Michał Pielaszkiewicz Opublikowano 23 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2018 Witam Kolegów, Czy ktoś kompetentny mógłby poradzić jakiej klasy pochłaniacz należy stosować przy pracy z żywicami epoksydowymi? Jak zabezpieczyć się przy obróbce elementów z żywicy fenolowej? Wielkie dzięki. Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 23 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2018 Zgodnie z kartą charakterystyki to klasa A (to chyba P2 inaczej nazywając), ale jest to dodane, że tylko w przypadku braku wentylacji i dużej koncentracji par i to dla już wiekowego epidianu 53. Ogólnie żywice epoksydowe nie mają szczególnie niebezpiecznych związków, ale warto zerknąć po prostu na kartę produktu którego używamy i sprawdzić zalecenia. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Pielaszkiewicz Opublikowano 23 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2018 Ja mam właśnie taki mały i słabo wentylowany warsztat... Pogubiłem się w tych oznaczeniach ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przytek Opublikowano 23 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2018 Zgodnie z kartą charakterystyki to klasa A (to chyba P2 inaczej nazywając), ale jest to dodane, że tylko w przypadku braku wentylacji i dużej koncentracji par i to dla już wiekowego epidianu 53. Ogólnie żywice epoksydowe nie mają szczególnie niebezpiecznych związków, ale warto zerknąć po prostu na kartę produktu którego używamy i sprawdzić zalecenia. Same zywice epoksydowe nie sa zbyt niebezpieczne jako same w sobie. Niebezpieczne sa przede wszystkim ich utwardzacze oraz rozpuszczalniki ktore te zywice zawieraja. Aby bezpiecznie pracowac z dana zywica mozesz/musisz poprosic/zarzadac od sprzedawcy karty bezpieczenstwa. Ta karta zawiera wszelkie informacje o ktore pytasz. Karty techniczne (wlasciwosci wytrzymalosciowe ) ) oraz karty bezpieczenstwa to podstawowe dokumenty ktore zgodnie z prawem sprzedawcy zobowiazani sa dostarczac kupujacym . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 27 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2018 Ja stosuję pochłaniacz gazów i par organicznych A1 firmy ENDECO Ltd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kicior Opublikowano 27 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2018 Jak weźmiecie sobie do ręki oryginalne opakowanie świetnej skądinąd żywicy np. L285 (czasem i na mniejszych jest dokładny opis), to na etykiecie będzie napisane: "Działa drażniąco na skórę, Może powodować reakcję alergiczną skóry. Działa drażniąco na oczy. Podejrzewa się, że powoduje wady genetyczne. Podejrzewa się, że działa szkodliwie na płodność. Działa toksycznie na organizmy wodne powodując długotrwałe skutki wdychania par" Gdzieś jeszcze widziałem tekst o podejrzeniu powodowania raka, nie pamiętam gdzie. Nie wiem jak z Epidianem, ponieważ jego nie używałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac Opublikowano 27 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2018 Używam maski Sekura z pochłaniaczami A1. Na All... coś około 80 zł maska z kompletem pochłaniaczy i nakładkami przeciwpyłowymi. Same pochłaniacze ok 30 zł za komplet. Używam w większości Epidianu 53 i żelkotów poliestrowych. Do malowania akrylami również. Wtedy dodatkowo montuję filtry (płatki) przeciwpyłowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kicior Opublikowano 28 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2018 Ja stosuję również Sekurę. Kupiłem zestaw "Lakiernik" w cenie j/w. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Pielaszkiewicz Opublikowano 28 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2018 I u mnie Secura w opcji A1 oraz przeciwpyłowej. Do tego nitrylowe rękawiczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi