mac Opublikowano 26 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2018 Nie, Im mniejsze delta peak tym mniej powinny się grzać w ostatniej fazie. U siebie w ładowarce mogę nawet 0 (zero) ustawić. Zaproponowałem 5mV bo tak podaje producent w nocie katalogowej, a to jest dla mnie podstawa przy obsłudze akumulatorów. Może to kwestia samych ogniw albo oprogramowania ładowarki bo coś tu się nie zgadza. A ile mAh wchodzi przy ładowaniu rozładowanych wcześniej do 1V ogniw przy tych 0,5A i delta peak 4mV? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zipp Opublikowano 26 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2018 Ustawienia capacity cut-off nie ma wpływu na ilość ładowanej energi (jeśli nie ustawisz za mało, oczywiście) - to tylko zabezpieczenie, jeśli delta peek nie wykryje naładowana by nie przeładować... Zbyt mały prąd ładowania może zaburzyć prawidłowe wykrycie delta peek, jak ktoś już o tym zresztą napisał... Grzanie się ogniw sugeruje, że są przeładowywane - może po prostu nie mają tej pojemności która jest zadeklarowana na obudowie (podróbki?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinlota1977 Opublikowano 27 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2018 Weszło jakoś 2290...no i były gorące, ale rozładowywało się dosłownie chwilę i zaczęło ładować, bo w radiu już miałem 4,4V (4 ogniwa) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinlota1977 Opublikowano 28 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2018 I co myslisz...jest ok czy słabo weszło...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 28 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2018 Po mojemu to masz 2000 a nie 2500. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac Opublikowano 28 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2018 Jakbym miał w ręku te akumulatory to bym szybko je zdiagnozował co one warte i o co chodzi z tym grzaniem. Na przyszłość polecam Ci eneloopy 2000mAh. Większa żywotność, niższa cena ( około 30zł za 4 szt + przesyłka z allegro). Powerplanet sprzedawca jeśli dobrze pamiętam- kupowałem u niego różne ogniwa i zawsze były ok. Chociaż negatywy też ma jak przed chwilą sprawdziłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinlota1977 Opublikowano 29 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2018 Mam też takie w modelu 6v i podoba mi się że nie muszę często ładować... Na 15 lotów po 15 minut wystarcza spokojnie w moim piperek 2,7m. W małym piperek wcześniej jak miałem 2m to robiłem spokojnie 25 lotów po 15 minut...ale tam byly slabsze serwa i jedno mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinlota1977 Opublikowano 28 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2018 jaka jest róznica w enelopach BK-3HCDE jeśli ustawi się jeden cykl 0,5 A rozładowanie i 0,3 A ładowanie na 4mV a 5mV? Delta peak działa prze końcowej fazie rozładowania czy ładowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinlota1977 Opublikowano 29 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2018 może jednak ktoś coś pomoże... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zipp Opublikowano 29 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2018 Hmm, wydaje się że już wszystko zostało powiedziane.. niech będzie jeszcze raz kompendium: 0,3A prądu ładowania to raczej za mało i delta peak może nie zostać wykryty przez ładowarkę. Dałbym 1,5-2A przy ogniwie 2500mAh- najlepiej sprawdzić w datasheet producenta do danego ogniwa zalecane wartości. Delta peak występuje przy ładowaniu(w skrócie: gdy ogniwo jest naładowane występuje skok napięcia, który wykrywa ładowarka by zakończyć ładowanie), rozładowuje się do jakieś wartości napięcia..(0,8-0,9V/ogniwo, też najlepiej sprawdzić u źródła) delta peak ustawione na 4 czy 5mV nie powinno robić żadnej różnicy.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinlota1977 Opublikowano 30 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2018 hmm...w instrukcji jest napisane jakby odwrotnie ...Mozliwośc regulacji Delta peak dla pakietów niklowych z funkcja automatycznego odcięcia.Kiedy napięcie pakietu spadnie poniżej ustalonego progu,proces zostanie automatycznie przerwany... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zipp Opublikowano 30 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2018 hmm...w instrukcji jest napisane jakby odwrotnie ...Mozliwośc regulacji Delta peak dla pakietów niklowych z funkcja automatycznego odcięcia.Kiedy napięcie pakietu spadnie poniżej ustalonego progu,proces zostanie automatycznie przerwany... to się zgadza, popatrz na obrazek który dodałem..ten skok napięcia to właśnie moment 100% naładowania ogniwa.. I jeszcze jedna uwaga, gdy ładujesz kilka ogniw połączonych w szereg delta peak trzeba mnożyć w ustawieniach ładowarki, czyli przy 4 ogniwach delta peak 4x4-5mV=16-20mV, choć przy nieidealnie takich samych ogniwach może to powodować ponownie kłopoty z prawidłowym wykryciem wystąpienia delta peak...(delta peak w każdym może występować w innym momencie) ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinlota1977 Opublikowano 30 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2018 no to teraz mam juz totalny bajzel w głowie delta peak razy tyle ogniw co ładuje.....hmm....ładuje 5 szt czyli 6V to powinienem ustawic od 20 -25 mV...??? cos nie gra bo w ładowarce mam tylko do 15mV. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zipp Opublikowano 30 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2018 no to teraz mam juz totalny bajzel w głowie delta peak razy tyle ogniw co ładuje.....hmm....ładuje 5 szt czyli 6V to powinienem ustawic od 20 -25 mV...??? cos nie gra bo w ładowarce mam tylko do 15mV. tak, 4-5mV dotyczy jednego ogniwa, chyba, że z powodu różnych momentów osiągnięcia stanu naładowania przy ładowaniu ogniw szeregowo wyłapuje się delta peak z pierwszego naładowanego ogniwa... To, że masz w ładowarce delta peak ustawialne do 15mV(przy możliwości ładowania 5sztuk szeregowo) to właśnie by sugerowało.. Przykro mi ale nie używam NiMH już od kilkunastu lat, więc nie mam bieżącej praktyki z ładowaniem tych ogniw... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinlota1977 Opublikowano 30 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2018 ta ładowarka ma możliwosc ładowania do 15 ogniw wiec jak mam pomnożyc to razy np.5mV ,napisaleś ze 4 ogniwa to 16 -20mV a 5 ogniw 20-25mV wiec nie rozumiem ze co by pasowało.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zipp Opublikowano 30 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2018 Kolego, czy Ty czytasz posty na które odpowiadasz? Sugeruję byś jeszcze raz przeczytał #34, gdy będziesz miał dalej wątpliwości to przeczytaj jeszcze post #34. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinlota1977 Opublikowano 30 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2018 tak czytam i dalej nie rozumiem...sory,każesz mi mnożyc 4-5 mV na ogniwo i tak ustawiac ale sie nie da. To napisz mi proszę jak mam teraz ustawić co i na ile aby ładowac 6V Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zipp Opublikowano 30 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2018 Ehh, chyba to czytanie ze zrozumieniem to jednak nie do końca działa. Jesteś pewien, że czytasz #34 ? Przepis: Ustaw delta peak na 4mV prąd ładowania na 1A i zrób próbę ładowania. Ogniwa pod koniec ładowania nie powinny być bardzo gorące, bo to sugeruje ich przeładowanie. Jeśli uda się naładować je na 1900mAh, to moim zdaniem jest OK Napisz gdzie kupiłeś te ogniwa. To, że nie da się ich naładować wystarczająco może sugerować, że to podróbki. Eneloopy są niestety często podrabiane: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinlota1977 Opublikowano 30 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2018 kupiłem w P.H.U Bratex i mam czarne min.2500mAh czemu mam TERAZ ustawić 4mV skoro mam pomnożyć te 6V (5szt razy te 4-5mV o których wspomniałeś) czyli powinienem ustawić 20 lub 25 mV i tego nie rozumiem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zipp Opublikowano 30 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2018 Ogniwa wyglądają ok. Możesz mi wskazać, w który poście (#numer) piszę o ustawieniu 20 lub 25mV ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi