Skocz do zawartości

Problem z utrzymaniem wysokości na ALT HOLD w APM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Pisze do was z prośbą o pomoc. Posiadam drona w konfiguracji :

rama reptile 500 v3

4x emax 2216

4x regulator abc power 30a

apm 2.6

GPS ublox 6m + kompas

4x śmigła 10x4,5 carbon 

Akumulator GENS ACE LiPo BASHING 11,1V 5200mAh 40C

Telemetria

Aparatura Flysky i6x

Problem polega na tym, że dron w trybie ALT HOLD nie jest w stanie utrzymać wysokości, kiedy lecę w przód. Przeszukałem już cały internet i rozwiązania, które znalazłem nie pomogły. Zamieniałem kolejnością silniki, zamieniałem miejscami regulatory, dawałem gąbkę na barometr, zaklejałem apm taśmą przed słońcem, apm był na płytce antywibracyjnej i bez, wymieniłem APM na nowy ( na nowym to samo się dzieje), zmieniałem śmigła z plastikowych na karbonowe, zmieniłem baterię, przelutowałem wszystko od nowa, zmieniłem maksymalny kąt wychylenia, odpinałem i podpinałem telemetrię sprawdzając czy nie zakłóca, ustawiałem filtr barometru i dalej to samo. Mam nadzieje, że wymieniłem wszystko. Dron lata super, w momencie kiedy włączam ALT_Hold i chce lecieć do przodu, dron wogóle nie trzyma wysokości, po około 20-30 metrach spada z wysokości 10m do praktycznego zera, w tedy się ratuje włączając tryb zwykłej stabilizacji i wyprowadzam go ze spadania na bezpieczną wysokość. Próbowałem go naprawić już z 4 modelarzami ale ręce rozłożyli.

Nie jestem wszechwiedzący a bliżej mi chyba już do początkującego jak widzę co się dzieje wiec wszelkie uwagi miło widziane.

Błagam pomóżcie :)

Pozdrawiam

Opublikowano

Nie rozumiem - czy trzyma wysokość w altHold nie lecąc do przodu? Jaka wersja ArduCoptera?

Próbowałeś autotune z trybów najpierw altHold, a potem Loiter?

Jaka jest pozycja drążka gazu? Wiesz o tym że w altHold działa on inaczej niż w stabilize? 

Opublikowano

Dron nie trzyma wysokości lecąc w przód, jeśliś stoję w miejscu to jest nie najgorzej chociaż zdarza mu się opadać również stojąc w miejscu. 

Wersja arducoptera to 3.5.5 - najnowsza.

Próbowałem również robić autotune ale działa on tylko w althold, w loiter niestety wogole nie reaguje. Autotune wogóle się nie włącza w Loiter.

Jeśli chodzi o drążek gazu to jest w pozycji środkowej. Tak wiem na czym polegają różnice w trybach lotu.

Jak złożyłem drona i wsadziłem apm to przez pierwsze 2-3 dni było wszystko ok, później zaczęły dziać się problemy, dosłownie pomiędzy jednym naładowaniem a drugim. Nie było w tym czasie żadnego kreta.

Opublikowano

Ale czy zapisujesz wyniki autotune? Jest jakaś poprawa/zmiana?

Czy problem występuje także przy locie w bok i do tyłu? Jaka jest prędkość pozioma?

Dlaczego nie można włączyć autotune w loiter? Czy włączasz za pomocą kanału 7/8, czy przez przełączanie trybów lotu? Jeśli to drugie, to może wyłącza się loiter zanim włączy się AT?

Opublikowano

Tak zapisuje, i po poprawnie wykonanym autotune jest poprawa lotu. Dron jest stabilniejszy i nie oscyluje ale nie ma to wpływu na opadanie w althold, w sensie opada tak samo jak przed autotune.

Przy lotach w tył i w bok nie zauważyłem, żeby opadał ale muszę sprawdzić jeszcze na wieszczej odległości.

Na trybach lotu mam ustawione tylko, stabilize, althold oraz loter. Na przełącznicach ( ch7/8) mam ustawione RTL oraz Autotune. Telemetrie mam podłączoną do smartfona lub do laptopa. Jak włączam autotune na althold to wyskakuje komunikat o starcie atutune oraz o poprawnym jego zakończeniu. Jak włączam autotunena trybie loter to nic się nie pojawia, wogóle nie reaguje na włączenie autotune.

Opublikowano

Piszesz,że do swojego APM-a wgrałeś najnowszą wersję arducoptera.Dla APM-a przeznaczone są wersje do 3.2.1 .Wgraj tą wersję i powinno wszystko dobrze hulać. Autotune zgodnie z dokumentacją przeprowadza się w trybie Althold.Powodzenia

Opublikowano

Piszesz,że do swojego APM-a wgrałeś najnowszą wersję arducoptera.Dla APM-a przeznaczone są wersje do 3.2.1 .Wgraj tą wersję i powinno wszystko dobrze hulać. Autotune zgodnie z dokumentacją przeprowadza się w trybie Althold.Powodzenia

Jest już wgrana i nie ma potrzeby wgrywać ponownie.

Jaką wartość ma parametr thr mid ?

Jaką wartość ma  thr out w zawisie?

Opublikowano

Jeśli chodzi o THR_Mid to 500, niestety THR_out nie mogę znaleźć 

Rozumiem, że thr out jest w logach, będę musiał wykonać jutro test w alt hold i w tedy będę mógł podać.

Okazało się ze wersja arducoptera to 3.2.1, dzisiaj zrobiłem test alt hold ale nie na autotune wiec jak coś to mogę wrzucić logi.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

A czy  czasem ruch postępowy i pęd powietrza nie wytwarza dodatkowego "ciśnienia" w obudowie APM`a ?

• 4 tygodnie później...
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.