vava Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2009 No to możę się pochwalę moim toto-0. http://i30.tinypic.com/2iktwf4.jpg Nie jest może najlepiej wykonany, ale to właściwie mój pierwszy samodzielnie zbudowany model i myślę, że kolejne będą lepsze. Kółka tylko tak, aby sobie pokołować. Osprzęt: Silnik - TowerPro 2408-21 Regulator - TowerPro 30A Pakiet - Zippy 2S +/- 1466 mA (Po przeróbce z 3S 2200mA) Śmigło - bodajże 9x5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Z tego foto wygląda całkiem nieźle ! Pokaż jeśli możesz jeszcze fotke od strony silnika na ogon modelu i z góry też będzie przydatna. Pozdrawiam i życzę wysokich lotów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Ale cholerka podwozie :shock: :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andree Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2009 Pakiet - Zippy 2S +/- 1466 mA (Po przeróbce z 3S 2200mA) Jeśli tylko nie ciąłeś pakietu siekierką w poprzek, to to nadal jest pakiet 2200mAh, tylko 2S a nie 3S. PS. Model wygląda całkiem, całkiem :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrax_ojz Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2009 jestem w trakcie budowy jeszcze jednego ale tym razem troszkę większego tab aby pakiety 2200 były dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blondynixx Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2009 :shock: Jestem pod wrażeniem. Trzymaj tak ! Też zaczynam ToTo-0. Już wiem z kogo brać przykład :mrgreen: PS. Fajne podwozie, mogę zgapić :mrgreen: :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snajper141 Opublikowano 30 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2009 Witam mam następujący problem Do mojego toto włożyłem silnik szczotkowy dokładnie ten a do niego teśmigło składane pakiecik Ni-MH 9.6v 1100mAh. podczas startu samolot nie chce się wznieś w powietrze, albo tył mu opada lub spada poziomo w dół. I tu właśnie moje pytanie czego to może być wina?? Model jest wyważony. Czy to może być wina śmigła ?? Jeżeli tak to jakie śmigło najlepiej zastosować(chodzi mi o wymiary). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 30 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2009 Witam mam następujący problemDo mojego toto włożyłem silnik szczotkowy dokładnie ten a do niego teśmigło składane pakiecik Ni-MH 9.6v 1100mAh. podczas startu samolot nie chce się wznieś w powietrze, albo tył mu opada lub spada poziomo w dół. I tu właśnie moje pytanie czego to może być wina?? Model jest wyważony. Czy to może być wina śmigła ?? Jeżeli tak to jakie śmigło najlepiej zastosować(chodzi mi o wymiary). Silnik słaby, śmigło malutkie. Kupiłeś zestaw części do konkretnej konstrukcji i wsadziłeś bez zastanowienia do zupełnie innej. Choć niby podobnej. Do tego użyłeś pakietu NiMh, który może jest tani, ale też ciężki i mało wydajny. Pakiet Nimh 1Ah, daje trochę za mało prądu do mocnego silniczka. To dobry pakiet do szybowca, który nie potrzebuje napędu. Model był ciężki, a napęd za słaby by go pociągnąć. A bez napędu samoloty nie latają. A ile waży obecnie twój Toto? Za 30zł, kupisz bezszczotkowego "dzwonka" Tower Pro, http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=3524 choć regulator będzie prawie 2x droższy. http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=6104 Ale za to taki napęd będzie dużo, dużo wydajniejszy i silniejszy. Do tego śmigło 8x4 - 11x6 - zależy od silnika. Ok. 50-60zł za pakiet Li-pol. Ten da ci 26A maksymalnie, a potrzebujesz o takie silnika 18A. Masa 59g - a ile waży twój "pakiecik"? :wink: http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=9560 Śmigiełko: - Prawie 2x większe od twojego "maluszka". http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=283 I piasta: http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=1180&osCsid=741e823886edc9866dcd7b51fc641e99 Nie rozumiem tylko - jest tyle tematów o budowie i wyposażaniu Toto, a ty wybrałeś coś zupełnie nie przystosowanego. Rozumiem, że cena itd, ale w modelarstwie nie ma oszczędzania i dróg na skróty. Teraz musisz kupić nowe wyposażenie i modlić się, żeby ktoś potrzebował cześci zamiennych do TW-742 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek.3333 Opublikowano 30 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2009 Czy wasze TOTO-0 lata na plecach? Moje nie chciało latać ale po wyważeniu trochę bardziej do tyłu i pochyleniu silnika bardziej do dołu lata całkiem poprawnie (na plecach też oczywiście). :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz12 Opublikowano 21 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2009 witam kolegów mam problem z ściągnięciem planów toto-o ,próbowałem z 3 zródeł i klapa.Model ten chcemy wykonać na modelarni,do nauki latania na najmłodszych modelarzy i pokazać jak wykonuje się model od podstaw zawartych na tych stronach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rob Mc Fly Opublikowano 21 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2009 Podaj maila na PW to Ci wyślę te plany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł R Opublikowano 21 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2009 Wrzuciłem na serwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pechoo Opublikowano 7 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2009 Czy do TOTO-O będzie dobry któryś z tych zestawów : Ten Lub Ten Odrazu chciał bym zaznaczyć że zależy mi żeby wyszło to w miare tanio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JarekF Opublikowano 16 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2009 Również zbudowałem ten model i mam drobną uwagę w temacie płatów. Tomek w swojej relacji demonstruje wyginanie 3 mm depronu (zielonego rowkowanego jako podkłady pod panele podłogowe). Być może łatwiej się wygina. Ja natomiast użyłem oryginalnego białego gładkiego. Model ma być przeznaczony ze względu na swoją prostotę dla początkujących modelarzy. Ale sam miałem trudność z wywinięciem. Nie wyobrażam sobie, żeby młody adept sztuki modelarskiej sobie z tym poradził. Od razu odsyłam do wycięcia płatów ze styropianu. Metoda dużo prostsza. A nawet jak się za pierwszym razem nie uda można powtórzyć niewiele tracąc (koszt płyty styropianowej nieporównywalny do arkuszy depronowych). W metodzie opisanej przez Tomka mamy tylko jedno podejście. Po nieudanej próbie robimy wszystko od nowa, włącznie z żebrami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 16 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2009 No przyznam szczerzę, że trochę tych skrzydeł się w życiu "nagłem", aczkolwiek nigdy nie był to biały "oryginalny" depron a zawsze zielone paskudztwo. Za każdym razem przy wyginaniu pojawia się odrobina adrenaliny , ale nie zdarzyło mi się ani razu by coś się połamało. Szeroka równo naklejona od strony zewnętrznej taśma jest w tym momencie gwarancją sukcesu, nie ma prawa nic strzelić. Proponuję potrenować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JarekF Opublikowano 16 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2009 Robiłem dokładnie tak jak pisałeś. Szeroka taśma, przygotowane płyty do obciążenia. Wszystko w najlepszym porządku zgodnie z relacją. Ja do gięcia i ?? :ass: Wygiąłem w końcu, ale walczyłem chyba z dwie godziny. Całe szczęście, że nie nałożyłem przed zagięciem kleju, bo chyba by wcześniej związał niż ja bym wygiął. Najpierw w wielkich bólach wywinąłem depron nadając wstępnie kształt, a później smarnąłem klejem tam gdzie pisałeś w relacji i dopiero odetchnąłem z ulgą. Acha, w któryś wpisie wyczytałem, że były jakieś małe problemy z wyważeniem a raczej z umieszczeniem pakietu pod płatem. Wydłużyłem zatem kadłub o 5 cm, co widać na załączonej powyżej fotce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pechoo Opublikowano 27 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2009 Witam Ja także buduję model TOTO-0 będzie to mój pierwszy model więc mam takie małe pytanko czy to wyposażenie było by do niego dobre: APARATURA: link ODBIORNIK: LINK ŁADOWARKA: LINK PAKIET: LINK SILNIK: LINK REGULATOR: LINK SERWA x2 : LINK CHCIAŁBYM DODAĆ ŻE MODEL BĘDZIE Z LOTKAMI WIELKIE DZIĘKI ZA WSZELKĄ POMOC 8) Pozdrawiam Kacper Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 Pakiet trochę duży. Sporo doda ci masy. Serwa Turnigy mają średnią opinię. Zamiast nich, lepsze byłyby HXT 900. Ładowarkę E-sky lepiej nabyć w wersji z zasilaczem sieciowym. Odpadnie ci szukanie akumulatorów lub zasilaczy 12V. Na tej aparaturze da się polatać, ale licz się z małym zasięgiem i trzepotaniem serw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JarekF Opublikowano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 Ja bym jeszcze zamienił regulator na jakieś 30A. To nie szybowiec, gdzie na silniku tylko wyciągasz model a później lata swobodnie. Licz się z tym, że w tym modelu silnik pracuje podczas całego lotu. 18A może być trochę za mały. Lepiej mieć zapas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pechoo Opublikowano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2009 madrian miełeś na myśli te serwa??: LINK Jak chce sterować tyklko lotkami i sterem wysokości to 2 wystarczą??Do tego ten regulator: LINK Przy tem reglu pasował by pakiet który podałem w poście wyżej?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.