robloz Opublikowano 5 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2008 Jestem na etapie budowy P-51. Model o rozp. 120cm i przewidywanej wadze do lotu 800-1000g. Moje pytanie: czy przy tych parametrach klapy zdadzą egzamin ,czy je sobie darować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dj. Opublikowano 5 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2008 Witam, nie wiem czy akurat ten (P 51) model będzie poprawnie reagował na klapy, ja zastosowałem klapy w EG waga 750g- sprawdzały sie doskonale. Podobnie Twinstar II, model lubiący predkośc przy ladowaniu, wyposazony w klapy odpowiednio skonfigurowane ze sterem wysokości - dosłownie zachowuje sie jak park flyer, przy pewnej wprawie niemal da sie "złapać w rece" oczywiscie nie próbowałem tego, ale klapy spowalniają model naprawde mocno, a jednocześnie duża strzałka ugięcia profilu daje dużo wiekszy współczynnik sily nosnej przy małej predkości-to naprawdę działa. Wychylenia klap musisz dobrać doświadczalnie, tak przynajmniej ja to robiłem. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leda_g Opublikowano 5 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2008 Ja też w swoim modelu Cessny 182 http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=10123 zastosowałem klapolotki i okazało się to bardzo dobrym rozwiązaniem, bez tego lądowania były bardzo trudne. Ustawienia klap i mikser ze sterem wysokości dobierałem wielokrotnie nim doszłem do właściwych wielkości. Lądowanie bez klap było naprawdę bardzo szybkie, klapy pozwoliły na w miarę spokojne podejście do lądowania. Nie jest to czego bym oczekiwała, ale warto było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piejar Opublikowano 5 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2008 Z klapami. Ostatecznie możesz ich nie używać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 5 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2008 Dzięki wszystkim za szybką odpowiedz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.