Krzycho Opublikowano 3 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2018 Witam. Czy w zaznaczonym miejscu można gdzieś obserwować loty szybowców Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 3 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2018 Krzysiek, do tego masz specjalne mapy on-line, gdzie możesz śledzić aktywność lotniczą: DroneRadar. AUP na dziś AUP na jutro (AUP - plan użytkowania przestrzeni powietrznej) Przeczytaj dokładnie TEN temat. Myślę, że się przyda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzycho Opublikowano 3 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2018 Chodzi mi o o loty prawdziwych szybowców i ich lotniska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzycho Opublikowano 3 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2018 Czyli Bemowo i do sprawdzenia Dęblin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegor Opublikowano 3 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2018 Witam. Czy w zaznaczonym miejscu można gdzieś obserwować loty szybowców Krzychu weź sobie zarezerwuj dwa dni z nocą ( a noc nie wychodzi drogo - rodzinkę można zabrać bo na stoku bardzo dobrze słońce łapie ) jak wieje południe i dawaj tam ( w nocy nawet nosi tzw wyparowanie nocne ) będziesz tam wracał zaręczam . https://www.youtube.com/watch?v=VfqjsnhnIu4 Tam zaobserwujesz loty szybowców że bardziej z bliska Ci się nie uda. Nie widziałem na Kamionce nikogo komu by się nie podobało . Jak jest żagielek to są tak blisko przy górce: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzycho Opublikowano 3 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2018 Bezmiechowa? Marzy się ☺ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 3 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2018 Jeśli chodzi o szybowce to raczej lotniska aeroklubowe (tak jak pisze Marek), czyli aby je zobaczyć na mapach zaznaczasz podgląd stref ATZ - niekontrolowanych dla lotnisk aeroklubowych (inne strefy wyłącz, bo oczopląsów można doznać od ich mnogości). W obrysowanym przez ciebie obszarze nie ma takowych. Najbliższe aerokluby to: Warszawa-Babice - ATZ EPBC Radom-Piastów - ATZ EPRP Lublin-Radawiec - ATZ EPLR Strefy nieaktywne zaznaczone są linią przerywaną na DroneRadar (klikając na daną strefę "w dymku" przeczytasz więcej szczegółów o aktywności). Jeśli chcesz obejrzeć lotniska w określonej lokalizacji (ze szczegółami: fotki, filmy, strony internetowe, dane adresowe, np. telefon, żeby zadzwonić i zapytać np. o loty szybowcowe , które to dane pojawią się po lewej stronie jak klikniesz na samolocik na mapie obrazujący dane lotnisko/lądowisko) to uruchom mapę AUP (z linków, które zapodałem powyżej). Wyłącz wszystkie strefy (odznaczając po lewej wszystkie fistaszki) i zostaw tylko: Lotniska i lądowiska. Poniżej zrobiłem zrzut obszaru, które ciebie interesuje: Samolociki obrazują położenie lotnisk/lądowisk (klikając na samolocik dowiesz się wszystkiego o lotnisku, łacznie z fotkami, danymi teleadresowymi i ciekawym linkami). Jak widać jest tego sporo, choć w tym obszarze tylko trzy lotniska aeroklubowe (niebieskie), tak jak wyżej podałem. Jak widać powstaje coraz więcej zarejestrowanych lądowisk, bo gdzieś ULM-ami trzeba przecież lądować - niektóre całkiem fajne (można samolocik schować do hangaru i przekimać się w domku pilota ) np. lądowisko Wiśniew: ... więc jeśli nie szybowce, to może jakiego ULM-a szybciej przydybiesz. PS U mnie (niegdyś) często można było z miasta obserwować szybowce (z lotniska aeoroklubowego: Lublin-Radawiec), ale to w czasach przed CTR-EPLB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noker Opublikowano 4 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2018 Jeśli chodzi o szybowce to raczej lotniska aeroklubowe (tak jak pisze Marek), czyli aby je zobaczyć na mapach zaznaczasz podgląd stref ATZ - niekontrolowanych dla lotnisk aeroklubowych (inne strefy wyłącz, bo oczopląsów można doznać od ich mnogości). W obrysowanym przez ciebie obszarze nie ma takowych. Najbliższe aerokluby to: Warszawa-Babice - ATZ EPBC Radom-Piastów - ATZ EPRP Lublin-Radawiec - ATZ EPLR : W Dęblinie w tygodniu latają wojskowi a w weekendy aeroklub. Jak najbardziej lata się tu szybowcami. Ale musisz wcześniej się dowiedzieć o dokładne daty. Czasem na stronie aeroklubowej albo forum coś piszą i się umawiają na latanie. Kiedyś na zawodach makiet w Dęblinie były ostre loty szybowcowe. Wydziubane telefonem przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czajan Opublikowano 4 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2018 Jesłi chodzi o śledzenie szybowców to zobacz tutaj. http://glidertracker.de/ - to jest na "żywo" 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegor Opublikowano 4 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2018 Dokładniejsze info jakby Kolegę któregoś przywiało w te rejony z innej oddalonej części Polski: http://www.twojebieszczady.net/sor/szybowiska.php Na Kamionce też chyba ma być możliwość startu na północ ( podobno w realizacji ). Kierunek zachód i wschód odpada . Weremień i Żernica to prywatna inicjatywa i są tam loty widokowe. W Żernicy mają długą linę i sporo miejsca. W każdym razie holują na 1000m. Ale rekordziści są tu: https://dlapilota.pl/wiadomosci/dlapilota/rekord-swiata-holu-wyciagarkowego-na-szybowcu-pobity-w-bialej-podlaskiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 4 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2018 Jesłi chodzi o śledzenie szybowców to zobacz tutaj. http://glidertracker.de/ - to jest na "żywo" Grzegorz, ten "radar" nawet całkiem fajnie działa. Poniżej zrzut z dzisiejszego lotu szybowca (który przed chwilą śledziłem) w aeroklubie z Radomia: ... i ponowny lot (który nadal trwał jak robiłem zrzut z ekranu): Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czajan Opublikowano 4 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2018 Mam ten link do kolegów co latają tymi "dużymi szybowcami" Jeszcze nie wszystkie szybowce mają zainstalowany nadajnik. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 4 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2018 Widocznie dlatego u nas w kraju widać tak mało szybowców na glidertrackerze (szkoda gadać - jak zwykle: "sto lat za Zulusami" ). Dzisiaj jeszcze tylko w Lesznie (oprócz Radomia) jest widoczny sygnał z zaparkowanego aktualnie szybowca (może jeszcze będą latać): (nie nie będą przynajmniej teraz, bo sygnał zniknął) Natomiast na Flightradar24 widać, że przed chwilą wystartował z Radomia-Piastów SP-SLKK (prywatny użytkownik), czyli takie coś - Aerospool VT-9 Dynamic: PS Dzięki Grzegorz za linka do glidertrackera (dałem punkcik ). Już mam go w ulubionych. Następny ciekawy radar po flightradar24. "Chłopaki" zjedli obiad i zaczęli szaleć na całego pod Kielcami. Jak widać na zrzucie niektórzy trzymają się określonych miejsc, bo pewnie mają tam niezłe noszenia: ... a pod Kielcami już siedem szybowców w powietrzu (zawody jakieś?): Kręcą się w poszukiwaniu kominów, lecąc "na lidera". : Pod Kielcami w tej chwili lata między innymi ta piękna maszynka JS-1 21m: Niektóre z szybowców widać na Flightradar24, jak ten z powyższej fotki YU4467: Więc jak widzisz Krzysiek, gdybyś tam był, to już byłoby na co popatrzeć. Ten tracker może być ciekawym wyszukiwaczem szybowców w powietrzu (póki co darmowy - autor prosi tylko o wsparcie). Niektóre szybowce można podglądać również na Flightradar24. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegor Opublikowano 4 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2018 Kwalifikacje mają do mistrzostw http://www.aeroklub.kielce.pl/ . Od 11 do 20 maja będą Mistrzostwa Polski w Turbi koło Stalowej Woli też będzie sporo startów i lądowań https://zawody2018.aeroklubstalowowolski.pl/#/ . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 4 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2018 Kwalifikacje mają do mistrzostw http://www.aeroklub.kielce.pl/ . Od 11 do 20 maja będą Mistrzostwa Polski w Turbi koło Stalowej Woli też będzie sporo startów i lądowań https://zawody2018.aeroklubstalowowolski.pl/#/ . Grzegorz zgadza się - wydzieloną strefę dla tej imprezy można zobaczyć na DroneRadar (zaznaczając EA/ROL) EA (Exercise Area)/ROL (Rejony Ograniczeń Lotów) – dwie nazwy na te same strefy (nawet na mapach lotniczych są czasem jako EA a czasem jako ROL); są rezerwowane na konkretne okoliczności, w sytuacji gdy strefa EA/ROL aktywna – można prosić o zgodę na przelot, poza aktywnością – droga wolna; Kto nie będzie mógł pojechać, może śledzić on-line na GliderTracker i FlightRadar24 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzycho Opublikowano 4 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2018 Nawet nie wiedziałem że są takie strony. Temat wyczerpany dzięki ☺ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi