Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zbudowalem swoją pierwszą łódkę zanętową i teraz chcialbym wyposażyć ją w sondę. Spodobal mi się deeper ktory łączy się z telefonem po Wifi. Stabilny zasieg wynosi ok 70m. Wiem ze jest możliwość zwiększenia zasiegu nawet do 400m bez ingerencji w sondę. Czy ktoś z forumowiczów wie co jest potrzebne żeby zwiększyć zasieg? Szukałem z Internecie cos w stylu repeatera lecz nic nie mogę znaleźć. Byłbym wdzięczny za pomoc.

Opublikowano

Tylko w tym na papierze jest zasieg 150m wiec realnie pewnie bedzie mniejszy. A cos z wiekszym zasiegiem? Chodzi mi o 300m zasiegu stabilnego

Opublikowano

A gdyby kupić router z repeaterem oraz długą anteną i dać go na brzegu? Deeper zamontowany w łódce będzie dawał te ok 70m  a resztę będzie zwiększał router. Zasilanie z 230 można przerobić wpinając się przed trafo w routerze. Czy takie coś by działało? Domowe routery chyba mają większe zasięgi

Opublikowano

Jest fajny router który mogę polecić "Airlive N.Power" ustawiasz go na stany USA i masz nadajnik o mocy 1W  :D sprawdzone

Model Airlive AP60 który teraz używam ma 800mW pełnej mocy na wyjściu.

Oba zasilasz z 12v np. akumulator żelowy

Opublikowano

Tak tylko zapominacie o jednej rzeczy - komunikacja WIFI wymaga stabilnej łaczności w dwie strony - co z tego, że dacie na brzegu mocny router jak sonda i tak nie da rady wysłać na tak dużą odległość? Lepiej się pobawić w montaż lepszych anten.

Opublikowano

antena kierunkowa w N power na brzegu + antena dookolna w łódce i na 500m spokojnie to poleci. a jak chcesz więcej to 2xN.power przy zestawowych antenach dadzą ci spokojnie 2km łącze.

Opublikowano

Tak tylko zapominacie o jednej rzeczy - komunikacja WIFI wymaga stabilnej łaczności w dwie strony - co z tego, że dacie na brzegu mocny router jak sonda i tak nie da rady wysłać na tak dużą odległość? Lepiej się pobawić w montaż lepszych anten.

Tylko w czym te anteny montować? Deeper jest kulką która jest zanurzona do połowy w wodzie a antena jest wbudowana w środku

Opublikowano

Router który jest na łódce ustawiasz jako repeater (odbiera sygnał z kuli i przekazuje dalej). Ten na brzegu odbiera sygnał z repeatera i przekazuje do urządzenia docelowego.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.