Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Latałem dziś edgem z hobby king , powygłupiałem się i fajnie było , ale przyszedł czas że akumulator powinien się kończyć , ale nim odetnie mi moc postanowiłem jeszcze polatać w koło na plecach.

Latałem i latałem i akumulator nie padał , w końcu myślę siadam i zmieniam akumulator, ale do wylądowania potrzebowałem poderwać model z 2 metry , no to pociągnąłem wysokość kompletnie zapominając że latam w locie odwróconym , latał tuż nad ziemią nie było kiedy oddać wysokości więc pierdyknął i jest do naprawy.

Straty malutkie pękło dwie wręgi na wysokości garba i to raczej tyle strat.

Jest to model konstrukcyjny wręgi będzie łatwo naprawić, ale pokryty jest pianką epp, no i aby mieć wygodny dostęp do wręg odciąłem sporą część poszycia brzucha , ciąłem w miejscu klejenia fabrycznego.

I tu pytanie chińczycy kleili piankę jakimś fajnym klejem, jest kompletnie nie widoczny bo jest przezroczysty, ale ma też fajną konsystencję, w dotyku jest jak miękka guma przez co przyjemnie się go tnie .

Cyjak jest twardy jak deska i kruchy , czy ktoś wie jaki klej dobrze sklei piankę epp, w miarę szybko schnie i po wyschnięciu jest miękki?

Opublikowano

To może być klej polimerowy. Taki zwykły Dragono podobny. Kiedyś w HK kupiłem butelkę foam glue myśląc że to ichniejszy jakiś złoty specyfik a to był zwykły polimerowy o czasie schnięcia 24 godz :)

Tzn. 24 godz to czas pełnego schnięcia. Jest to klej kontaktowy i po czasie wstępnego wierzenia rozpuszczalnika łapie juz od pierwszego kontaktu. Tak złapany element właściwie nadaje się do dalszej pracy ale da się go siła oderwać i pełna wytrzymałość uzyskiwana jest właśnie po 24 godz po całkowitym odparowaniu rozpuszczalnika.

Opublikowano

Cześć. Do klejenia modeli z epp używam przeważnie Pattex Universal Classic. Jest to klej kontaktowy, po nałożeniu na klejone elementy i odparowaniu rozpuszczalnika łapie od razu więc trzeba kleić dokładnie, bo na poprawki raczej nie ma szansy. Jest elastyczny, ma taką beżową barwę, do dostania w marketach budowlanych ok. 6zł za tubkę 50ml, nie nadaje się do depronu i styropianu bo je rozpuszcza. Podobnie jak klej który opisywał Przemek pełną wytrzymałość uzyskuje po paru godzinach, jak rozpuszczalnik odparuje całkowicie.

Opublikowano

Tez dobry. Przypomina klej uhu Por. Z tym ze por zawsze zostaje taki jakby nizaschniety. A polimerowy jest na denaturacie dzięki czemu jest bezpieczny dla styropianu.

Opublikowano

Dzięki ogromne.

Kupię obydwa i wypróbuję , co prawda nie pisałem ale właśnie chodziło mi o klej kontaktowy, skoro propozycja i Przemka i Krzysztofa to sa kleje kontaktowe to juz jest dobrze, a kolor to bez znaczenia, bo to jest model do ćwiczeń a nie do przyglądania się na niego, i znając życie jeszcze nie raz będzie łatany :).

I dobrze wiedzieć czym kleić prócz cyjaka , bo CA sklei ale jak by się przyszło kiedyś przeciąć skalpelem spoinę , to już robi sie kłopot , i stąd pytanie bo chinski klej ciął się prawie  tak samo łatwo jak pianka.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.