Bruno266 Opublikowano 2 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2008 Koledzy tak jak w temacie zabieram sie za budowę RWD 5 bis w skali 1:6. Posiadam wszystkie materiały do budowy. Pojawił sie tylko jeden problem - plany jakie posiadam - W Schiera niestety są rozjechane i nie zgadzaja się wymiary nawet wreg głównych z tym co jest na planie. Może ktos posiada plany w miare dokładne tj bez zniekształceń . Prosił bym bardzo o przesłanie ich na e-mail adam_walicki@wp.pl bądź w formie papierowej - oczywiście za opłatą lub do zwrotu po zwymiarowaniu. Nalepsze były by oryginalne plany W . Schiera Pozdrawiam i bardzo prosze o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Opublikowano 2 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2008 A tu: http://www.alehar.prv.pl/ byłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bruno266 Opublikowano 2 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2008 Byłem byłem i właśnie te plany sa rozjechane wymiarowo niestety nic w nich nie pasuje i trzeba wszystko robic od podstaw. Poszukuje własnie jakichs oryginalnych planów a nie skanowanych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jogi99 Opublikowano 2 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2008 Byłem byłem i właśnie te plany sa rozjechane wymiarowo niestety nic w nich nie pasuje i trzeba wszystko robic od podstaw. Witam Z tego co wiem to u Alehara plany sa pomniejszane na ksero z oryginalu i wrzucone na stronke. Nie wyklucza to jednak "rozjechania" w wyniku wlasnie kserowania... szukaj oryginalu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-==PEGAZ==- Opublikowano 2 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2008 Być może będę miał oryginał. Muszę przeszukać biblioteczkę. Wiem, że gdzieś je miałem. Dziś wieczorem bądź jutro postaram się dać znać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bruno266 Opublikowano 2 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2008 Będę dardzo wdzięczny za pomoc myślę że jakos będę mógł się odwdzięczyć za udostępnienie i przesłanie oryginałów . Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-==PEGAZ==- Opublikowano 2 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2008 Szkoda że nie jesteś z Radzynia Chełmińskiego. Miałbym bliżej ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekb Opublikowano 2 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2008 Ja swój RWD zbudowałem z planów oryginalnych i one też są rozjechane , ale mimo to da radę coś z tego zrobić na pewno do poprawki są skrzydła ja rysowałem swoje od nowa, resztę pozostawiłem tak jak na planie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bruno266 Opublikowano 2 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2008 skrzydła zwymiarowałem i faktycznie były do bani. a i kadłub ma 5 mm rozbierzności a to sporo zwłaszcza na szerokości kadłuba. a może dysponujesz jakimis planami opracowanymi przez Siebie zwłaszcza żeber skrzydła . I jeszcze jedno masz może wiecej zdjęć przed oklejeniem oprócz tych co na forum ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekb Opublikowano 2 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2008 Model wisi pod sufitem jeszcze nie oklejony, co do skrzydełek to muszę poszukać mam je zapisane na starych dyskach. Podaj adres to ci prześlę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bruno266 Opublikowano 2 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2008 Jak uda Ci sie to znaleźć to prosze podeslij to na e-mail adam_walicki@wp.pl a jak masz mozliwośc zrobienia zdjeć w miarę dokładnych ogona i mocowania skrzydła zwłaszcza rozwiązanie bagnetów i wiązań . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rob Mc Fly Opublikowano 2 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2008 bądź w formie papierowej - oczywiście za opłatą lub do zwrotu po zwymiarowaniu.Nalepsze były by oryginalne plany W . Schiera Jeśli nadal potrzebujesz papierowych planów to wrzuć swoje namiary na PW. Mogę pożyczyć Ci oryginalne plany z książek z 1973 i 1978 roku. EDIT: Przez moją postępującą sklerozę pomyliłem rok wydania drugiej książki :oops: :devil: . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PAWEL B Opublikowano 2 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2008 Witam moj RWD 5 zostal zbodowany wlasnie z planow ktore Ci podal Grzegorz .W kadlubie pasuje szystko tylko w skrzydle trzeba poprawic zebro nasadowe Z1 i Z 10 a tak to pasuje wszystko .A tu fotka modelu podczas budowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henryk S. Opublikowano 2 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2008 Mam plany z 1967r. RWD 5 bis,w skali 1:6 wydają mi się dosyć dokładne do zbudowania półmakiety. Mogę skopiować te plany i osiem stron opisu budowy tego modelu,jeżeli potrzebujesz to podaj wiadomość na pw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-==PEGAZ==- Opublikowano 5 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2008 Niestety ... dziś sprawdziłem i mam plany RWD-9 w skali 1:7. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kirow Opublikowano 5 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2008 Jakie silniki planujecie do napędu RWD ? Silnik 8-10 cm byłby chyba odpowiedni, ale czy zmieści się w wąskim kadłubie? Wystający tłumik trochę zepsuje sylwetkę. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 5 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2008 Rónież posiadam te plany - oryginały z w/w ksiązki. Jeśliby interesowałyby kogos z Warszawki to będę tam 10-12.X. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piciu Opublikowano 5 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2008 Witam! Ja mojego RWD buduję w skali 1:4. Niestety popełniłem błąd i nie sprawdziłem planów! Są strasznie rozjechane! Na szczęście udało mi się odratować wręgi ( nie wykonałem w nich wycięć pod podłużnice ). Skrzydła wykonuję od początku na innych profilach jak w planach ( zbliżone do oryginału ). Napęd OS FS 120 myślę że będzie ok. Pozdrawiam wszystkich miłośników polskich konstrukcji !!! :jupi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włodek Ulas Opublikowano 6 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2008 Mam 2 RWD5bis jeden rozpiętość 1700 lata na silniku 10cm(raduga )jest trochę za duży, ale jest to model na uwięzi.Drugi to rozpiętość 2000 i jest to rc,a silnik to OS 46Fx i jest wystarczający do realistycznych lotów.Myśle że Os120 to dużo za dużo.Będzie ciężki i za mocny ,powinien wystarczyć klasy 70 a z zapasem 90 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bruno266 Opublikowano 6 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2008 Mam 2 RWD5bis jeden rozpiętość 1700 lata na silniku 10cm(raduga )jest trochę za duży, ale jest to model na uwięzi.Drugi to rozpiętość 2000 i jest to rc,a silnik to OS 46Fx i jest wystarczający do realistycznych lotów.Myśle że Os120 to dużo za dużo.Będzie ciężki i za mocny ,powinien wystarczyć klasy 70 a z zapasem 90 Tak jak kolega napisał planuje umieścic w moim modelu silnik o poj ok 7,5 -8 ccm Nie planuje traktowac go jako akrobata a raczej jako bardziej lub mniej model redukcyjny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.