Matijus Posted May 27, 2018 Share Posted May 27, 2018 Witam. Zaczeło mnie zastanawiać o co chodzi z tym Servos freq. Znalazłem że serwo analogowe potrzebuje 50mhz? A cyfrowe (digital) trzeba ustawić na 60? (możliwość ustawiania od 50-60 tylko na aparaturze) Czy dobrze to rozumiem? Czy w ogóle będzie jakaś różnica z tym jeśli mam np serwa digital a ustawione na aparaturze jest 50? Kompletnie tego nie kumam zabardzo, Prosił bym o wytłumaczenie "łopatologiczne" Ps. Na aparaturze mogę ustawić od 50 do 400. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maxiiii Posted May 27, 2018 Share Posted May 27, 2018 Trochę inaczej. Zwykłe serwo (analogowe) zawsze będzie działać z częstotliwością odświeżania 50 Hz (nie MHz). Prawdziwe cyfrowe można zaprogramowywać, serwo pseudo cyfrowe sterowane jest jak analogowe ale może być odświeżane więcej razy niż analogowe. Serwa analogowe i pseudo cyfrowe mają górną granicę odświerzania zależną od firmy, ceny i plam na słońcu. Najzwyklejsze metalowe serwo MD90s za 2$ "wytrzymuje" 125 hz. Przy 250 szarpie. Możesz sobie to sprawdzić zmieniając ten parametr w aparaturze. Poznasz możliwości swojego serwa. Zazwyczaj wartości większe niż 50Hz nie są do niczego potrzebne, najwyżej do jakiś specjalnych zastosowań lub chwalenia się przed kolegami modelarzami. Prościej już się nie dało. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Matijus Posted May 27, 2018 Author Share Posted May 27, 2018 Ok i pytanie nr 2. Czy jak mam 4 serwa cyfrowe i jedno analogowe w modelu czy zmiana tej częstotliwości może uszkodzić te analogowe? Zrozumiałem że jak bym ustawił wyżej to analog i tak i tak będzie pracować na swojej częstotliwości tak? Link to comment Share on other sites More sharing options...
maxiiii Posted May 27, 2018 Share Posted May 27, 2018 To nie serwo wybiera częstotliwość a w twoim wypadku twoja aparatura. Zwiększoną częstotliwością nie można uszkodzić serwa. Najwyżej nie będzie pracować prawidłowo. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Matijus Posted May 27, 2018 Author Share Posted May 27, 2018 I wszystko już wiem dziękuje bardzo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts