Bruno266 Opublikowano 2 Października 2008 Opublikowano 2 Października 2008 Koledzy tak jak w temacie zabieram sie za budowę RWD 5 bis w skali 1:6. Posiadam wszystkie materiały do budowy. Pojawił sie tylko jeden problem - plany jakie posiadam - W Schiera niestety są rozjechane i nie zgadzaja się wymiary nawet wreg głównych z tym co jest na planie. Może ktos posiada plany w miare dokładne tj bez zniekształceń . Prosił bym bardzo o przesłanie ich na e-mail adam_walicki@wp.pl bądź w formie papierowej - oczywiście za opłatą lub do zwrotu po zwymiarowaniu. Nalepsze były by oryginalne plany W . Schiera Pozdrawiam i bardzo prosze o pomoc.
Grzegorz Opublikowano 2 Października 2008 Opublikowano 2 Października 2008 A tu: http://www.alehar.prv.pl/ byłeś?
Bruno266 Opublikowano 2 Października 2008 Autor Opublikowano 2 Października 2008 Byłem byłem i właśnie te plany sa rozjechane wymiarowo niestety nic w nich nie pasuje i trzeba wszystko robic od podstaw. Poszukuje własnie jakichs oryginalnych planów a nie skanowanych
jogi99 Opublikowano 2 Października 2008 Opublikowano 2 Października 2008 Byłem byłem i właśnie te plany sa rozjechane wymiarowo niestety nic w nich nie pasuje i trzeba wszystko robic od podstaw. Witam Z tego co wiem to u Alehara plany sa pomniejszane na ksero z oryginalu i wrzucone na stronke. Nie wyklucza to jednak "rozjechania" w wyniku wlasnie kserowania... szukaj oryginalu...
-==PEGAZ==- Opublikowano 2 Października 2008 Opublikowano 2 Października 2008 Być może będę miał oryginał. Muszę przeszukać biblioteczkę. Wiem, że gdzieś je miałem. Dziś wieczorem bądź jutro postaram się dać znać.
Bruno266 Opublikowano 2 Października 2008 Autor Opublikowano 2 Października 2008 Będę dardzo wdzięczny za pomoc myślę że jakos będę mógł się odwdzięczyć za udostępnienie i przesłanie oryginałów . Pozdrawiam
-==PEGAZ==- Opublikowano 2 Października 2008 Opublikowano 2 Października 2008 Szkoda że nie jesteś z Radzynia Chełmińskiego. Miałbym bliżej ...
jacekb Opublikowano 2 Października 2008 Opublikowano 2 Października 2008 Ja swój RWD zbudowałem z planów oryginalnych i one też są rozjechane , ale mimo to da radę coś z tego zrobić na pewno do poprawki są skrzydła ja rysowałem swoje od nowa, resztę pozostawiłem tak jak na planie.
Bruno266 Opublikowano 2 Października 2008 Autor Opublikowano 2 Października 2008 skrzydła zwymiarowałem i faktycznie były do bani. a i kadłub ma 5 mm rozbierzności a to sporo zwłaszcza na szerokości kadłuba. a może dysponujesz jakimis planami opracowanymi przez Siebie zwłaszcza żeber skrzydła . I jeszcze jedno masz może wiecej zdjęć przed oklejeniem oprócz tych co na forum ?
jacekb Opublikowano 2 Października 2008 Opublikowano 2 Października 2008 Model wisi pod sufitem jeszcze nie oklejony, co do skrzydełek to muszę poszukać mam je zapisane na starych dyskach. Podaj adres to ci prześlę
Bruno266 Opublikowano 2 Października 2008 Autor Opublikowano 2 Października 2008 Jak uda Ci sie to znaleźć to prosze podeslij to na e-mail adam_walicki@wp.pl a jak masz mozliwośc zrobienia zdjeć w miarę dokładnych ogona i mocowania skrzydła zwłaszcza rozwiązanie bagnetów i wiązań .
Rob Mc Fly Opublikowano 2 Października 2008 Opublikowano 2 Października 2008 bądź w formie papierowej - oczywiście za opłatą lub do zwrotu po zwymiarowaniu.Nalepsze były by oryginalne plany W . Schiera Jeśli nadal potrzebujesz papierowych planów to wrzuć swoje namiary na PW. Mogę pożyczyć Ci oryginalne plany z książek z 1973 i 1978 roku. EDIT: Przez moją postępującą sklerozę pomyliłem rok wydania drugiej książki :oops: :devil: .
PAWEL B Opublikowano 2 Października 2008 Opublikowano 2 Października 2008 Witam moj RWD 5 zostal zbodowany wlasnie z planow ktore Ci podal Grzegorz .W kadlubie pasuje szystko tylko w skrzydle trzeba poprawic zebro nasadowe Z1 i Z 10 a tak to pasuje wszystko .A tu fotka modelu podczas budowy.
Henryk S. Opublikowano 2 Października 2008 Opublikowano 2 Października 2008 Mam plany z 1967r. RWD 5 bis,w skali 1:6 wydają mi się dosyć dokładne do zbudowania półmakiety. Mogę skopiować te plany i osiem stron opisu budowy tego modelu,jeżeli potrzebujesz to podaj wiadomość na pw.
-==PEGAZ==- Opublikowano 5 Października 2008 Opublikowano 5 Października 2008 Niestety ... dziś sprawdziłem i mam plany RWD-9 w skali 1:7.
kirow Opublikowano 5 Października 2008 Opublikowano 5 Października 2008 Jakie silniki planujecie do napędu RWD ? Silnik 8-10 cm byłby chyba odpowiedni, ale czy zmieści się w wąskim kadłubie? Wystający tłumik trochę zepsuje sylwetkę. Pozdrawiam.
Irek M Opublikowano 5 Października 2008 Opublikowano 5 Października 2008 Rónież posiadam te plany - oryginały z w/w ksiązki. Jeśliby interesowałyby kogos z Warszawki to będę tam 10-12.X.
Piciu Opublikowano 5 Października 2008 Opublikowano 5 Października 2008 Witam! Ja mojego RWD buduję w skali 1:4. Niestety popełniłem błąd i nie sprawdziłem planów! Są strasznie rozjechane! Na szczęście udało mi się odratować wręgi ( nie wykonałem w nich wycięć pod podłużnice ). Skrzydła wykonuję od początku na innych profilach jak w planach ( zbliżone do oryginału ). Napęd OS FS 120 myślę że będzie ok. Pozdrawiam wszystkich miłośników polskich konstrukcji !!! :jupi:
Włodek Ulas Opublikowano 6 Października 2008 Opublikowano 6 Października 2008 Mam 2 RWD5bis jeden rozpiętość 1700 lata na silniku 10cm(raduga )jest trochę za duży, ale jest to model na uwięzi.Drugi to rozpiętość 2000 i jest to rc,a silnik to OS 46Fx i jest wystarczający do realistycznych lotów.Myśle że Os120 to dużo za dużo.Będzie ciężki i za mocny ,powinien wystarczyć klasy 70 a z zapasem 90
Bruno266 Opublikowano 6 Października 2008 Autor Opublikowano 6 Października 2008 Mam 2 RWD5bis jeden rozpiętość 1700 lata na silniku 10cm(raduga )jest trochę za duży, ale jest to model na uwięzi.Drugi to rozpiętość 2000 i jest to rc,a silnik to OS 46Fx i jest wystarczający do realistycznych lotów.Myśle że Os120 to dużo za dużo.Będzie ciężki i za mocny ,powinien wystarczyć klasy 70 a z zapasem 90 Tak jak kolega napisał planuje umieścic w moim modelu silnik o poj ok 7,5 -8 ccm Nie planuje traktowac go jako akrobata a raczej jako bardziej lub mniej model redukcyjny.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.