lukwisz.pl Opublikowano 13 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2008 Siedzę sobie i usiłuje rozgryźć ten program i ugrzązłem na jednej rzeczy. Mianowicie jak narysować krzywą przechodzącą przez kilka punktów? Próbowałem Polyline ale nie wiem jak ją zmusic by się "zaokrągliła" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tikicaca Opublikowano 13 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2008 nie mam w tej chwili acada, ale sprobuj poszukac opcji o nazwie spline. Tak sie nazywa krzywa przechodzaca przez punkty w podobnym oprogramowaniu. Spline powinien interpolowac krzywa danego rzedu miedzy wybranymi punktami z pewnym przyblizeniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukwisz.pl Opublikowano 13 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2008 jest tylko PLINE, jak klikam to pojawia się tak: PolyLine second point(Ctrl+A) arc/line toggle: : do wpisania współrzędnych wszelkie naciskanie ctrl+a czy coś nie działa jak klikam/wpisuję pinkt to rysuje linię prostą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacqubes Opublikowano 13 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2008 Funkcja PolyLine, tak jak sam napisałeś definiuje tylko łuk lub linię. To o co Tobie chodzi (połączenie kilku punktów - lub ich obranie bezpośrednio,podczas użycia funkcji, za pomocą krzywej) to funkcja splajn, tak jak napisał Łukasz. Ten cały A9CAD, jest jednak darmowym programem, posiadającym bardzo mało funkcji i jak się okazuje nie jest wyposażony w tę funkcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukwisz.pl Opublikowano 13 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2008 a jest jakis darmowy program co to umie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alansiu123 Opublikowano 13 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2008 No jasne że jest, np. Solid Edge, ogółem jest to płatny program ale można pobrać jeso bezpłatną wersję wyłącznie z modułem do rysowania 2D, możesz go pobrać na tej stronie: http://www.plm.automation.siemens.com/en_us/products/velocity/solidedge/free2d/index.shtml . Wybierasz I'm a new user and want Solid Edge 2D Drafting for FREE potem rejestrujesz się, pobierasz program, musisz jeszcze pobrać licencyje, czyli w kroku 1 wybierasz I need to update my Solid Edge 2D Drafting license for FREE i pobierasz plik licencyjny, który wskazujesz przy instalacii. A później cieszysz się że masz świetny, darmowy programik CAD. P.S. Gdzieś na stronie któregoś z dystrybutorów można pobrać spolszczenie do tego programu, jak znajdę to podam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacqubes Opublikowano 13 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2008 http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=1042&progeCAD+2008+Smart! Tutaj znalazłem jakiś pierwszy lepszy. Piszą, że zrobiony na podstawie Intellicada, czyli powinien być dobry. EDIT; TEN PROGRAM MA NA PEWNO SPLAJN, BO WIDZĘ PO IKONIE NA SS'IE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alansiu123 Opublikowano 13 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2008 Znalazłem spolszczenie, jest ono na stronie: http://www.gmsystem.pl/pliki_se.php , aby móc pobrać trzeba się dodać na listę subskrypcyjną podając swój e-mail, potrzebny plik to SE V20 PL ten, który ma ok 51 mb. :? Solid Edge wydaje mi się lepszy ponieważ według mnie jest bardziej przyjazny dla użytkownika i chyba prostszy w obsłudze ale posiada wszystkie potrzebne funkcje, a poza tym ZwCAD jest wersją trialową ale to wszystko to tylko moje zdanie. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekr Opublikowano 14 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2008 Ja używam ZwCAD 2008 Professional w wersji trial, jest po polsku, ma podobny iterfejs do autocada. W wersji trial wydruki są z znakiem wodnym że to zwcad. Jest tam funkcja splajn i obsługa podobna do autocada, trochę porąbane jest menu wydruków. mankamentem ZWcada jest z brak predefiniowanych skrutów poleceń po polsku, do polskich poleceń są skruty z wersji angielskiej. Oczywiście jeśli ktoś zaczyna rysowanie w CAD-zie to nie wiem czy nie lepsze rozwiązanie to SolidEdge - ale tu podejście do rysunku jest odmienne nniż w AutoCad-zie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 15 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2008 Przyłączę się do tematu. Jak w A9CAD zmienić jednostki, tak żeby rysować od razu np. w cm? Bo domyślnie to są chyba piksele. Z pomocy technicznej nic nie mogę wyczytać. :cry: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 15 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2008 a nie mm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawek_9000 Opublikowano 15 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2008 Przyłączę się do tematu. Jak w A9CAD zmienić jednostki, tak żeby rysować od razu np. w cm? Bo domyślnie to są chyba piksele. Z pomocy technicznej nic nie mogę wyczytać. :cry: pisałem w dziale "różne" o obsłudze ZWCAD także o jednostkach pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukwisz.pl Opublikowano 17 Listopada 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2008 Czy ma ktoś z Was instalkę Solid'a? bo mam chwile chcę sciągnąc a tu strona nie działa:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 17 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2008 Przyłączę się do tematu. Jak w A9CAD zmienić jednostki, tak żeby rysować od razu np. w cm? Bo domyślnie to są chyba piksele. Z pomocy technicznej nic nie mogę wyczytać. :cry: Narzędzia/ Opcje/ Parametry użytkownika/ wybierasz zamiast Milimetry to co Ci pasuje. Czyli rysując na ekranie rysujesz w skali 1:1 czyli prosta o długości 10 jednostek będzie po wydruku w 1:1 miała 10cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.