Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W zeszłym roku straciłem na zawodach ACES dwa modele wwII i aby wystartować w tym roku bitwie o wawel 2018, musiałem się zabrać do pracy :-)

Zawody coraz bliżej a do latania mam same esiaki.

Od pewnego czasu miałem czeski zestaw do budowy modelu IŁ-2 i wykorzystując zebrane szczątki mojego wcześniejszego ił-a, postanowiłem składać nową wersję tego modelu.

Z tego co znajduje się w pudełku bardzo szybko powstaje rasowy model ACES wwII 1;12

1.jpg

2.jpg

9.jpg

Czeski zestaw różni się od polskiej kopii dość znacznie .... jakość wykonania kadłuba nie budzi zastrzeżeń, wyraźne linie podziału blach, oddzielna tłoczona kabina, skrzydła mają już końcówki i znacznie bardziej przypominają oryginał a osłona silnika jest oddzielnie co ułatwia montaż silnika na osadzonej już w kadłubie wrędze.

Jedyne co wymaga korekty to kąt wzniosu skrzydeł, moim zdaniem zbyt duzy i dość zaskakujące jest też porównanie statecznika poziomego z polskiego i czeskiego zestawu

3.jpg

Waga kadłuba to 199g, waga skrzydła 294g a osłona waży 21g ..... niestety w czasie budowy waga rośnie, zwłaszcza, że wykorzystałem statecznik poziomy z poprzedniego modelu. Sformatowałem go nieco zbliżając wielkością do czeskiej kształtki. Wykorzystałem też serwo i popychacz na SW, serwa lotek i troszkę galanterii a po trzech wieczorach model nadaje się już do malowania.

5.jpg

19.jpg

16.jpg

mając teraz gotowe dwa różne skrzydła bardzo jestem ciekaw ich porównania w locie.

ms

• Lubię to 1
Opublikowano

Model lata wysoko i daleko :lol: nic nie widać na filmie ha ha ha... może jakaś kamerka na pokładzie i kilka ujęć pokleić z samolotu widoki???

Druga sprawa jak już się czepiam szczegółów ha ha... jak to jest z lądowaniem hektar dalej niż się stoi??? model cały? Poszedł w trawę jak myszołów zwyczajny za myszą polną ha ha ha...

Opublikowano

Polecam opcje HD

Lądowanie około 10 metrów od miejsca pilotowania, starałem się latać możliwie blisko i nisko aby cokolwiek było widać na filmie ... i moim zdaniem widać :(

Niestety filmowanie telefonem który ma szerokokątny obiektyw sprawia wrażenie, że model gdzieś w chmurach daleko a to wszystko w zasięgu ręki się dzieje .... dokument jednak jest, model lata i to całkiem fajnie a kolejne filmy, może będą bardziej zaawansowane technicznie B)

ms

• Lubię to 1
Opublikowano

Kolega Michał się rozmarzył ;) widoki terenu dostępne są na Google maps a model to kombat, więc lata na bezpiecznej wysokości. To oblot nowego modelu, więc trzeba sprawdzić jak lata i reaguje na stery. Polecam samodzielne loty, aby sprawdzić jak się ma niespodziewanie zakończona akcja w powietrzu do lądowania do nogi :lol: Na szczęście pole do lądowania wyznaczone na zawodach daje dużą szansę na zakończenie misji bojowej w bazie.

PS. ESĄ lądowania są bardziej precyzyjne, pianka szybciej wytraca prędkość.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.