Skocz do zawartości

Wrocław i okolice - Modele Giganty od 2m w górę.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kiedyś już to robiłem, ale zrobiłem rozeznanie jeszcze raz.

Mirosławice są w strefie ATZ bazując na mapie:

http://www.amc.pansa.pl/strefy_amc_nowe.php?nr=7126

Formalnie mają status lądowiska (dzięki Robert).

Przedzwoniłem też dzisiaj do Aeroklubu Dolnośląskiego (oficjalnego nadzorcy terenu) z pytaniem o formalności związane z lataniem modelami na tym terenie (pytałem konkretnie o ten wykoszony prostokąt w północnej części).

Wnioski z rozmowy: nie ma konieczności zgłaszać i jeśli nic się nie dzieje (w sensie imprezy jakieś itp.) można spokojnie latać. Byle nie jeździć samochodem po płycie lotniska (dojechać od północy do prostokąta można dwoma dojazdami - jeden bardziej od wschodu - bardziej przyjemny, drugi bardziej od północy - mniej przyjemny)

... ale ... 

starają się o status lotniska i za około miesiąc najprawdopodobniej będą mieli status lotniska i wtedy zgłaszanie wszystkich lotów będzie formalnie wymagane.

PS. Kolego cZyNo: pohamuj się proszę na przyszłość i nie obrażaj zanim nie zweryfikujesz stanu faktycznego.

• Lubię to 1
Opublikowano

Zawsze się znajdzie jakiś cwaniak społeczniak z tego co widzę który nakręci awanturę i dla którego inni to np. "sieroty" bo mają swoje przekonania. Dla mnie to takie typowe pokolenie tych ludzi co to siedzą w oknie całymi dniami i w jednej ręce trzymają lornetkę a w drugiej telefon z wykręconym numerem 997. Brak słów...

Miłego dnia życzę.

Opublikowano

Zawsze się znajdzie jakiś cwaniak społeczniak z tego co widzę który nakręci awanturę i dla którego inni to np. "sieroty" bo mają swoje przekonania. Dla mnie to takie typowe pokolenie tych ludzi co to siedzą w oknie całymi dniami i w jednej ręce trzymają lornetkę a w drugiej telefon z wykręconym numerem 997. Brak słów...

Miłego dnia życzę.

Ależ oczywiście, natychmiast tak zrobię. Mało tego już 2x tak zrobiłem i będę tak robił jak tylko się nadarzy okazja. Mało tego, jestem z tego powodu bardzo dumny i jeszcze więcej powiem, strąciłem onegdaj latający model z czego jestem najbardziej dumny. 

A co, taki jestem. 

Opublikowano

Konrad, ale to chyba nie do Ciebie było...Choć mi także onegdaj przydarzyło się wzywać policję nad wodę. Teraz wożę solidną pałę na pijanych moczykijów. Sprawdza się idealnie w celu samoobrony oczywiście. Jak widzą to wymiękają
A ja sobie dzisiaj na Kożuchowskiej popływałem do bólu. Nie musiałem informować wieży, ani nikogo innego.
Przyjechaliśmy, wyjęliśmy sprzęt i pływaliśmy prawie do teraz, bo dopiero co wróciłem.
I nikt nie miał prawa podskoczyć, bo na Kożuchowskiej rządzą modelarze.

A tak poza tym w tym miejscu jest całkiem sporo miejsca do latania. I wg mnie nawet duże, albo nawet bardzo duże modele też sobie polatają.
Jest dojazd, jest miejsce.Nie ma wieży, nie ma strefy, można startować z wody i na upartego nawet dostęp do prądu też się znajdzie, choć potrzeba długiego kabla...
https://www.google.pl/maps/place/%22Stanica%22+Harcerski+O%C5%9Brodek+Wodny/@51.0971776,17.0903962,206m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x470fc2a6b192b0cd:0x48f83e410c8be64a!8m2!3d51.0983645!4d17.0916199

Myślę,że tam da się i polatać i popływać.
A.C.

Opublikowano

Andrzej wiem, że nie do mnie to było, ale kolega chyba miał jakąś pomroczność jasną jak to pisał.

Z tego co napisał można wywnioskować, że lata gdzie chce, kiedy chce i jak chce, nie zważając na nic i ma do tego jeszcze pretensje do ludzi, którzy donoszą na policję, że lata tam gdzie nie wolno.

Właśnie dla tego napisałem, że ja takich ludzi zwalczałem, zwalczam i będę zwalczał z całą stanowczością.

We Wrocku i okolicy jest tyle miejsca, że można sobie znaleźć takie miejsce żeby nikomu i niczemu nie przeszkadzać.

Andrzej ja jako dziecko i młodzieniec uczęszczałem do Harcerskiego Ośrodka Wodnego gdzieś w okolicach Niskich Łąk i być może właśnie do tego co podałeś. Niestety minęło już ponad 40 lat i dokładnie nie pamiętam.

Swoje marzenia o pływaniu na jachtach zrealizowałem dopiero poprzez syna. :)  :P

Opublikowano

Ja właśnie latam w Drogoszowicach. Sorki że bez pytania i uprzedzenia☺ będzie ktoś? Bo nudno samemu☺

• 1 miesiąc temu...
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.