sebka34 Opublikowano 10 Marca 2018 Opublikowano 10 Marca 2018 Ps Sebastian - istna "dolina kwarcowa" ! Czyli rozumiem Andrzeju że z tych kwarcy nie wybierze się żadnej pary.
kaszalu Opublikowano 10 Marca 2018 Opublikowano 10 Marca 2018 Tego nie powiedziałem - chodziło mi o imponującą ilość tego dobra !!
michał-z Opublikowano 10 Marca 2018 Autor Opublikowano 10 Marca 2018 z tych kwarcy nie wybierze się żadnej pary. Jest taka para: ale pozostaje kwestia "obowiązku" posiadania TF tego samego producenta co transmiter...
michał-z Opublikowano 21 Marca 2018 Autor Opublikowano 21 Marca 2018 Cześć ! Po krótkiej przerwie zabrałem się do pracy (przy łódce). Zakochałem się w laminowaniu od pierwszego wejrzenia. Do perfekcji i wprawy jeszcze daleko, ale mam gdzie ćwiczyć Pierwsze próby: 1
kaszalu Opublikowano 25 Marca 2018 Opublikowano 25 Marca 2018 Powoli i systematycznie ale do przodu !!
sebka34 Opublikowano 25 Marca 2018 Opublikowano 25 Marca 2018 Wczoraj byłem u siebie na chraściech Rzeczach używanych z Niemiec mieli model holownika dość duży około 100cm. Nawet w dobrym stanie , kadłub był plastikowy. Nie zrobiłem foty za dużo ludzi było. Chciał za niego 300zł. Opisz na jakiej żywicy jaka szmata jak laminujesz krok po kroku , Jake czynności przewidujesz naprzód
michał-z Opublikowano 31 Marca 2018 Autor Opublikowano 31 Marca 2018 Obecny Laminuję na wyczucie. Maluję pędzelkiem balsę, czekam chwilkę, nakładam tkaninę, maluję ją pędzelkiem tak, aby całkowicie przesiąkła i przylegała. Czekam aż wyschnie i szlifuję. Nie maluję powtórnie żeby nie zrobiło się za grubo. Niestety kupiłem chyba klej epoksydowy zamiast żywicy i jak dla mnie masa jest trochę zbyt gęsta i zbyt szybko schnie. Dziś przeszlifowałem pokład. Bałem się trochę, ale efekt mnie bardzo pozytywnie zaskoczył. Parę dni temu dostałem szlifierkę ręczną z Lidla i odważyłem się jej użyć
ostry_gl Opublikowano 31 Marca 2018 Opublikowano 31 Marca 2018 To żywica ale 10 min. Dobra do wklejania i łączenia. Raczej słaba do laminowania. Ale do reszty zastosowań polecam. Pozdrawiam, Łukasz.
michał-z Opublikowano 31 Marca 2018 Autor Opublikowano 31 Marca 2018 Do kadłuba w takim razie kupię dłużej schnącą. Jeśli chodzi o przyszłość i kolejność, to chcę teraz położyć bejcę na górny pokład, a na bejcę jakiś półmatowy bezbarwny lakier. Później pomalować resztę nadbudówki na biało (nie wiem czym i na jaki biały...). Zastanawiam się też nad ecru. Wstawić okienka z szybkami. Odstawić na parapet Zająć się kadłubem.
michał-z Opublikowano 31 Marca 2018 Autor Opublikowano 31 Marca 2018 Nie pokazywałem Wam jeszcze "lewej strony" nadbudówki. oto ona:
sebka34 Opublikowano 31 Marca 2018 Opublikowano 31 Marca 2018 Michał do laminowania Epidian 52 a co do kolorów rzecz gustu tylko wszystkiego z umiarem. Ja osobiście proponował bym samochodowy lakier żadnych gotowych emalii w spray-u
michał-z Opublikowano 31 Marca 2018 Autor Opublikowano 31 Marca 2018 Ja osobiście proponował bym samochodowy Ale fajnie, bo bałem się przyznać że taki akryl chcę zastosować
michał-z Opublikowano 31 Marca 2018 Autor Opublikowano 31 Marca 2018 Zmiana planów. Najpierw pomaluję ściany nadbudówki, a jej pokład dopiero wtedy kiedy wybiorę fornir na pokład główny. Okleiłem więc pokład: I z małą obawą oderwałem główny pokład od kadłuba. Uff... Chyba koniec niszczenia
michał-z Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Nadbudówka schnie, więc zabrałem się za drobne naprawy w kadłubie. Na początek ster i jego system mocowania. Trochę to wzmocniłem, bo ledwo się trzymało w całości. Chcę wszystko zalaminować dla pewności, a "tuleję steru przylutować do rozpórki" (przepraszam za słownictwo ) Przy okazji upewniłem się że ktoś kiedyś jednak dłubał przy rufie i doprawił łódce odwłok. Zostanie tak jak jest.
michał-z Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Autor Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Nadbudówka jest po dwóch malowaniach i przed trzecim szlifowaniem Szlifuję- maluję, szlifuję- maluję...... Zaczyna to jakoś wyglądać, ale przed kolejnym malowaniem będę musiał jeszcze parę drobnostek musnąć szpachlą. 1
kaszalu Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Powoli do przodu, ale efekt zaczyna być widoczny !! Powodzenia, podglądam !!
Rekomendowane odpowiedzi