kaszalu Opublikowano 3 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 Jest dobrze ! Wahania są krótkie, gasnące - nie buja się długo ! Teraz tylko lekko zrobić nadbudówki i w miarę nisko w kadłubie ( ale na półkach nad dnem dla ochrony od zalania) mocować osprzęt aby nie przesuwać mas ku górze . Pomyśl o przesunięciu aku do przedniej części luku - załatwisz w ten sposób pływanie "na równej stępce" i gaszenie przechyłów też powinno być szybsze - oczywiście w odpowiedniej zagrodzie dla rogacizny żeby się nie przesuwał !! Zaczyna być interesująco !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michał-z Opublikowano 3 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 Pomyśl o przesunięciu aku do przedniej części luku Wedle wskazówek Zamierzam go jeszcze dziś wstępnie ujarzmić i zapomnieć o rogaciźnie Oblicz szacunkowo objętość kadłuba w dcm3 od linii wodnej w dół. Wynik wskaże ile kg powinien ważyć cały model gotowy do pływania. Wybacz ale na razie nie skorzystam z rady. Jeśli organoleptyczne pomiary nie przyniosą skutku pożądanego, to pewnie wspomnę Twoje rady i je zastosuję. [Pozwól że wymigam się niechęcią do obliczeń stricte matematycznych ] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michał-z Opublikowano 4 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2018 Wystarczy mu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michał-z Opublikowano 4 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2018 W sumie to od początku zastanawiam się jaka to skala może być, bo zaczyna być to ważne w kontekście uzbrojenia pokładów.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 4 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2018 Jak na moje oko 1/2 max 1/3 ja tak swojego szacowałem Jak kadłub masz długi 1,2m 24m 36m w realu prawdziwej jednostki to naprawdę dużo. Świetnie ci idzie z tym modelem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 5 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2018 Myślałeś Sebastian o 1 : 20 lub 1 : 30 rozumiem - może tak być ! Zmierz wysokość drzwi w Twojej nadbudówce i policz jak ma się do tego wysokość człowieka w skali ( ok 176 cm średnio , pamiętaj że na statku drzwi są nieco niższe niż w mieszkaniach na lądzie ! ) - będziesz miał z grubsza odpowiedź !! Lub weź plany jednostki w znanej skali ( np z Modelarza) , zmierz wysokość drzwi i porównaj z człowiekiem jak wyżej - potem łatwo przeliczyć ! Michał - rozważ jeszcze położenie tego aku poziomo na małym cokole z listwami oporowymi przeciw przesuwaniu ( styki z boku w stronę burty) - żelowy może tak pracować i mu to nie szkodzi a środek ciężkości jeszcze się obniży ! W tej ładowni jest dużo miejsca ! Jeżeli zostawisz tak jak teraz, dałbym taśmę mocującą wokół aku pod listwami oporowymi na rzepa aby się przy fali "nie bujnął" na bok na burtę ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michał-z Opublikowano 5 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2018 Dochodzą kolejne zabawki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 5 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2018 Masz rację Andrzeju Ostatnio mam problemy z zerami . Jak nie za mało to za dużo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michał-z Opublikowano 5 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2018 Spoko, nie wprowadziło mnie nic w błąd Jeżeli zostawisz tak jak teraz, dałbym taśmę mocującą wokół aku pod listwami oporowymi na rzepa aby się przy fali "nie bujnął" na bok na burtę ! Słusznie ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michał-z Opublikowano 6 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2018 Ogłaszam sukces logistyczny Odnalazłem w garażu nadajnik ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 6 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2018 Brawo Ty to nadal świetny sprzęt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 6 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2018 Fiu, fiu, - fajny garaż ! :D Ciekawe co tam jeszcze można znaleźć !!!! aparatura tez fajna - można sporo funkcji w modelu odpalać !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michał-z Opublikowano 6 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2018 Aparatura nie ma zasilania i brak mi jeszcze odbiornika. Chciałbym mieć już za sobą kompletowanie elektroniki, bo nie czuję się w tej materii biegły (mało powiedziane) Znalazłem taki komplecik : https://www.olx.pl/oferta/odbiornik-rc-sunupp-6-kanalowy-35-mhz-z-kompletem-kwarcow-2-szt-CID767-IDqXv0l.html#cb5ae76614 Będzie chyba odpowiedni, prawda? (oczywiście jeśli okaże się że działa)... Ciekawe co tam jeszcze można znaleźć !!!! Pół Volkswagena LT w skali 1:1 na przykład Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczma2 Opublikowano 6 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2018 Odbiornik powinien być taki jak był w zestawie i do niego kwarc na kanał taki jaki jest w nadajniku. W nadajniku Tx w odbiorniku Rx. Inny odbiornik, jaka była przemiana? Można dokupić moduł nadajnika na 2,4GHz i do tego odbiornik w komplecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 6 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2018 I to byłby najrozsądniejszy wybór np https://77hobby.pl/frsky-djt-modul-nadajnika-typu-jrgraupner-p-62.html. Taki zestaw posłużył by Tobie przez długie lata a i odbiorniki tanie co jest ważne przy wyborze modułu. Telemetrię możesz wyłożyć np. do pomiaru ile zostało ci prądu itp. Dochodzą kolejne zabawki Masz dwa takie regulatory ? Na jednym będzie miał problem uciągnąć takie silniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michał-z Opublikowano 6 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2018 Można dokupić moduł nadajnika na 2,4GHz i do tego odbiornik w komplecie. I to byłby najrozsądniejszy wybór np https://77hobby.pl/f...upner-p-62.html. Taki zestaw posłużył by Tobie przez długie lata i odbiorniki tanie Dzięki Panowie za wskazówki. Postąpię według Waszych rad! Rozumiem, że tę pluskwę montuję w kadłubie, łączę z odbiornikiem i nie potrzebuję osobnego zasilania? Masz dwa takie regulatory ? Na jednym będzie miał problem uciągnąć takie silniki. Teraz już rozumiem schematy Andrzeja Będę miał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 6 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2018 Kolego jak czegoś nie wiesz nie rozumiesz pytaj śmiało , nikt nie będzie Ciebie bił ani się wyśmiewał tylko złapiemy za rączkę i poprowadzimy do przodu jasno i zrozumiałe tłumacząc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michał-z Opublikowano 6 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2018 Kolego jak czegoś nie wiesz nie rozumiesz pytaj śmiało , nikt nie będzie Ciebie bił ani się wyśmiewał tylko złapiemy za rączkę i poprowadzimy do przodu jasno i zrozumiałe tłumacząc Zauważyłem już jakiś czas temu, że jesteście dla mnie i pewnie nie tylko dla mnie bardzo cierpliwi. Pytam przecież Rozumiem, że tę pluskwę montuję w kadłubie, łączę z odbiornikiem i nie potrzebuję osobnego zasilania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 6 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2018 Co masz na myśli pisząc tę pluskwę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michał-z Opublikowano 6 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2018 Podlinkowany przez Ciebie wcześniej moduł. Nie do końca rozumiem skrótów i podstawowej nomenklatury w elektronice RC. Przemiany itp. Wiem że w starym systemie kwarc musi się z kwarcem "pożenić" i wg mnie nie jest problemem żeby dostać dwa bliźniacze kwarce i odbiornik (nawet kupione osobno bo podobno w nadajniku powinien znajdować się kwarc tego samego producenta) i powtykać, gdzie trzeba. Moduł, który podlinkowałeś ma za zadanie zmianę częstotliwości nadawanych fal, dzięki czemu nie będę musiał używać kwarców. Tylko czy zmiana tego parametru (i pewnie też innych) następuje już w nadajniku, czy może się odbywać pod pokładem?. Mam nadzieję że dobrze dedukuję? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi