorpion.pl/product_info.php?cPath=137_267&products_id=4048 . Teoretycznie wszystko jest OK ale silnik zaczyna mi kręcić od połowy wychylenia drążka (trymer jest ściągnięty na minimum) i od razu na dość wysokich obrotach. Dlaczego? Może pytanie jest infantylne ale jest to mój pierwszy 3-fazowiec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 19 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2008 a jaką ma Pan aparature? komputerową jesli tak to jej wita trzeba w opcjach wyzerowac ( tzn ustawic jak bylo na początku czyli 100%) wychylenie drązka gazu w % Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 19 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2008 Obstawiam tryb heli w regulatorze i trza przestawić na samolotowy. Zgadłem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mareq Opublikowano 19 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2008 Czy jak silnik już zastartuje na pół gazu to czy po zmniejszeniu gazu kręci się wolniej, czy zatrzymuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 19 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2008 Witam, aparatura Zebra Pro. Po uruchomieniu silnika i przesunięciu drążka poniżej 50% wychylenia silnik zatrzymuje się. Czy może być to wina niewpełni naładowanego akumulatora? Od czasu jak go dostałem z RC Skorpion, to go jeszcze nie rozładowywałem i nie ładowałem. Wczoraj robiłem pierwsze próby połączeń by sprawdzić jak to wszystko działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkarll Opublikowano 19 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2008 Miałem to samo w regulatorze ROBBE , latałem tak przez miesiąc , manewrując trymami , subtrymami i krzywymi gazu , gdy wszystkie sposoby zawiodły przeczytałem instrukcje obsługi :rotfl: a tam jak byk było napisane co zrobić aby gaz był od samego spodu , z ttego co pamiętam trzeba było dać pełny gaz , podłączyć lipole , silnik coś tam zagrał , zdjąć gaz silnik znowu coś tam zagrał i już było tak jak trzeba , może tu jest podobnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skidan Opublikowano 19 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2008 Ja też kilka razy miałem podobny problem ale zawsze robię tak: Przy załączonej aparaturze wyłączam zasilanie regulatora na "chwilę" (15-30s) w tym czasie upewniam się, że drążek gazu jest na ZERO, ponownie podłączam regulator i wszystko powraca do normy. Znaczy się , jest OK :wink: Moim zdaniem dzieje się to zawsze kiedy niechcąco dźwignia gazu przesunie sie do przodu przed załączeniem regulatora. Takie są moje doświadczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 19 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2008 Witam Darkarll i skidan to jest przysłowiowy strzał w 10. Nieraz powtarzam, że modelarstwo RC jest tak jak Media Markt lub myślenie nie boli i co... Teraz sam sobie to powiedziałem. Podpiąłem silnik pod regla, regla pod aku, włączyłem apke i dopiero teraz podpiąłem regla pod odbiornik, no i oczywiście dźwignia gazu była na 50% wychylona. Dodam, że odbiornik jeszcze był podpięty pod oddzielnego zasilanie (po co skoro robił to regulator???). Dzisiaj zrobiłem tak włączyłem apke, dźwignia gazu na zero, podpiąłem regla pod silnik, potem pod odbiornik i dopiero teraz pod aku. Silnik wydał 3x dźwięk i wszysko jest OK. Zakres obrotów silnika na pełnym zakresie drążka. Jaki człowiek stary taki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TooM Opublikowano 19 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2008 Wojtek He he! Nie tylko Ty .Ja zrobiłem to samo a dopiero potem przeczytałem instrukcję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.