Skocz do zawartości

F-35

dydek123

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chciałbym stworzyć samolot f-35 thunderbolt. Na amerykańskich forach i filmikach widziałem takie modele, co oznacza ze wykonanie go jest możliwe :) Nie wiem od czego zacząć. Bardzo proszę o pomoc. Interesuje mnie to z skąd można wsiąść jego plany budowy albo jak mam sam sobie je wyrysować i na czym polega tworzenie takiego modelu rc .

Z góry dziękuje za pomoc

Opublikowano

O ile wiem, to F-35 ma nazwę Lightning II, a Thunderbolt to A-10, więc sprecyzuj o który samolot chodzi. Czy ew. lotniskowiec do tego planujesz?

Teraz poważenie: i jeden, i drugi nie nadają się jako pierwszy model. Zapraszam do uważnej lektury niniejszego działu, dowiesz się od czego warto zacząć. Jak będziesz miał jakieś wątpliwości, to pytaj - na pewno pomożemy.

Opublikowano
Witam

Chciałbym stworzyć samolot f-35 thunderbolt. Na amerykańskich forach i filmikach widziałem takie modele, co oznacza ze wykonanie go jest możliwe :) Nie wiem od czego zacząć. Bardzo proszę o pomoc. Interesuje mnie to z skąd można wsiąść jego plany budowy albo jak mam sam sobie je wyrysować i na czym polega tworzenie takiego modelu rc .

Z góry dziękuje za pomoc

Ja widziałem na filmikach Promy Kosmiczne, co oznacza, że zbudowanie czegoś takiego jest możliwe... Co niestety nie oznacza, że możliwe dla mnie w przydomowym garażu. :wink:

Jak zasugerował przed chwilą kolega Ładziak, przed tobą zaledwie szczyt góry lodowej.

Na początek trzeba się nauczyć latać, bo model latający RC to nie samochodzik z marketu, który co najwyżej puknie w krzesło, albo się zatrzyma na podłodze.

Przęciętny model, waży tyle co mały młotek i porusza się ze sporą prędkością. Jak masz odrobinę wyobraźni to już wiesz, co się może stać jak nie zapanujesz nad modelem (o szkodach w samym modelu nie mówiąc).

Na początek dobrze jest kupić jakiś model treningowego górnopłata (motoszybowca) z napędem elektrycznym typu RTF - czyli gotowy do lotu. Z aparaturą i wszystkim co trzeba w pudełku.

Np. Sky Lady, Easy Glider, Nemo itp.

Potem, wyjmujesz z pudełka aparaturę, a model chowasz głęboko pod szafę. Aparturę podłączasz do komputera i ściągasz np. dramowego FMS-a czyli symulator modelu RC.

Wykorzystując aparaturę jako Joystick, uczysz się przez zimę latać. Jak do wiosny nauczysz się na komputerze latać bez rozbijania się, z prawidłowym lądowaniem - jest szansa, że jako tako poradzisz sobie z prawdziwym modelem.

W międzyczasie zacznij interesować się budową modeli RC.

Na początek całkiem ciekawe będą modele Depronowe - tu polecam stronę naszego kolegi Motylastego: "Baterflajowy Świat": http://www.tbm.lasowice.net/

oraz zaprzyjaźnionej spec grupy bojowej: http://www.debile.internetdsl.pl/news.php

Modele takie są tanie, łatwe do wykonania i przygotowują do budowy bardziej zaawansowanych modeli.

Opublikowano
Czy ew. lotniskowiec do tego planujesz?
Wybaczcie, że nie wniosę nic nowego do tematu, ale...

Hehehehehhehehheheheheh ehehehehehhe ehehehhehehehhehehhehe ;)

A teraz czas na offtopic ;) :

Jako że zdania należy z wielkich liter startować, śmianie się rozpoczynam z dużej litery, mam nadzieje że nikomu to nie przeszkadza ;)

Opublikowano

Ja heheheheh nie nazwałbym zdaniem ale mnie to nie przeszkadza i jak możecie to nie zbaczajmy już z tematu bo krawaciki polecą.... Ja osobiście nie wiem gdzie dostać plany owego modelu.

Opublikowano

Ja nie nazwałbym tego niedorzecznością. To się nazywa Think Big ! Każdy z nas marzył kiedyś o zdalnie sterowanym modelu tego czy owego - tak to się właśnie zaczyna.

W hobbycity.com był kiedyś model Lightninga II

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
a z skąd wy plany samolotów bierzecie ? Macie strony jakies, z gazet czy sami rysujecie i wyliczacie ?

Zaglądamy do działu PLANY nieco niżej i częstujemy się setkami linków, postów i stron jakie tam są zapodane. :wink:

Czasem rysujemy, czasem kupujemy, czasem z gazet. Jak to mówią - każdy śmieć się nada. Przy odrobinie samozaparcia można stworzyć plany na podstawie zdjęć i rysunków.

Np. z takiej pożytecznej stronki.

http://www.airliners.net/

(Ale trafiłem... Na pierwszym planie, jako Photographers' Choice - Iskierka z biało-czerwoną kratką i nr bocznym 1232 :mrgreen: )

Wystarczy wpisać w szukałkę typ maszyny latającej lub nawet znaki rozpoznawcze konkretnej maszyny. Np F-35. Jeśli jest w bazie danych - możesz obejrzeć zdjęcia.

F-35

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.