ssuchy Opublikowano 10 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2018 Fajnie wygląda ten skrzydełkowy "kwartet" w skali mini. Widać Michał, że masz doświadczenie! Cały czas zajmowałeś się modelarstwem, czy wróciłeś po latach do hobby? Wątek (jak i pozostałe w dziale maluchów) śledzę uważnie, choć wiele nie napiszę, gdyż makietowanie dla mnie to totalna bajka. Może się kiedyś odważę, jak już uruchomię moją modelarnię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 10 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2018 Dzieki! Niestety mialem przerwę dosyć długą Doswiadczenia nie mam ale podpatruję gdzie się da. Z twoich postów widzę ze chyba podobne księgi czytane są pzdr. M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 11 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2018 Dobry wieczor, Ponieważ prawidlowa geometria przekroju kadluba zdeterminuje w duzym stopniu prawidlowy uklad płatów (wewnetrzne zastrzaly łaczace platy bedą przylegac do boków kadłuba) postanowiłem stestować moją cierpliwość i spędziwszy kilka godzin na spasowywaniu wszystkich listeweczek przygotowałem boki kadłuba do montażu. Przy takim tempie pracy to nie wiem czy do 11 listopada zdążę! cdn Pzdr. M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 11 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2018 Powiem Ci, że bardziej teraz lubie zagladać na mikrusy niż na makiety na forum, szkoda, że tak mało sie tu dzieje. Rajaner, Suchy, Jędrek już się wypalili???? wiec musisz dokładać do pieca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssuchy Opublikowano 11 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2018 Patryk, ty prowokatorze , ale ja jeszcze na dobrą sprawę nawet nie zacząłem tak na całego, więc mnie nie przekreślaj póki co , zwłaszcza, że po chwilowym rozglądaniu się w tematyce modelarskiej na różnych forach, właśnie latające "maluchy" RC sobie upatrzyłem do zabawy na stare lata (w połączeniu z własnej konstrukcji elektroniką) i na tym będę się koncentrował (plus szybki model pływający, od czasu do czasu). Teraz, kiedy po wieeelu latach powróciłem do hobby (chyba całkiem podobnie jak Michał) dopiero "zwieram szyki" i przygotowuję się do działania. Aktualnie urządzam swoją stacjonarną modelarnię, gdzie będę W KOŃCU mógł sobie spokojnie majstrować, bez konieczności ciągłego składania/rozkładania klamotów, co jest niezwykle upierdliwe! Co prawda mam kompaktową pracownię elektroniczną w mieszkaniu własnego projektu i wykonania (nawet z możliwością robienia "lekkich" prac mechanicznych), o której jakiś czas temu pisałem TUTAJ , ale ze śmierdzącymi farbami/lakierami/żywicami, czy elektronarzędziami poszaleć się tu nie da z oczywistych względów. Więc teraz dla mnie priorytetem jest urządzenie modelarni w stosownym miejscu (stąd przerwa w moich tematach). PS Jędrek i Rajaner to Modelarze "całą gębą", zajrzyj Patryk do ich hangarów. Pewnie nieraz jeszcze tu wpadną, dla odpoczynku od większych modeli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 12 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2018 Nikt tu się jeszcze nie wypalił . Coś tam będziemy "majstrować". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
safari28 Opublikowano 12 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2018 Ja tez niedługo rzucę nowe wyzwanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 12 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2018 No to super się nowy sezon zapowiada! W międzczasie kadlub sie wreszcie przestrzenny zrobil. Troszeczkę go musiałem tylko kowadełkiem naprostować ale na razie symetrię trzyma. Pzdr. m Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 12 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2018 Cieszy mnie to niezmiernie,że będzie niedlugo można coś poglądać, no sam bym cos jeszcze zbudował , ale czas nie jest z gumy. Ten kadłub to jakiś szeroki, myślisz sie zmieścić w 100g? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 12 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2018 Zaiste troche gruby. Na planie są male niekonsekwencje w grubosci w zaleznosci od rzutu ale odchylenia nie sa duze ok 1 mm po kazdym z boków xatem nie będę juz planu poprawial. Mam nadzieję ze po dodaniu oprofilowania góry kadłuba jakoś optycznie schudnie. Z wagą to jak zwykle zagadka ale o ile pamiętam wdzystkie elektryczne bebechy beda mialy ca 30gramów zatem szansa jest, ale nie jestem jakoś do progu 100 g przyspawany (mam nadzieję ze mi tego za zle nikt nie poczyta) i myslę ze silniczek uniesie tez troche więcej (no w koncu tych skrzydel masa jest!). Pzdr. M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 13 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2018 Dobry wieczor, Walki z kadlubem cd. Jest parę detali do poprawy ale geometria wydaje sie byc ok. No i calosc lącxnie z kratownicą ma dobrą sztywność. Tylko z wymiarem maski silnika cos sie zawiesilem bo na rzutach z ktorych korzystam ten silniczek cos troche przymalawy. Chyba troszke plan moj dotychczasowy zmienię i lekko powiekszę silnik zeby proporcje ze zdjęć lepiej trzymał. To "lepiej" to sie okaże:) Cdn. Pzdr. M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 13 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2018 Nie dajesz rozpurek skośnych na kratownicy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 13 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2018 Chyba nie dam. Kratownica wygląda na pancerną bo jest z twardej balsy - odpady po guillowsach. W fokkerze dumasa były na planie ale z oszczędnosci na wadze ogona też nie dałem i trzyma ok. Ja się zawsze ściubię strasznie z wagą ogona i oszczędzam gdzie się da. Wiadomo kompromis zawsze ale powinno być ok - tak na skręcanie w rękach. Pzdr. M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 14 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2018 Dzis maly postęp. Mialy przyjsc dzis serwa ale poczta polska sie tym zajęła i trzeba czekac...cdn. Pzdr. M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 15 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2018 Dobry wieczor, Dzis na warsztacie byl "przedział elektryczny". Miejsca dosyć chyba, otwieranie nie będxie bardzo wygodne ale na lepszy pomysl nie wpadlem bo od "podlogi" dostęp bedzie otrudniony przez podwozie. Pozdr. M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 17 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2018 Dzien dobry, Odrobinę do przodu. Zrobilem makietę powiększonego trochę usterzenia zeby zobaczyc czy proporcje bedą ok. Następnie rozpocząlem pracę nad podwoziem. Tu też zrobiłem maly próbnik zeby zobaczyć czy będzie wystarczająco sztywne. Chyba będzie ok i tak mniej więcej planuję zrobić amortyzowane gumą do majtek podwozie:). Machnąlem tez kadlub caponem bo przecxytalem u doświadczeńszych ze tak trzeba (poprzednio stosowalem cellon i dobrze nie bylo). Cdn. Pzdr. M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 17 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2018 Widzac Twoje podejscie to myślę że koła też zrobisz szprychowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 17 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2018 Szprychowe muszą być! ale czy mi się uda je zrobić i jak to jeszcze nie wiem. W oryginale kółka są b cienkie i bedą mialy tylko 5 cm srednicy w modelu.na razie czytam i oglądam w necie co się da. Niestety w porownaniu do misiow speców to narzedzia mam słabe, z przewagą białka:) No ale na razie golenie są w robocie i jutro bedę zamykał kadłub. Cdn. Pzdr. M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal4x4 Opublikowano 19 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2018 Dzien dobry, Ze zdjęć trudno wyczytać jak dokładnie wyglądalo łączenie goleni podwozia z jej osią. Postanowiłem zrobić to tak. Przyszły tez serwa i juz mają swoje mocowania. Cdn. Pzdr. M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 19 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2018 Gdzie kupiłes te serwa i ile ważą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi