robloz Posted October 5, 2008 Posted October 5, 2008 Jestem na etapie budowy P-51. Model o rozp. 120cm i przewidywanej wadze do lotu 800-1000g. Moje pytanie: czy przy tych parametrach klapy zdadzą egzamin ,czy je sobie darować?
Dj. Posted October 5, 2008 Posted October 5, 2008 Witam, nie wiem czy akurat ten (P 51) model będzie poprawnie reagował na klapy, ja zastosowałem klapy w EG waga 750g- sprawdzały sie doskonale. Podobnie Twinstar II, model lubiący predkośc przy ladowaniu, wyposazony w klapy odpowiednio skonfigurowane ze sterem wysokości - dosłownie zachowuje sie jak park flyer, przy pewnej wprawie niemal da sie "złapać w rece" oczywiscie nie próbowałem tego, ale klapy spowalniają model naprawde mocno, a jednocześnie duża strzałka ugięcia profilu daje dużo wiekszy współczynnik sily nosnej przy małej predkości-to naprawdę działa. Wychylenia klap musisz dobrać doświadczalnie, tak przynajmniej ja to robiłem. Pozdrawiam.
Leda_g Posted October 5, 2008 Posted October 5, 2008 Ja też w swoim modelu Cessny 182 http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=10123 zastosowałem klapolotki i okazało się to bardzo dobrym rozwiązaniem, bez tego lądowania były bardzo trudne. Ustawienia klap i mikser ze sterem wysokości dobierałem wielokrotnie nim doszłem do właściwych wielkości. Lądowanie bez klap było naprawdę bardzo szybkie, klapy pozwoliły na w miarę spokojne podejście do lądowania. Nie jest to czego bym oczekiwała, ale warto było.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.